80% акторів зруйнованого росіянами Драмтеатру Маріуполя залишилися працювати в окупації

80% акторів зруйнованого росіянами Драмтеатру Маріуполя залишилися працювати в окупації

10 Жовтня 2023
3500
10 Жовтня 2023
00:26

80% акторів зруйнованого росіянами Драмтеатру Маріуполя залишилися працювати в окупації

3500
У червні 2022 року Донецький академічний обласний драматичний театр з міста Маріуполь відновив свою роботу в Ужгороді, куди переїхало лише семеро співробітників театру, серед яких — тільки четверо акторів.
80% акторів зруйнованого росіянами Драмтеатру Маріуполя залишилися працювати в окупації
80% акторів зруйнованого росіянами Драмтеатру Маріуполя залишилися працювати в окупації

У тимчасово захопленому росіянами Маріуполі 80% акторів місцевого Драмтеатру залишилися працювати в окупації. Про це на брифінгу повідомила начальниця управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації Вікторія Точена, передає «Укрінформ». 

В Україні роботу маріупольського театру відновили в Ужгороді, куди переїхала частина його співробітників. 

«Якщо ми говоримо про наш театр (Донецький академічний обласний драматичний театр з міста Маріуполь. — Ред.), який залишився в Маріуполі, то 80% акторів і, скажемо так, трупи театру залишилися на території і не вийшли з Маріуполя — залишились працювати там», — сказала Точена. 

Вона зазначила, що торік у червні було відновлено роботу маріупольського Драмтеатру, який евакуювався до Ужгорода. 

«Ми відновили роботу цього театру, поклавши обов’язки виконуючого директора театру на режисерку, яка працювала в театрі, — Людмилу Колосович. За невеликий час до театру приїхало всього семеро людей, які працювали до повномасштабного вторгнення в театрі, і вони відновили свою роботу. Зараз театр працює на сцені Ужгородського обласного театру в Закарпатській області, де люб'язно нам надали таку можливість», — розповіла Вікторія Точена. 

За її словами, сьогодні в Ужгороді трупа складається з 34 акторів і, «на превеликий жаль, саме маріупольських акторів, які раніше працювали в театрі, на сьогодні там чотири актори, які продовжують працювати і продовжують піднімати дух»

Чиновниця нагадала, що першою постановкою маріупольського Драмтеатру  в Ужгороді була вистава про життя і долю Василя Стуса «Крик нації», а наразі в репертуарі театру вже вісім вистав. 

«Це було щось своєрідне для нашого театру, для нашої Донеччини. “Криком нації” ми передали всі свої емоції, які хотіли сказати. Сьогодні театр активно гастролює, в нього в постановках вже вісім вистав, які є його наробками, і це нові вистави, з новою трупою», —сказала керівниця управління культури і туризму. 

Вона також повідомила, що нині режисерка Людмила Колосович працює з акторами над новою постановкою за мотивами віршів маріупольських поетів. «Не буду спойлерити, премʼєра 14 жовтня. Ми плануємо привезти ще її 27 жовтня в Київ», — додала Точена. 

Нагадаємо, що історію маріупольського Драмтеатру показано в документальному повнометражному фільмі режисера Юліана Улибіна «Драм». Місцем дії фільму став драматичний театр, будівля якого в центрі міста на Азовському морі по праву вважалася візитівкою Маріуполя. Згідно з канонами жанру драми, героями стрічки стали звичайні люди, які навіть у нічному кошмарі не могли уявити, що не з власної волі вони опиняться в самісінькому центрі моторошних подій і ще й стануть їх безпосередніми учасниками. Про стрічку «Драм» про маріупольський Драмтеатр, знищений російською авіабомбою, читайте у статті «Рани, які ніколи не загояться».

Як відомо, російська військова агресія спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто майже на 90% зруйноване внаслідок ворожих обстрілів. Пошкоджені та зруйновані житлові будинки, лікарні, школи, дитсадки, підприємства, музеї тощо. 

16 березня 2022 року росіяни скинули потужну авіабомбу на будівлю драматичного театру в Маріуполі, у якій перебувало близько 1000 маріупольців. Люди разом із дітьми переховувалися у бомбосховищі театру, також у його приміщення перебралися містяни, яким не було де жити, оскільки їхні домівки було зруйновано.  

23 березня 2022 року стало відомо, що росіяни, які на той час уже окупували Маріуполь, знищують докази вбивства цивільних в укритті під драмтеатром.

4 квітня 2022 року Associated Press опублікувало розслідування, у якому відзначалося, що від російської авіабомби загинуло 600 маріупольців, у тому числі 100 людей, які працювали на волонтерській польовій кухні, розгорнутій на площі перед драмтеатром.

20 травня 2022 року радник мера Маріуполя повідомив, що росіяни завершили розбір завалів драмтеатру, після чого визначення точної кількості загиблих стає неможливим. 

30 червня 2022 року міжнародна організація Amnesty International, що розслідувала знищення драмтеатру в Маріуполі, дійшла висновку, що окупанти свідомо скинули бомбу на театр, знаючи, що там переховуються сотні мирних мешканців.

Фото: маріупольський Драмтеатр до та після російського авіаудару / колаж із сайту «Телеграф»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3500
Читайте також
15.08.2023 09:00
Олег Чорний
для «Детектора медіа»
2 547
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду