ГУР: Російські ІПСО посилюються і стають більш підступними

ГУР: Російські ІПСО посилюються і стають більш підступними

4 Серпня 2023
2514
4 Серпня 2023
09:55

ГУР: Російські ІПСО посилюються і стають більш підступними

2514
Представник Головного управління розвідки Міноборони розповів, як протидіяти інформаційним атакам ворога.
ГУР: Російські ІПСО посилюються і стають більш підступними
ГУР: Російські ІПСО посилюються і стають більш підступними

Російських ботів треба інформаційно знищувати, банити, а не сперечатися з ними. Таку пораду дав представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в інтерв’ю «Українському радіо»

Він наголосив, що Росія не шкодує грошей на ботоферми іпсошників. І що далі триває розв'язана РФ війна, то більш підступними можуть бути інформаційно-психологічні операції (ІПСО). 

«Здебільшого точки входу носять м’який характер. Після чергового обстрілу росіянами території України, наприклад, з’являється повідомлення, дзвінок чи лист від якогось далекого родича із РФ: “Як ви там? Читав, що по вашому місту прилетіло. У вас усе гаразд?”», — навів приклад інформаційної роботи ворога Юсов. Як правило, за його словами, це не має жодних результатів. Але ставка робиться на втому суспільства, деморалізацію, кратне повторнення брехливих пропагандистських наративів. Мовляв, «це все треба зупиняти», «головне — якомога швидший мир», «ми ж брати», «у всьому винна Америка» тощо.

Разом із наступом на деяких ділянках фронту, який намагаються продовжувати росіяни, вони не кидають спроби атакувати й розум, психіку і серця воїнів ЗСУ та їхніх родин, каже представник ГУР.

«Зрозуміло, що мати і дружина, яка чекає на повернення свого сина і чоловіка з фронту, — це вразлива категорія. Так само вразлива категорія — родини наших військовополонених. Ворог активно намагається використовувати ці слабкі місця, проте здебільшого безуспішно», — пояснює Юсов.

Такий вид ІПСО, як намагання вплинути на психологічний стан українських оборонців та їхні родини, кажуть в ГУР, не зупиняється фактично від 2014 року і, можливо, навіть раніше. Але воно має хвилеподібний характер.

«Починати діалог із ботом ворога — це все одно, що сперечатися з російським танком. Танк окупантів заслуговує лише одного — ліквідації, а бот — бану», — зазначає Андрій Юсов.

Раніше Управління стратегічних комунікацій ЗСУ попереджало, що Росія активізує свої інформаційно-психологічні операції в соцмережах щодо потенційного контрнаступу українських військ. Для цього планують використовувати старі відео та фото, які показують підбиту техніку, загиблих, полонених тощо.

Читайте також: У ГУР назвали заяви Лукашенка про «екскурсію» «вагнерівців» до Польщі ІПСО

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2514
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду