Повномасштабна війна забрала життя щонайменше 98 українських діячів культури, — посолка Канади

Повномасштабна війна забрала життя щонайменше 98 українських діячів культури, — посолка Канади

19 Березня 2024
768
19 Березня 2024
21:31

Повномасштабна війна забрала життя щонайменше 98 українських діячів культури, — посолка Канади

768
Дипломатка також констатувала, що російськими обстрілами пошкоджено або знищено майже 2 тисячі музеїв, бібліотек та об’єктів культурної інфраструктури.
Повномасштабна війна забрала життя щонайменше 98 українських діячів культури, — посолка Канади
Повномасштабна війна забрала життя щонайменше 98 українських діячів культури, — посолка Канади

Повномасштабна війна забрала життя принаймні 98 українських діячів культури, росіяни зруйнували або знищили близько 2 тисяч об’єктів культурної інфраструктури, та Росії не вдасться знищити українську ідентичність, оскільки Україна багата на таланти та культурну спадщину, заявила посолка Канади в Україні Наталка Цмоць

Виступ дипломатки відбувся на VII Міжнародному форумі «Креативна Україна», повідомляє «Укрінформ». 

«Протягом останніх 23 місяців війна забрала життя принаймні 98 українських митців і мисткинь, письменників, музикантів, режисерів, танцівників», — зазначила Наталка Цмоць. 

Вона розповіла, що напередодні відвідала центр Superhumans у Львові, де зустрілася з танцівником, який добровільно пішов на фронт і втратив ногу. Але, попри таку велику втрату, він намагався рухатися навіть на протезі, «тож надія є». 

Цмоць констатувала, що російськими обстрілами пошкоджено або знищено майже 2 тисячі музеїв, бібліотек та об’єктів культурної інфраструктури.  

«Росіяни намагаються знищити українську ідентичність, але вони не досягнуть успіху, тому що Україна має безсумнівне багатство культурних талантів та спадку і тому, що ваша робота у переосмисленні культури в часи війни дійсно є майстерною та винахідливою», — зазначила дипломатка. 

Вона додала, що міжнародна спільнота усвідомлює необхідність підтримки української культури, зокрема і як складової опору та стійкості українців, і запевнила, що Канада допомагатиме зберегти та розвинути культурні організації та спільноти, що найбільше постраждали від війни. 

Як відомо, 19 березня у Києві відбувся VII Міжнародний форум «Креативна Україна». Захід зібрав урядовців, народних депутатів, українських та закордонних експертів й експерток, креативних підприємців і підприємиць, митців і мисткинь, журналістів і журналісток, щоби продемонструвати, як у горнилі війни переосмислюється і зароджується нова українська культура та креативні індустрії.

Нагадаємо, що за результатами моніторингу Міністерства культури та інформаційної політики, станом на 25 лютого 2024 року 1946 об’єктів культурної інфраструктури України зазнали збитків, 317 (16%) з них знищені. Ці дані надаються без урахування пам’яток культурної спадщини. Загалом найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала в Донецькій, Харківській, Херсонській, Київській та м. Києві, Миколаївській, Луганській та Запорізькій областях. Найчисельнішою групою об’єктів культурної інфраструктури, яку пошкодила чи зруйнувала РФ, є клуби (48% від загальної кількості).

За підрахунками ООН, Україні знадобиться майже 9 млрд доларів, щоби протягом наступного десятиліття відновити свої культурні об’єкти й туристичну індустрію після широкомасштабного вторгнення Росії.

Як повідомляв «Детектор медіа», 1 лютого російські війська скинули п’ять авіабомб на пам’ятку національного значення Кам’янська Січ, що входить до складу Національного заповідника «Хортиця» на Херсонщині. На території цього культурного об’єкта — зокрема, могила кошового отамана Костя Гордієнка та кладовище запорізьких козаків першої половини XVIII ст.

2 січня  російською ракетою пошкоджено найбільшу у світі пам'ятку конструктивізму — харківський Держпром.

Фото: посолка Канади в Україні Наталка Цмоць / «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
768
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду