Лауреатом премії імені Шолом-Алейхема став письменник Олексій Нікітін

Лауреатом премії імені Шолом-Алейхема став письменник Олексій Нікітін

1 Березня 2024
532
1 Березня 2024
15:53

Лауреатом премії імені Шолом-Алейхема став письменник Олексій Нікітін

532
Премію письменник отримав за роман «Бат-Амі» — трагічну історію київської українсько-єврейської родини часів Другої світової війни, написану на основі розсекречених документів НКВС.
Лауреатом премії імені Шолом-Алейхема став письменник Олексій Нікітін
Лауреатом премії імені Шолом-Алейхема став письменник Олексій Нікітін

Цьогорічним лауреатом премії імені Шолом-Алейхема став письменник Олексій Нікітін. Про це повідомляє пресслужба Державного агентства з питань мистецтв та мистецької освіти.

Премію Нікітін отримав за роман «Бат-Амі», який вийшов у видавництві «Фенікс» у 2021році.

Документальний роман «Бат-Амі» — це трагічна і водночас сповнена потужної життєвої сили історія київської українсько-єврейської родини часів Другої світової війни. Твір написаний на основі документів Першого (Розвідувального) управління НКВС УРСР, які було розсекречено після 2011 року.

Крім того, два претенденти, чиї роботи також були високо оцінені, отримають почесні дипломи. Це Андрій Павлишин за переклад антології творів Горація Сафріна «При шабатних свічках. Єврейський гумор» (видавництво «Дух і Літера», 2023) та Іларія Шевченко за переклад роману Антоніо Ітурбе «Бібліотекарка з Аушвіцу» (видавництво «Віват», 2023).

Загалом на адресу Держмистецтв цьогоріч надійшли 12 заявок на здобуття премії імені Шолом-Алейхема.

Премія імені Шолом-Алейхема присуджується письменникам, перекладачам, сценаристам, драматургам за найкращі літературно-мистецькі твори, які популяризують духовно-культурні надбання українського та єврейського народів і сприяють поширенню позитивного іміджу України у світі.

Нагадаємо, торік премію імені Шолом-Алейхема здобув роман «Амадока» письменниці Софії Андрухович. Він також став лауреатом українсько-єврейської літературної премії «Зустріч»

Фото: Олексій Нікітін / надане автором для LB.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
532
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду