Рахункова палата: Останні 20 років Мінкульт недбало контролював господарчу діяльність на території Києво-Печерської лаври

Рахункова палата: Останні 20 років Мінкульт недбало контролював господарчу діяльність на території Києво-Печерської лаври

11 Грудня 2023
1544
11 Грудня 2023
12:22

Рахункова палата: Останні 20 років Мінкульт недбало контролював господарчу діяльність на території Києво-Печерської лаври

1544
Про це йдеться у звіті Рахункової палати, яка проаналізувала, як Мінкульт ухвалював управлінські рішення щодо збереження й утримання нерухомих пам’яток архітектури на території Лаври.
Рахункова палата: Останні 20 років Мінкульт недбало контролював господарчу діяльність на території Києво-Печерської лаври
Рахункова палата: Останні 20 років Мінкульт недбало контролював господарчу діяльність на території Києво-Печерської лаври

Протягом останніх двадцяти років — з 2003 року і до першого півріччя 2023 року — Міністерство культури та інформаційної політики несвоєчасно і неналежно ухвалювало управлінські рішення щодо збереження й утримання нерухомих пам’яток архітектури на території Національного заповідника «Києво-Печерська лавра». Крім цього, результати аналізу фінансових витрат свідчать про неефективне використання державних коштів. Про це йдеться у звіті Рахункової палати.

Згідно зі звітом, на ремонтно-реставраційні роботи заповідника було виділено з державного бюджету 388,8 млн грн: 166,8 млн грн було виділено чоловічому монастирю на протизсувні та протиаварійні роботи, 214,4 млн грн (з яких 40,8 млн грн склала спонсорська допомога) — на ремонтно-реставраційні роботи.

Аудитори виявили, що Мінрегіонбуд неправомірно виділив у 2011−2013 роках чоловічому монастирю 86,3 млн грн, оскільки відповідно до затверджених критеріїв монастир не міг бути одержувачем бюджетних коштів.

У звіті йдеться про те, що Мінкульт та заповідник неефективно управляли держкоштами: не використано 9,9 млн грн, 1,9 млн грн використано нерезультативно.

Через неефективний контроль профільного міністерства та заповідника за здійсненням ремонтно-будівельних робіт на території Нижньої лаври не дбали про збереження автентичності культурних об’єктів, а також здійснювали добудови/перебудови 18 об’єктів держвласності без погодженої проєктної документації та дозволу органу охорони культурної спадщини.

Крім цього, на території Нижньої лаври самовільно побудували 36 будівель і споруд, з яких 15 є капітальними будівлями, і знесли дві будівлі, які були в аварійному стані.

Внаслідок перевірки також встановили, що протягом 11 років одна з будівель на території Лаври незаконно перебувала в безоплатному користуванні чоловічого монастиря.

Про виявлені порушення буде повідомлено Офіс Генерального прокурора та Національну поліцію України, наголошують у Рахунковій палаті.

Нагадаємо, 9 серпня цього року суд відмовив у задоволенні позовних вимог монастиря і визнав законним розірвання договору, укладеного між монастирем Української православної церкви (Московського патріархату) і Національним заповідником «Києво-Печерська лавра». Суд зобов'язав Свято-Успенську Києво-Печерську лавру (чоловічий монастир) УПЦ усунути перешкоди в користуванні майном Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» шляхом його повернення.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв, що Рада національної безпеки та оборони доручила уряду внести на розгляд парламенту законопроєкт щодо унеможливлення роботи в Україні афілійованих з Росією релігійних організацій. 1 грудня 2022 року президент Володимир Зеленський підписав указ про введення цього рішення в дію.

Напередодні, у листопаді 2022-го, СБУ провела обшуки в Києво-Печерській лаврі, Корецькому монастирі та Сарненсько-Поліській єпархії УПЦ (МП) на Рівненщині. Правоохоронці виявили там мільйони готівки, громадян Росії з «сумнівними» документами та літературу про «царя» і «єдиний народ».

Наприкінці 2022 року тодішній очільник Міністерства культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що має намір рекомендувати не продовжувати з УПЦ (МП) угоду про оренду двох храмів Києво-Печерської лаври.

5 січня 2023 року стало відомо, що Успенський собор і Трапезну церкву Києво-Печерської лаври остаточно повернули в користування державі

30 березня Кабінет Міністрів України визнав нечинним розпорядження від 2013 року про передачу майна Києво-Печерської лаври в безоплатне користування Українській православній церкві Московського патріархату і повернув Лавру в управління державі.

Термін дії договору на використання монастиря закінчувався 29 березня. Однак 30 березня виявилося, що комісія Міністерства культури та інформаційної політики не змогла потрапити в приміщення Києво-Печерської лаври, а УПЦ (МП) ігнорує вимогу залишити її територію.

Реагуючи на це, Міністерство культури звернулось до поліції через перешкоджання роботі комісії з приймання та передачі державного майна Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

У липні 2023-го Національний заповідник почав опечатувати корпуси Києво-Печерської лаври, в УПЦ (МП) назвали такі дії незаконними.

Як повідомляв «Детектор медіа» раніше, 5 грудня Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» започаткував всеукраїнську традицію «Дзвін Пам’яті та Надії», щоб нагадувати про українських військовополонених, зниклих безвісти та депортованих до РФ дітей і дорослих.

Києво-Печерська лавра з 15 листопада перейшла на новоюліанський календар, що є основним для Православної церкви України.

Києво-Печерську лавру, собор Святої Софії у Києві та історичний центр Львова внесли до Списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яким загрожує знищення. 

Фото: Олександр Ткаченко / телеграм

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1544
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду