detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
26.01.2024 18:49
Міноборони Франції звинуватило Росію у скоординованій дезінформації проти країни
Міноборони Франції звинуватило Росію у скоординованій дезінформації проти країни
Хвилю дезінформації міністерство пов’язує з посиленням французької військової допомоги Україні й очікує, що ця кампанія продовжиться.

Міністерство оборони Франції звинуватило Росію в поширенні «скоординованої дезінформації» після публікації російських пропагандистів про нібито загибель «французьких найманців» унаслідок удару по Харкову. Переказ комюніке міністерства наводить BFMTV, передає «Європейська правда».

У міністерстві зазначили, що Росія вже давно вдається до дезінформації проти Франції, а після останніх запевнень Парижа в тому, що підтримка України триватиме, ця хвиля посилилася. 

«У зв’язку з посиленням французької військової допомоги Україні ми очікуємо, що ця російська діяльність продовжиться. Ми її засуджуємо і посилюємо зі свого боку відстеження таких маніпуляцій», — заявив міністр оборони Себастьєн Лекорню

Як повідомили в міністерстві, французькі державні служби «виявили та відстежують скоординовану діяльність Росії, у тому числі з використанням проросійських інформаційних мереж та державних ЗМІ, як «Спутник», RT, «РИА Новости», щоб ретранслювати і збільшувати охоплення цією неправдивою інформацією».

Причиною реакції Парижа стала, зокрема, заява Москви 17 січня про те, що ракетним ударом по Харкову російські війська нібито поцілили в місце тимчасового розташування «французьких найманців», з яких нібито 60 загинули і 20 отримали поранення, після чого в російських телеграм-каналах почали поширювати нібито списки загиблих. Відтак у РФ заявили, що Росія буцімто знищила передану Україні франко-італійську систему SAMP-T. 

«Жодне з цих повідомлень не підтверджене Францією… Проти Франції вчергове розгорнули кампанію грубої російської дезінформації. На відміну від деяких інших, Франція не використовує найманців», — заявив міністр Лекорню. 

У Міноборони Франції зазначили, що деякі з цих «списків загиблих найманців» поширювали ще в перші тижні повномасштабної війни. 

У коментарі AFP один з поінформованих дипломатів сказав, що хоча до українського Інтернаціонального легіону справді долучилися багато іноземців-добровольців, і деякі французи у списку, поширюваному росіянами, скоріш за все, є членами легіону, багато інших імен явно неправдиві. 

Додатковим елементом атаки на Францію в цих заявах Москви є те, що французьке законодавство передбачає кримінальну відповідальність за найманство для ведення бойових дій — 5 років позбавлення волі та 75 тисяч євро штрафу. 

Нагадаємо, у червні 2023 року французький орган протидії іноземному втручанню VIGINUM звинуватив Росію в онлайн-кампанії з дезінформації проти Франції. Метою цієї кампанії, в якій брали участь російські суб’єкти, а також державні структури або структури, пов’язані з Росією, було створення плутанини й поширення недостовірної інформації про війну в Україні. Ця кампанія базувалась, серед іншого, на створенні фальшивих інтернет-сторінок державних органів влади і сайтів провідних медіа Франції.

Фото: ВВС

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY