Києво-Печерська лавра переходить на новоюліанський календар

Києво-Печерська лавра переходить на новоюліанський календар

13 Листопада 2023
1228
13 Листопада 2023
09:58

Києво-Печерська лавра переходить на новоюліанський календар

1228
Новий календар у лаврі запровадять із 15 листопада — початку Різдвяного посту.
Києво-Печерська лавра переходить на новоюліанський календар
Києво-Печерська лавра переходить на новоюліанський календар

Києво-Печерська лавра з 15 листопада переходить на новоюліанський календар, що є основним для Православної церкви України. Про це повідомив виконувач обов'язків намісника лаври архімандрит Авраамій.

«На численні прохання парафіян Києво-Печерської лаври, з благословення священноархімандрита Свято-Успенської Києво-Печерської лаври Блаженнійшого митрополита Епіфанія, з 15 листопада (початок Різдвяного посту) Лавра переходить на використання новоюліанського календаря, який є основним для нашої Помісної Церкви», — написав він у фейсбуці.

Нагадаємо, з 1 вересня 2023 року Українська греко-католицька церква та Православна церква України перейшли на новий церковний календар

У липні Верховна Рада України проголосувала за законопроєкт, яким змінила дати святкування державних свят, що прив’язані до церковного календаря.

Відтепер Різдво Христове в Україні святкуватимуть 25 грудня замість 7 січня. З 14 жовтня на 1 жовтня перенесли дату святкування Дня захисників і захисниць України, що пов'язано з українськими військовими традиціями вшанування Покрови Пресвятої Богородиці.

Крім того, з 28 липня на 15 липня перенесли дату святкування Дня української державності, коли вшановується пам'ять одного з творців давньої Київської держави, рівноапостольного князя Володимира Великого.

При цьому УГКЦ та ПЦУ збережуть чинну пасхалію — святкування Великодня. Це означає, що дата святкування Воскресіння Господнього надалі визначатиметься за старим стилем і у 2024 році припаде на 5 травня.

Згідно з соціологічними опитуваннями, 63% українців підтримують перехід на новий церковний календар.

Нагадаємо, у січні 2023 року Успенський собор і Трапезну церкву Києво-Печерської лаври остаточно повернули в користування державі

30 березня 2023 року Кабінет Міністрів визнав нечинним розпорядження від 2013 року про передачу майна Києво-Печерської лаври в безоплатне користування Українській православній церкві Московського патріархату і повернув лавру в управління державі.

Перед тим, у грудні 2022 року, ПЦУ зареєструвала чоловічий монастир на території Києво-Печерської лаври. У березні 2023-го архімандрит Києво-Печерської лаври від УПЦ (МП) Авраамій (Лотиш) перейшов до ПЦУ, а митрополит Епіфаній затвердив його виконувачем обов’язків намісника лаври.

Станом на вересень, уже 13 об'єктів на території Лаври із близько 40 повноцінних споруд, якими користувався монастир, повернули під контроль держави.

Фото: Києво-Печерська лавра / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1228
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду