Помер польський кінорежисер Януш Маєвський родом зі Львова

Помер польський кінорежисер Януш Маєвський родом зі Львова

10 Січня 2024
1728

Помер польський кінорежисер Януш Маєвський родом зі Львова

1728
Януш Маєвський був президентом Асоціації польських кінематографістів і ректором Варшавської школи кіно. Він виїхав зі Львова під час Другої світової війни, але саме тут захопився кіно, а згодом зняв кримінал про довоєнне рідне місто.
Помер польський кінорежисер Януш Маєвський родом зі Львова
Помер польський кінорежисер Януш Маєвський родом зі Львова

У ніч на 10 січня у віці 92 років помер Януш Маєвський — один із найвідоміших польських режисерів, сценарист, письменник і ректор Варшавської школи кіно, родом зі Львова. Про це повідомила Асоціація польських кінематографістів, передає RMF24.

Асоціація назвала Маєвського «одним з найвідоміших, найшанованіших і найпопулярніших польських режисерів, майстром жанрового кіно, сценаристом, письменником та викладачем університету». Там зазначили, що Маєвський «дуже цінував зустрічі з глядачами, які його любили й масово брали участь у зустрічах з ним».

Януш Маєвський народився 1931 року у Львові. Саме там він захопився кіно, коли у семирічному віці побачив «Білосніжку» від Волта Діснея.

«Тоді я помітив, що фільм має владу над глядачами, оскільки він може одночасно викликати однакові емоції в усіх присутніх у залі — сміх чи страх», — згадував колись Маєвський в інтерв’ю для журналу Teraz Polska.

Після Другої світової війни сім’я Маєвських переїхала до Кракова. У 1955 році він закінчив факультет архітектури в Краківській політехніці, а в 1960-му — Вищу школу театру і кіно в Лодзі.

Маєвський усе життя працював за фахом. Протягом 1983–1990 років був головою Ради асоціації польських кінематографістів, а з 2006 року — президентом Асоціації.

Як режисер художніх фільмів Маєвський дебютував у 1964 році фільмом у жанрі фентезі «Аватар, обмін душами». Він найбільш відомий за стрічками: «Цісарсько-королівські дезертири», «Готель Пацифік», «Золото дезертирів», «Ревнощі та ліки», «Урок мертвої мови», «Злочинець, який вкрав злочин», «Локіс. Рукопис професора Віттембаха», «Чорний мерседес».

У 1980-х роках були популярні його історичні телесеріал «Королева Бона» про дружину короля Сигізмунда I Старого та фільм «Епітафія для Барбари Радзивілл» про кохання короля Речі Посполитої Сигізмунда ІІ Августа.

У 1977 році зняв кримінал «Справа Ґорґонової», сюжет якого розгортається у довоєнному Львові та його околицях. Тоді ж уперше після еміграції відвідав рідне місто та родинне помешкання в «будинку, розташованому на пагорбі, де з вікон кухні було видно все місто», а автентичні місця подій потім відтворив на знімальному майданчику під Варшавою.

«Львів — найближче моєму серцю місто. Чим старішим я стаю, тим частіше хочеться повертатися туди. На щастя, я бачу, що львівський Львів оживає», — казав режисер якось в інтерв’ю.

Останній фільм Маєвського — документальний «Jazz Outsider» (2022 рік) був присвячений його великій життєвій пристрасті — джазовій музиці.

У 2018-му Януш Маєвський підтримав звернення Європейської кіноакадемії на захист ув'язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова.

Фото: Януш Маєвський на перегляді сучасних польських фільмів «Під Високим Замком» / Kurjer Galicyjski

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1728
Читайте також
09.01.2024 11:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 324
02.01.2024 20:05
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 362
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду