Путін, Сі Цзіньпін, Барбі: Time оголосив шортліст претендентів на звання «Людини року 2023»

Путін, Сі Цзіньпін, Барбі: Time оголосив шортліст претендентів на звання «Людини року 2023»

4 Грудня 2023
2085
4 Грудня 2023
23:06

Путін, Сі Цзіньпін, Барбі: Time оголосив шортліст претендентів на звання «Людини року 2023»

2085
У 2022 році «Людиною року» за версією TIME став президент України Володимир Зеленський, а також люди з України та з інших країн, які стали символом «українського духу» спротиву російській агресії.
Путін, Сі Цзіньпін, Барбі: Time оголосив шортліст претендентів на звання «Людини року 2023»
Путін, Сі Цзіньпін, Барбі: Time оголосив шортліст претендентів на звання «Людини року 2023»

Журналісти американського щотижневого журналу Time готуються до оголошення «Людини року 2023» за версією Time — щорічного вибору цим виданням людини, групи або концепції, які найбільше вплинули на світ за попередні 12 місяців. Про це повідомляється на сайті журналу. 

Зазначається, що за традицією, яка була започаткована ще у 1927 році, «Людиною року» за версією Time щорічно називають особу, групу чи концепцію, які найбільше формували заголовки газет, «добре це чи погано». Кандидатурами попередніх років були, зокрема, президент США Джо Байден та віцепрезидентка Камала Гарріс, Мартін Лютер Кінг-молодший, канцлерка Німеччини Ангела Меркель, Папа Римський Франциск та активістка Грета Тунберг. 

У 2022 році «Людиною року» було обрано президента України Володимира Зеленського, а також людей з України та з інших країн, які стали символом «українського духу» спротиву російській агресії.  

У цьому році до шортлісту ввійшло дев’ять претендентів, серед них — два лідери авторитарних режимів: російський диктатор Путін та президент Китаю Сі Цзіньпін, який беззмінно править країною вже 10 років.    

«Президент Росії Володимир Путін, який обіймав посаду президента чи прем'єр-міністра Росії з 1999 року, продовжує вести війну в Україні вже другий рік після повномасштабного вторгнення. Путін зіткнувся з короткочасною загрозою своїй владі у 2023 році під час повстання Вагнера, але врешті-решт його вплив лише посилився, оскільки група найманців відступила, коли президент Білорусії Олександр Лукашенко уклав угоду. (Євген Пригожин, лідер групи Вагнера, пізніше загинув в авіакатастрофі). Путін був визнаний людиною року за версією Time у 2007 році та неодноразово потрапляв до списку Time-100, у тому числі у 2022 році», — йдеться в публікації американського щотижневика. 

«Президент Китаю Сі Цзіньпін вступив у 2023 рік через кілька місяців після свого безпрецедентного третього терміну, зміцнивши свою роль одного з найвпливовіших сучасних лідерів Китаю. Сі Цзіньпін понад 10 разів потрапляв до списку Time-100, який нагороджує 100 найвпливовіших світових діячів. Він також посів друге місце у номінації “Людина року” за версією Time у 2017 році», — пише видання. 

До списку претендентів потрапила і лялька Барбі, що стала героїнею художньої стрічки Грети Гервіг. Зазначається, що третій повнометражний фільм Гервіг став найкасовішим фільмом 2023 року, заробивши 1,4 млрд доларів, і викликав «вибух рожевої моди, аксесуарів та інших товарів у магазинах у всьому світі». 

Людину року 2023 року буде оголошено вранці 6 грудня. 

Нагадаємо, у березні цього року журнал Time до свого сторіччя опублікував добірку знакових обкладинок, до якої включив  грудневий номер про «дух України», а також березневу обкладинку «Стійкість України», присвячену українським дітям.

У вересні до світового рейтингу «Time 100 Next» увійшли четверо українок.

У 2022 році до рейтингу «Time 100 Next» у категорії «Інноватори» ввійшов міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. Упорядники рейтингу визнали внесок міністра у впровадженні в Україні сучасних технологій, а також підкреслили його роль у протидії російській пропаганді.

У червні цього року перша леді України Олена Зеленська та лауреатка Нобелівської премії миру Олександра Матвійчук увійшли до сотні найвпливовіших людей планети 2023 року за версією журналу Time. Їх віднесли до категорії «Лідери», поряд із президентом США Джо Байденом, канцлером ФРН Олафом Шольцом, прем’єром Японії Фуміо Кішидою та журналістом The Wall Street Journal Еваном Гершковичем.

Зазначимо, що Володимир Зеленський став першим президентом України, чиє фото опублікували на міжнародній обкладинці американського журналу Time. На обкладинці номера від 16 грудня 2019 року про Зеленського написано: «Людина на роздоріжжі. Український президент Володимир Зеленський про те, як бути між Путіним і Трампом». Журнал Time також присвятив українському президенту центральну статтю випуску, автором якої був журналіст Саймон Шустер.

У березні 2022 року Time теж присвятив свою обкладинку Україні. На ній розмістили прапор України і слова Зеленського, які він виголосив під час промови в Європарламенті 1 березня: «Життя переможе смерть, а світ — темряву».

У квітні 2022 року журналіст Time Саймон Шустер провів два тижні в Офісі президента, де спілкувався із Зеленським та його оточенням. 

Фото: Daily Star

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2085
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду