Нідерланди повернули Україні вісім археологічних артефактів, незаконно вивезених з нашої країни у 2023 році

20 Березня 2024
856
20 Березня 2024
22:21

Нідерланди повернули Україні вісім археологічних артефактів, незаконно вивезених з нашої країни у 2023 році

856
Йдеться про наконечники списів та стріл з різних археологічних культур і регіонів України, які датуються періодом від давньоримських часів до Середньовіччя.
Нідерланди повернули Україні вісім археологічних артефактів, незаконно вивезених з нашої країни у 2023 році

Директор Інспекції інформації та спадщини Міністерства освіти, культури і науки Нідерландів Альфред Рус передав Посольству України в Нідерландах вісім  археологічних об’єктів, які раніше були незаконно вивезені з України. Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

Нідерландські колеги повернули Україні наконечники списів та стріл з різних археологічних культур і регіонів України, які датуються періодом від давньоримських часів до Середньовіччя.  

Нідерландські митники перехопили предмети української культурної спадщини після їхнього прибуття до Нідерландів у березні 2023 року. Інспекція інформації та спадщини працювала з експертами з Національного музею старожитностей у Лейдені, щоб дослідити походження цих об’єктів. Слідство встановило, що вони, ймовірно, були незаконно вивезені з іншої країни. 

Після того, як науковці Національного музею історії України підтвердили цей висновок, Інспекція взяла предмети під охорону. Водночас людина, яка мала отримати ці артефакти, відмовилася від претензій на них, оскільки вони є культурною спадщиною України, що охороняється законом, а також незаконно вивезеними.

Нідерланди повернули Україні вісім цінних археологічних артефактів

Раніше Міністерство культури та інформаційної політики України заявляло, що ці об’єкти археології є культурними цінностями України, які були вивезені з території нашої країни з порушенням вимог національного законодавства у сфері вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей.

Нагадаємо, що у 2022 році Міжнародною радою музеїв (ICOM), зокрема ICOM Ukraine, укладено  Надзвичайний Червоний список культурних цінностей України, які перебувають під загрозою у зв’язку з повномасштабним російським вторгненням. Список підготували за результатами роботи українських експертів з міжнародними партнерами. 

Об’єкти в Надзвичайному Червоному списку розподілені за такими категоріями: документи, рукописи, книги; ікони; образотворче мистецтво; релігійні пам’ятки; декоративно-ужиткове мистецтво; археологічні пам’ятки.

Оприлюднили Червоний список культурної спадщини України, яка перебуває під загрозою

 Фото: icom.museum 

Червоний список має сприяти припиненню незаконної торгівлі награбованими та викраденими предметами культурної спадщини України. 

Міжнародні партнери повертають до України її артефакти відповідно до Конвенції ЮНЕСКО про заходи, спрямовані на заборону і запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності.

Нідерланди та Україна є державами-учасницями Конвенції ООН. Країни-учасниці зобов’язані надавати одна одній допомогу при виявленні незаконно вивезених предметів і вживати відповідних заходів для їх повернення в країну походження.

Раніше ми повідомляли, що поліція Іспанії конфіскувала викрадені в Україні золоті вироби, які датуються періодом між VІII та IV століттями до н. е. Вартість 11 предметів, що контрабандою були вивезені з України, становить 60 млн євро.

У жовтні 2023 року на зберігання до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» передали 14 артефактів, викрадених російськими загарбниками з тимчасово окупованих територій країни. Найдавніший із них — кам’яна частина сокири епохи енеоліту (приблизно V–III тисячоліття до нашої ери). Найновітніший експонат за історичним віком — мечі періоду правління князя Святослава. Також були передані документи з описом артефактів — квитанції, вилучені у громадянина Російської Федерації, котрий намагався незаконно ввезти їх до США. Артефакти вилучені Митно-прикордонною службою США.

У вересні 2023 року Президент України Володимир Зеленський під час візиту до США взяв участь у церемонії повернення культурних цінностей, викрадених російськими загарбниками з тимчасово окупованих територій України. Сполучені Штати передали Україні артефакти, викрадені з тимчасово окупованих територій і конфісковані американськими правоохоронцями при спробі ввезти їх на територію США.

Фото Ірини Драбок / «Укрінформ»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
856
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду