«Сварка» між секретарем РНБО і Арестовичем актуалізує тему росіянізації українського медіапростору

«Сварка» між секретарем РНБО і Арестовичем актуалізує тему росіянізації українського медіапростору

22 Жовтня 2023
759
22 Жовтня 2023
15:00

«Сварка» між секретарем РНБО і Арестовичем актуалізує тему росіянізації українського медіапростору

Тетяна Трощинська
головна редакторка «Громадського радіо»
759
Засилля на ютуб-каналах українських телеканалів та інших медіа цих усіх почесних випускників шкіл КГБ СССР, служилих і бивалих аналітиків-конспірологів загрозливе тим, що вони говорять з УКРАЇНСЬКОЮ аудиторією.
«Сварка» між секретарем РНБО і Арестовичем актуалізує тему росіянізації українського медіапростору
«Сварка» між секретарем РНБО і Арестовичем актуалізує тему росіянізації українського медіапростору

Ця «сварка» між секретарем РНБО і паном А. щодо того, що Росія намагається сформувати нову агентурну мережу в Україні за допомогою псевдоекспертів та «акторів-розвідників», для мене актуалізує тему росіянізації українського медіапростору.

Бо ми ж бачимо, як після першого шоку від широкомасштабного все більше і більше відгризає і відгризає собі нові його шматки, нарощує і нарощує аудиторію.

Є ціла купа відомих вам досліджень, які підтверджують це.

Можу нагадати хоча б про те, що майже 1,5 млрд з 4,4 млрд з усього масиву переглядів ютубівських експертів (35%) - це росіяни, хороші і різні (дослідження «Текстів»).

Є лідерські в цьому сенсі канали, де росіян в ролі експертів значно більше.

Але з росіянами носяться не лише різнорідні фабрики новин.

Телеканали, присутні в єдиному телемарафоні, теж їх люблять росіян експертів.

Бачила також дані, що кожен п’ятий спікер російськомовного іномовлення FreeДом - росіянин, і там також немало експертів з колишнього спільного простору «язика межнационального общенія»  з колишнього ссср.

Я не можу зрозуміти: якщо ви хочете працювати на аудиторію русскоязичного пространства, то навіщо ви знову тягнете це пространство сюди?

Хоча основну аргументацію, чому, я можу вам і спросоння переказати.

Що такі алгоритми ютуба і вони дуже люблять росіян; що «нас слухає Казахстан або рускіє нємци» ; що ці «експерти» — це колишні однокласники/однокурсники/учні/вчителі путіна, які мають якісь джерела «упутіна»  чи інсайди «відпутіна»; що ютубам треба за щось жити, а це збирає великі аудиторії; що українські експерт(к)и не такі популярні, хто буде їх дивитися, ну і т.д.

Усі ці аргументи — гидота.

Я розумію українських блогерів і блогерок, яким вистачає сили говорити з «Казахстаном» чи «русскімі нємцамі» російською, робити для них спеціальний окремий контент, але це українські блогери і блогерки, з українською позицією, які цю позицію російській і російськомовній аудиторії і доносять.

А от засилля на ютуб-каналах українських телеканалів та інших медіа цих усіх почесних випускників шкіл кгб ссср, служилих і бивалих аналітиків-конспірологів загрозливе тим, що вони говорять з УКРАЇНСЬКОЮ аудиторією.

Вони нас вчать, як жити, як оцінювати дії армії чи влади (якої вже є, але нашої), які реформи робити, яку корупцію бороти і т.д.

Нас, а не росіян.

От у чому загроза.

Мене дуже дивують усі ці юні, і не надто, ведучі, які захоплено кліпають оченятами, складають ручки як випускниці бєстужевських курсів, в очікуванні безцінної аналітики.

«Иваниванич, а скажите пожалуйста, что задумал путин?» 

«А как ви считаете, Иваниванич, украинская власть правильно делает?» 

Це все просто підриває інтереси України.

Я не розумію, як заради переглядів, трафіку або просто по тупості це можна продовжувати робити.

І це нормалізує уявлення аудиторії, що російська «експертиза» є природною частиною інформростору України. Такими стараннями за рік-два він знову може стати єдіним медіапространством.

Це формує (і вже сформувало) запит на якогось представника цього простору (аля «актор-розвідник») як суб'єкта політичного процесу.

Це консервує і зміцнює в багатьох людях цю довоєнну ідентичність «какая разница, лишь би чистая улица» — замість того, щоб розмивати і змінювати її на українську.

Але найбільше мене дивує, що секретар РНБО про це сказав лише тоді, коли актор-розвідник почав свої неконтрольовані гастролі.

До цього, наскільки я розумію, це все вважалось нормальним.

Вважалось нормальним і правильним формувати цілий прошарок виборців, які, незважаючи на кількість смертей, втрат, на кількість злочинних дій росіян, шукатимуть у виборчих списках опжз-дженеріки.

Але, здається, я забагато хочу від поціновувачів трухи.

Тетяна Трощинська, головна редакторка «Громадського радіо»

Текст публікується з дозволу авторки, оригінал публікації за посиланням.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
759
Читайте також
01.01.2024 20:33
Олеся Островська-Люта, для «Критики»
613
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду