Профільна асоціація занепокоєна мобілізацією спеціалістів-провайдерів і бачить загрозу постачанню інтернету у певних регіонах

Профільна асоціація занепокоєна мобілізацією спеціалістів-провайдерів і бачить загрозу постачанню інтернету у певних регіонах

13 Лютого 2023
2447
13 Лютого 2023
17:43

Профільна асоціація занепокоєна мобілізацією спеціалістів-провайдерів і бачить загрозу постачанню інтернету у певних регіонах

2447
У профільному парламентському комітеті та Міністерстві цифрової трансформації переконані, що спеціалістів не зможе замінити Starlink.
Профільна асоціація занепокоєна мобілізацією спеціалістів-провайдерів і бачить загрозу постачанню інтернету у певних регіонах
Профільна асоціація занепокоєна мобілізацією спеціалістів-провайдерів і бачить загрозу постачанню інтернету у певних регіонах

Асоціація правовласників та постачальників контенту вважає, що  нове положення уряду  про мобілізацію несе загрозу доступу до інтернету, адже галузь може втратити спеціалістів в разі їхньої мобілізації. Про це в коментарі «Детектору медіа» розказала голова Асоціації Наталія Клітна.

Нова постанова Кабінету міністрів України «Деякі питання реалізації положень Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час» прийнята 27 січня 2023 року. У ній визначаються підприємства, установи та організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення. Їхній спеціалістів можна забронювати і таким чином вони не будуть мобілізовані.

Наталія Клітна розказала, що Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій  бронює військовозобов'язаних лише тим підприємствам, які надають послуги складовим сектору безпеки й оборони та виконують  саме його розпорядження: «Фактично центральний орган виконавчої влади займається бронюванням військовозобов’язаних лише поодиноких підприємств, які, на наш погляд, не можуть гарантувати функціонування галузі в цілому». На її думку, це несе загрозу галузі й може призвести до припинення постачання інтернету.

Саме тому асоціація просить продовжити на два місяці дію попереднього положення про бронювання та внести зміни до новоприйнятого: включити всі підприємства, які працюють у сфері електронних комунікацій (вони включені до Реєстру Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (НКЕК)).

Олександр Федієнко, заступник голови комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації, у коментарі «Детектор медіа» зазначив, що галузь втрачає спеціалістів: «На початку повномасштабного вторгнення багато громадян  України, і також хлопці з галузі пішли добровольцями на фронт. І таким чином  на 40-50% галузь втратила фахівців. А я хочу нагадати, що фахівців з галузі зв’язку потрібно вчити роками. А деяких навіть десятиліттями. Зараз через контратаки ворога є необхідність у мобілізації і військову намагаються ще більше долучити до ЗСУ хлопців. Я не проти цієї історії. Але будь-яка економіка у країні будується на цифровій структурі електронних комунікацій. Ми маємо тримати два фронти: фронт основний та фронт цифровий. Бо у разі мобілізації певних спеціалістів оператори будуть змушені зупиняти на певних ділянках України роботу мереж». Олександр переконаний, що втрата спеціалістів призведе до зменшення можливостей доступу до інтернету та  посилення ворожої пропаганди. Саме тому він підготував протокольне доручення з проханням відтермінувати дію постанови на місяць. Також він звертає увагу на те, що у разі мобілізації «зв’язківців» слід брати до профільних військових частин або кібервійськ.

За словами Наталії Клітної, оператори електронних комунікацій дуже занепокоєні тим, що потреба у їхніх послугах може зникнути через поширення Starlink

Однак Олександр Федієнко вважає, що Starlink не може замінити роботу спеціалістів галузі: «Вже є два інциденти, коли Ілон Маск блокував роботу Starlink.  І ми можемо стати заручником того, що не ми самі контролюємо наш цифровий простір, а стороння країна».

Юрій Мацик, директор Департаменту з розвитку фіксованого зв'язку Міністерства цифрової трансформації,також вважає, що  термінали Starlink — не конкуренти українським інтернет-провайдерам. За його словами, зараз головне завдання телеком-спеціалістів — зберегти та відновити зв'язок у сотнях населених пунктах.

«Це колосальна територія, яка потребує неймовірних ресурсів та техніки. Вже майже рік Росія намагається залишити Україну без зв'язку: руйнує телеком-інфраструктуру та запускає сотні ракет, щоб знищити енергетику. Щодня технічні команди телеком-компаній працюють, щоб відбудувати тисячі веж, відновити сотні кілометрів пошкодженого кабелю та зробити зв'язок більш енергонезалежним. Завдяки цьому мільйони українців на зв'язку, попри повномасштабну війну. Спілкуються з рідними, знають новини, працюють, навчаються та волонтерять онлайн», — каже він. За словами Юрія Мацика, якщо оператори або їхні підрядники втратять кваліфікованих працівників, то усунення руйнувань або аварій на мережі буде повільним та менш ефективним.

Щодо вимог асоціації відтермінувати нове положення на два місяці,  то Юрій погодився, що цей час потрібний, і в Мінцифрі зараз працюють над цим механізмом.

Також Юрій Мацик переконаний, що варто розширити список  тих компаній, спеціалісти яких підлягають бронюванню і не обмежуватись лише реєстром НКЕК.

«Не зможуть забронювати працівників компанії, що прокладають кабель чи обслуговують і налаштовують активне операторське обладнання, оновлюють програми. Так само тоді не зможуть зберегти працівників і великі підприємства, які задля прозорості розділили технічні підрозділи на менші компанії, що спеціалізуються на окремих видах послуг. Без таких помічників відновлення мереж буде менш ефективним, тож не варто керуватися тільки реєстром. Зараз йде робота над формуванням та узгодженням критеріїв», — додав він.

При цьому Юрій Мацик звертає увагу на те, що підприємства, які не вели облік військовозобов'язаних, не зможуть забронювати своїх військовозобов’язаних: «Тому раджу без зволікань перевірити, коли працівники востаннє проходили перевірку військкоматом і чи усунули порушення. Перед поданням документів на бронювання, важливо пройти цю процедуру».

Нагадаємо,  у листопаді 2022 року оператори електронних комунікацій занепокоєні планами «Київміськсвітло» підвищити тарифи. Однак у відповідь на звернення операторів підприємство вирішило відкласти зростання тарифів на період дії воєнного стану та протягом 90 днів з дня його припинення.

Ілюстрація: rada.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2447
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду