Росія контролює великий відсоток інформаційного простору всього цивілізованого світу, - Володимир Зеленський

Росія контролює великий відсоток інформаційного простору всього цивілізованого світу, - Володимир Зеленський

7 Січня 2024
984

Росія контролює великий відсоток інформаційного простору всього цивілізованого світу, - Володимир Зеленський

984
За словами президента України, незалежні ЗМІ країн Європи, африканського континенту, Латинської Америки та США підхоплюють російські пропагандистські наративи та подають їх як реальність.
Росія контролює великий відсоток інформаційного простору всього цивілізованого світу, - Володимир Зеленський
Росія контролює великий відсоток інформаційного простору всього цивілізованого світу, - Володимир Зеленський

Найголовнішими викликами у протистоянні російській агресії є боротьба з поширюваною РФ дезінформацією та недопущення обходу Росією санкцій. 

Про це Володимир Зеленський заявив під час онлайн-спілкування з учасниками щорічної національної конференції Швеції «Суспільство та оборона», повідомляє пресслужба Президента України.  

Як зазначив глава держави, у найближчому майбутньому вирішальне значення матиме глобальна інформаційна політика. 

«Сьогодні Росія контролює, на жаль, великий відсоток інформаційного простору. І я зараз кажу не про Україну, а про соцмережі всюди у цивілізованому світі: про Європу, про США, про Британію, про африканський континент та країни Латинської Америки. Росія вкладає дуже багато грошей у різні медіа всередині інших країн, а також у соцмережі», — акцентував Зеленський. 

Незалежні ЗМІ цих держав, за його словами, підхоплюють поширювані пропагандистами російські наративи й подають їх як реальність. Тому, на переконання президента , одним із найскладніших викликів сьогодні є боротьба з російською дезінформацією у світі. 

«Відстежувати це, займатись очищенням від цього мають професійні люди — від розвідки до незалежних журналістів», — наголосив він. 

Ще одним ключовим викликом сьогодення, за словами Зеленського, є обхід Росією запроваджених проти неї санкцій. 

«Росія навчилася обходити санкції. У ракетах, які були застосовані проти нас, ми бачимо деталі виробництва багатьох країн світу. На жаль, Росії допомагають обходити санкції компанії-виробники або компанії-посередники, які є в тій же Європі, США — усюди. І я б на це звертав увагу, особливо тих органів, що займаються санкційною політикою», — наголосив глава держави. 

Як повідомляє Укрінформ, щорічна національна конференція «Суспільство та оборона», що проходить у шведському місті Селен 7–9 січня, вважається найпрестижнішою у Швеції та є одним із найважливіших публічних заходів Північної Європи у сфері безпеки та оборони, який широко висвітлюється шведськими та європейськими ЗМІ. 

Основними доповідачами є прем’єр-міністри, міністри оборони, міністри закордонних справ та інші представники урядів, верховні головнокомандувачі, керівні посадові особи організацій громадянського суспільства, міжнародних міжурядових та неурядових організацій, а також відомі експерти й лідери думок. 

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що російська пропаганда та спецслужби після перших невдач на війні проти України оговталися і пішли у новий наступ, попереджають міжнародні експерти. Якщо на початку Росії не вдалося переконати світ у справедливості своєї війни проти України, то нині вона може записати собі перші успіхи, адже підтримка України послаблюється, наголошують оглядачі. Прихований наратив Росії про те, що Україна не зможе виграти цю війну, що їй потрібно шукати миру через територіальні поступки, а підтримка України невигідна Заходу, починає приносити перші плоди.

У низці впливових західних видань дедалі частіше трапляється думка про те, що Росія посилає сигнали про можливість миру, хоча у ЗМІ та офіційних заявах російські офіційні особи та пропагандисти далі відкрито говорять, що хочуть «стерти Україну як поняття, народ і державу».

А політикам, які дедалі частіше свідомо чи несвідомо повторюють тези російської пропаганди, вдалося, принаймні на кілька місяців, заблокувати американську та європейську допомогу Україні, зауважують автори низки нещодавніх публікацій у міжнародних ЗМІ.

Проте вони попереджають: успіх російської інформаційної стратегії був би не лише смертоносним для України, але й для Заходу — у більш віддаленій перспективі. Детальніше про це читайте у статті «Російські шпигуни і тролі в Європі та США перейшли в успішний наступ, — міжнародні дослідники».

Фото: Офіс Президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
984
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду