У 2023 році театри України представили вдвічі більше прем’єр, ніж у 2022-му

У 2023 році театри України представили вдвічі більше прем’єр, ніж у 2022-му

3 Січня 2024
930

У 2023 році театри України представили вдвічі більше прем’єр, ніж у 2022-му

930
У минулому році відбулося понад 350 прем’єрних вистав, які зіграли театри всіх форм власності та з різних міст України.
У 2023 році театри України представили вдвічі більше прем’єр, ніж у 2022-му
У 2023 році театри України представили вдвічі більше прем’єр, ніж у 2022-му

У 2023 році українські театри представили на 52% більше прем’єр, ніж у 2022-му. Про це в коментарі Укрінформу повідомив театральний аналітик Сергій Винниченко — засновник порталу «Театральна риболовля», який аналізує інформацію, що стосується українського театру. 

«2023 рік за кількістю театральних прем’єр — це в два рази менше 2019-го (останнього докарантинного року), проте на 52% більше від попереднього, 2022-го. У нашій базі зібрано відомості про понад 350 прем’єрних вистав, які зіграли театри всіх форм власності та місцерозташування», — розповів Сергій Винниченко.  

Журналісти Укрінформу зауважили, що ці дані можуть бути не остаточними, «оскільки завжди щось доуточнюється наступними періодами. Проте навіть з тими, що вже зафіксовані, постає обнадійлива картина зміцнення театральних позицій, запуск постановок там, де така можливість існує, урізноманітнення форм, де безпекова ситуація сприяє мистецтву». 

Інформагентство нагадало, що першу прем’єру 2023-го було зіграно у перший же день року — казку «Крижан Холодрига» за Всеволодом Нестайком поставив режисер Іван Данілін на сцені Чернівецького театру ляльок. Крайньою прем’єрою минулого року можна вважати іронічну драму «Дон Кіхот» (режисер Міхай Церне), яку зіграли 29 грудня 2023 року в Івано-Франківському національному драмтеатрі імені Івана Франка. 

Укрінформ також написав про постановки українських театральних режисерів, які відбулися на міжнародній сцені:  

  • «Лісова пісня» Лесі Українки португальською була зіграна в португальському місті Брага (вистава отримала назву «A Canção da Floresta» й йшла на сцені CTB — Companhia de Teatro de Braga у постановці Ольги Туруті-Прасолової). 
  • Київський режисер Алекс Боровенський поставив моновиставу «Forget-me-not» англійською мовою із французькою акторкою Жюлі Зено за текстом «Люби-мене-не-покинь» Ольги Анненко. Ескіз зіграли в Києві, прем’єру гратимуть у Франції. 
  • Спільна режисерська робота на сцені Рівненського музично-драматичного театру — Володимир Петрів (Україна) та Генріх Адамек (Польща) реалізували проєкт «Скрудж. Різдвяна історія» за мотивами роману Чарльза Дікенса. 

Фото: афіша лялькової вистави «Крижан Холодрига»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
930
Читайте також
02.01.2024 20:05
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 365
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду