Спільний марафон не дуже цікавий. Але його дивляться, бо немає альтернативи

Спільний марафон не дуже цікавий. Але його дивляться, бо немає альтернативи

11 Серпня 2023
1301
11 Серпня 2023
09:02

Спільний марафон не дуже цікавий. Але його дивляться, бо немає альтернативи

Олексій Харченко
Експерт зі стратегічних комунікацій, член Наглядової ради НСТУ
1301
Якби у нас була державна система стратегічних і кризових комунікацій, за рахунок Суспільного та Укрінформу цілком можна задовільнити потреби в оперативному та достовірному донесенні інформації.
Спільний марафон не дуже цікавий. Але його дивляться, бо немає альтернативи
Спільний марафон не дуже цікавий. Але його дивляться, бо немає альтернативи

У моєму коментарі для «Детектора медіа»  є одночасно точність і неточність. Точність, бо дійсно, частка марафону за лютий-червень вища за інші канали. Але якщо взяти частку телеканалів медіа груп, то марафон зміщується вже на третє місце.

Отже, можна дійсно сказати, що він не дуже цікавий. Але його дивляться, бо за відсутності CTV (connected TV — телевізор, який під'єднаний до мережі) або для глядачів із звичкою споживання лінійного ТБ, немає альтернативного інформаційного каналу.

Хоча ні, є ще #СуспільнеСпротив що транслюється регіональними каналами Суспільне Мовлення. Ось тут одразу скажу, що Суспільне — не лише ТБ, а ще радіо та діджитал.

І ще про марафон. Частка марафону підвищується, коли відбуваютсья масовані обстріли. І тут я згадую пп.1 і 5, п. 1 статті 4 Закону «Про суспільні медіа» (основні завдання НСТУ):

«1) об’єктивне, повне, своєчасне і неупереджене інформування про суспільно значущі події в Україні та за кордоном;

(...)

5) оперативне інформування населення про надзвичайні ситуації, що становлять загрозу життю чи здоров’ю людей;»

До чого я веду. Якби у нас таки була державна система стратегічних і кризових комунікацій (яка, до речі, фактично була розроблена ще в 2018 році), за рахунок Суспільного та Укрінформу цілком можна задовільнити потреби в оперативному, достовірному, постійному донесенні інформації та трансляції позиції офіційних джерел. Наприклад, «Новий відлік» — перше ток-шоу, яке було запущене під час повномасштабного вторгнення Суспільним, відвідували як представники влади, так і опозиції.

Документальні фільми Суспільного на актуальні теми мають дуже позитивні відгуки та звойовують призові місця на міжнародних кінофестивалях. Гарний контент для «марафону». Особливо, враховуючи наявність каналу «Суспільне новини». Крім того, оперативні новини Суспільного активно передруковують як «Українська правда», так і популярні блогери.

А розбудована система страткому — забезпечувала узгодженість меседжів щодо суспільно важливих і критичних подій.

І не потрібно було б виділяти додаткові кошти, придумуючи «приблуди» для фінансування комерційних каналів. Достатньо просто забезпечувати належне фінансування Суспільного відповідно до закону.

А щодо мого коментаря, з якого почався пост — то він у першому коментарі.

Олексій Харченко, експерт зі стратегічних комунікацій, член наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України  

Текст публікується з дозволу автора, оригінал публікації за посиланням.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1301
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду