Українська розвідка вже знає, але поки не називає іноземні видання, через які росіяни будуть реалізовувати нову інформаційну спецоперацію

Українська розвідка вже знає, але поки не називає іноземні видання, через які росіяни будуть реалізовувати нову інформаційну спецоперацію

7 Січня 2024
953

Українська розвідка вже знає, але поки не називає іноземні видання, через які росіяни будуть реалізовувати нову інформаційну спецоперацію

953
Серед ключових цілей ворожої ІПСО всередині України — зрив мобілізації, сприяння масштабному виїзду населення з України, інспірація розколів за регіональним принципом: «Південний схід воює за інтереси бандерівців», «Галичина без сепаратистів уже давно вступила б у ЄС», «У Києві не мобілізують — усі гуляють та веселяться». За кордоном — дезінформацію проти вищого керівництва України, яка буде містити вже відомі меседжі, що й раніше використовувались для послаблення позицій України на міжнародній арені, але «у новій обгортці».
Українська розвідка вже знає, але поки не називає іноземні видання, через які росіяни будуть реалізовувати нову інформаційну спецоперацію
Українська розвідка вже знає, але поки не називає іноземні видання, через які росіяни будуть реалізовувати нову інформаційну спецоперацію

За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони, у Кремлі вирішили атакувати Україну на всіх фронтах — разом із продовженням інтенсивних бойових дій провести гібридні інформаційні кампанії проти нашої держави. Про це в інтерв’ю Liga.net розповів представник Головного управління розвідки Андрій Юсов.

Мета таких російських інформаційних спецоперацій, які, за його словами, від листопада 2023 року стали активнішими, полягає в дестабілізації ситуації, демотивації суспільства та спробі посіяти розколи.

«Такі операції росіяни реалізовують і назовні, щоб послабити фінансову та безпекову підтримку України в світі або ускладнити подальше надання цієї підтримки», — додав Юсов.

Серед ключових цілей ворога — зрив мобілізації, сприяння масштабному виїзду населення з України. Інспірація розколів відбуватиметься за регіональним принципом: «Південний схід воює за інтереси бандерівців», «Галичина без сепаратистів уже давно вступила б у ЄС», «У Києві не мобілізують — усі гуляють та веселяться».

За даними ГУР, зараз росіяни активно намагаються відбудувати інформаційну мережу для роботи в Україні із залученням лідерів суспільної думки, експертів, коментаторів, блогерів, політологів.

Ставка робиться не на відверто проросійський сегмент — люди з таким позиціонуванням сьогодні не мають жодного впливу.

«Через посередників, підставні структури шукають виходи на україномовний сегмент, людей з відповідним бекграундом, можливо, навіть активістів і учасників бойових дій», — каже Юсов.

Для іноземних ЗМІ російські пропагандисти готують дезінформацію проти вищого керівництва України, яка буде містити вже відомі меседжі, що раніше вже використовувались для послаблення позицій України на міжнародній арені, але «у новій обгортці».

«Це тези про “надмірну корумпованість” України, відсутність мотивації українців до спротиву, кратне повторювання тези “Україна – failed state”, невмотивованість українського війська та інші теми, які російська пропаганда подає як “факти”, щоб внести розкол між Україною та нашими союзниками», — сказав Юсов.

Розвідка вже знає, через які видання буде реалізована ця хвиля дезінформації, однак поки що не вказує їхні назви.

«Україна працює, в тому числі — з партнерами, на випередження таких провокацій», — переконує представник ГУР.

Як повідомляв «Детектор медіа» з посиланням на Головне управління розвідки, про те, що Кремль планує чергову гібридну кампанію проти України, мета якої — підірвати легітимність президента та загалом керівництва України серед країн, які начебто є союзниками й партнерами Росії, а заодно й серед українських громадян, стало відомо у грудні 2023 року. 

У середині грудня, за даними ГУР, у Москві відбулося засідання так званого інституту країн СНД, який перебуває під повним контролем адміністрації російського диктатора та фінансується  з бюджету держави-агресора. Темою зібрання стала війна проти України.

«Під час обговорення перспектив подальшого воєнного протистояння кремлівські так звані експерти дійшли висновку, ніби українське командування перейшло до позиційної оборони з метою зриву російського наступу взимку та навесні 2024 року, зміцнення оборонних ліній, посилення системи ППО,  накопичення боєприпасів та формування боєздатного резерву», — йшлося у грудневому повідомленні ГУР.

За оцінками росіян, реалізація таких намірів стане на заваді захопленню України силовими методами. Тож у Кремлі ухвалили рішення про неприпустимість припинення бойових дій та збереження Україною виходів до Чорного моря.

Також на московській зустрічі лунали заклики запустити нову потужну інформаційно-психологічну кампанію проти вищого військово-політичного керівництва України, використовуючи тему «чергових президентських виборів».

Мета кампанії — підірвати легітимність президента України та керівництва нашої держави серед країн, які начебто є союзниками і партнерами Росії, і — якщо вийде — серед українських громадян.

У Головному управлінні розвідки уточнили, що росіяни планують дискредитувати процес мобілізації, сприяти масштабному виїзду людей з України та влаштовувати в Україні розколи за регіональним принципом.

Для цього вони пропонують такі наративи:

  • «Південний схід воює за інтереси бандерівців»;
  • «Галичина без сепаратистів вже давно би вступила в ЄС»;
  • «У Києві не мобілізують — всі гуляють і веселяться». 

«Однією з ключових проблем для терористичного режиму в Москві відзначено суспільний консенсус та стабільність України попри нібито появу внутрішньополітичних суперечностей», —  повідомили у воєнній розвідці. 

Наближені до Кремля аналітики підготували нові пропозиції вищому військово-політичному керівництву держави-агресора Росії для продовження війни проти України у 2024 році.

«Водночас так звані кремлівські "аналітики" вважають, що всередині України не залишилося політичних сил, здатних змінити вектор розвитку держави, а кількість тих, хто колись був симпатиком "русского міра", катастрофічно впала», — зазначили українські розвідники.

 Фото: Андрій Юсов / ГРУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
953
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду