Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про мобілізацію (ОНОВЛЕНО)

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про мобілізацію (ОНОВЛЕНО)

7 Лютого 2024
1729
7 Лютого 2024
14:40

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про мобілізацію (ОНОВЛЕНО)

1729
Пропонується скасувати строкову службу, зменшити планку призовного віку до 25 років, надати право окремим категоріям засуджених за бажання піти до війська.
Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про мобілізацію (ОНОВЛЕНО)
Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про мобілізацію (ОНОВЛЕНО)

Верховна Рада підтримала в першому читанні урядовий законопроєкт про мобілізацію. Повідомивши про це о 13.40 у телеграмі, нардеп Ярослав Железняк додав, що проєкт закону схвалили без пропозицій Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Законопроєкт №10449 підтримали 243 депутати. Зокрема: «Слуга народу» — 178 депутатів, «Платформа за життя та мир» — 17, «За майбутнє» — 7, «Голос» — 3, «Довіра» — 18, «Відновлення України» — 12, позафракційні — 8. Не відали свої голоси жоден депутат "Батьківщини" та "Європейської солідарності".

Надвечір повідомлення про прийнятий у першому читанні проєкт закону з'явилося на сайті Верховної Ради.

Уряд пропонує зменшити призовний вік з 27 до 25 років та дозволити засудженим, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, піти до війська. Утім, мобілізувати таких засуджених  можуть лише за їхнім бажанням.

Важлива новація - законопроєктом передбачено скасувати строкову службу як таку, а всіх теперішніх строковиків звільнити зі служби в запас. Натомість усі молоді чоловіки віком до 25 років мають пройти обов'язкову базову загальновійськову підготовку. Тривалість такого виду служби складатиме у мирний час - до 5 місяців, під час воєнного стану - до 3 місяців. Особам, які не пройшли базової загальновійськової підготовки, буде відмовлено в праві стати державними службовцями, прокурорами та служити в поліції.

Повістку, згідно з проєктом закону, вручатимуть представники ТЦК спільно з поліцейськими, у ній має бути вказано місце, день та час, коли військовозобов'язаний має прибути до територіального центру комплектування. Повістку можна буде отримати як у паперовому вигляді, так і електронною поштою (або через електронний кабінет).

Законопроєкт передбачає заходи впливу на "ухилянтів" через судові процедури. Якщо громадянин після другої вимоги не приходить до ТЦК, то ТЦК подає до суду заяву про тимчасове обмеження на виїзд з України, керування авто та арешт барнківських рахунків цієї особи. Суд має ухвалити рішення впродовж 15 днів від дати відкриття провадження.

Якщо обвинувачений проігнорує слухання, суд має розглянути справу без нього, на основі наявних матеріалів. 

Для того, щоб законопроєкт про мобілізацію гармоніював із законодавством, слід внести поправки до 12 законів України, Кодексу закону про працю та Кодексу адміністративного судочинства, повідомила прес-служба апрату Верховної Ради.

Для внесення правок до проєкту закону в парламентарів є час до 21 лютого. Після цього його буде винесено на голосування у другому читанні.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів затвердив та вніс до Верховної Ради оновлений законопроєкт про мобілізацію 30 січня.

Попередній варіант законопроєкту уряд вніс до Верховної Ради 25 грудня, однак згодом його відкликали, навіть не виносячи на голосування.

Читайте також:

Фото: відкриті джерела

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1729
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду