Мін’юст Туреччини оголосив журналісту-розслідувачу вирок суду в смс-повідомленні

Мін’юст Туреччини оголосив журналісту-розслідувачу вирок суду в смс-повідомленні

10 Серпня 2023
1008
10 Серпня 2023
15:32

Мін’юст Туреччини оголосив журналісту-розслідувачу вирок суду в смс-повідомленні

1008
У такий спосіб Баріс Пехліван дізнався про своє ув’язнення.
Мін’юст Туреччини оголосив журналісту-розслідувачу вирок суду в смс-повідомленні
Мін’юст Туреччини оголосив журналісту-розслідувачу вирок суду в смс-повідомленні

Відомий турецький журналіст-розслідувач Баріс Пехліван отримав вирок про ув’язнення через текстове повідомлення, яке йому надіслало Міністерство юстиції. Це викликало обурення з боку опозиції та правозахисників, пише «Європейська правда» із посиланням на публікацію AFP.

Як розповів Пехліван, минулого тижня Мін’юст Туреччини поінформував його в смс-повідомленні, що 15 серпня він має явитися до слідчого ізолятора «Мармара», де відбувають покарання критики турецького уряду.

Вирок стосується справи, за якою Пехлівана і ще шістьох журналістів у 2021 році ув’язнили на три роки та дев’ять місяців за нібито розкриття «державної таємниці» — репортаж про похорони співробітника турецьких спецслужб, який працював у Лівії.

У травні журналіста відпустили під умовне звільнення, а потім знову відправили на день до в’язниці після відкриття ще кількох справ. Вони пов’язані з виходом останньої книги Пехлівана, в якій він виклав інформацію про зв’язок колишнього міністра внутрішніх справ Сулеймана Сойлу з криміналітетом.

У середу, 9 серпня, Республіканська народна партія — головна опозиційна сила Туреччини — повідомила, що домовилась про зустріч із міністром юстиції щодо справи Пехлівана. Однак міністр в останню хвилину її скасував, що викликало обурення членів партії.

19 міжнародних правозахисних організацій та організацій, що захищають свободу ЗМІ, у спільній заяві засудили «неодноразові судові переслідування Пехлівана, який використовує своє основоположне право на свободу слова як журналіст».

В Індексі свободи слова, який щороку оновлюють «Репортери без кордонів», Туреччина суттєво погіршила позиції в порівнянні з попереднім роком, опустившись зі 149-го на 165-те місце. Укладачі рейтингу констатують, що турецька влада сконцентрувала контроль за медіа у країні, переслідує опозиційних журналістів і блокує незалежні ЗМІ.

Нагадаємо, у липні 2023-го «Детектор медіа» повідомляв, що в Туреччині розпочався судовий процес за звинуваченням у тероризмі 17 курдських журналістів, яких затримали ще 8 червня 2022 року. 14 із них перебувають під вартою. Комітет захисту журналістів виступив із вимогою звільнити обвинувачених.

У жовтні 2022 року парламент Туреччини ухвалив закон, що передбачає ув’язнення журналістів і користувачів соціальних мереж на термін до трьох років за «поширення дезінформації». Документ запропонував президент Реджеп Тайїп Ердоган.

Закон передбачає ув’язнення строком до трьох років за поширення неправдивої або неточної інформації про безпеку Туреччини з метою «створення страху та порушення громадського порядку».

У лютому цього року суд вперше засудив до 10 місяців ув’язнення турецького журналіста Сінана Айґуля за новим законом.

Фото: Barış Pehlivan / твітер

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1008
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду