Законодавці хочуть заборонити військовослужбовцям поширювати в медіа та інтернеті певну інформацію

Законодавці хочуть заборонити військовослужбовцям поширювати в медіа та інтернеті певну інформацію

23 Лютого 2024
1109
23 Лютого 2024
13:01

Законодавці хочуть заборонити військовослужбовцям поширювати в медіа та інтернеті певну інформацію

1109
Ідеться про контент, який допомагає ворогу визначати місцезнаходження військових об'єктів і отримувати відомості про військові частини та військовослужбовців під час виконання завдань.
Законодавці хочуть заборонити військовослужбовцям поширювати в медіа та інтернеті певну інформацію
Законодавці хочуть заборонити військовослужбовцям поширювати в медіа та інтернеті певну інформацію

Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт № 10313, який, окрім іншого, обмежує право військовослужбовців на збір та поширення певного виду інформації.   

У статті законопроєкту, яка називається «Реалізація права військовослужбовців на інформацію», йдеться про те, що солдатам та офіцерам варто заборонити поширювати в медіа, а також в інтернеті та інших телекомунікаційних мережах загального користування певні дані, якими можуть скористатися російські окупанти шляхом обробки, аналізу та узагальнення.

Зазначається, що це стосується даних, які дають змогу визначити геолокацію військових об'єктів, інформацію про військові частини, військовослужбовців під час виконання завдань, а також характер цих завдань, витрачені на їх виконання сили та засоби.

У пояснювальній записці до законопроєкту стверджується, що його ухвалення дасть змогу передбачити норми щодо вільного одержання, використання, поширення інформації, а також встановлення обмеження для військовослужбовців на поширення вищевказаних даних.

На думку експертки Інституту масової інформації Іванки Мельник, формулювання того, яка саме інформація не може поширюватися військовослужбовцями, є дуже широким, а отже дуже невдалим. Бо навіть проста позначка в профілі соціальної мережі, яка свідчить, що особа служить в армії, у разі оброблення інформації програмними засобами дає змогу визначити «сили і засоби, що залучені до їх виконання». 

«Тобто якщо формулювання залишиться в незмінному вигляді, це дозволить будь-якого військовослужбовця притягати до відповідальності просто за повідомлення, що він військовослужбовець. Водночас цілком зрозумілою була б конкретна заборона розміщувати фото і відео з даними геолокації, визначати місце розташування військових частин тощо», — каже експертка.

Мельник вважає, що в тому вигляді, який норма законопроєкту має натепер, вона суттєво обмежуватиме інформаційні права військовослужбовців. «Але є сподівання, що народні депутати у кінцевій редакції документа виправлять ситуацію, особливо якщо вона контролюватиметься суспільством», — резюмувала експертка ІМІ. 

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що Верховна Рада України ухвалила законодавчі зміни, які сприятимуть прозорості роботи органів місцевого самоврядування.

Також ми писали про те, що Міністерство оборони спільно з Міністерством охорони здоров’я та Міністерством цифрової трансформації спростили проходження військово-лікарської комісії. Документи для проходження ВЛК надсилатимуть онлайн.

Фото: MinistryofDefence.UA 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1109
Читайте також
09.11.2023 13:51
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 084
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
63 дн. тому
Все більше Хунта правди боїться! Їм би Авдіївку Бахмут Мар'їнку Маріуполь приховати.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду