СБУ заблокувала понад 20 осередків проросійської секти «АллатРа»: просувала наративи Кремля

СБУ заблокувала понад 20 осередків проросійської секти «АллатРа»: просувала наративи Кремля

2 Листопада 2023
673
2 Листопада 2023
13:51

СБУ заблокувала понад 20 осередків проросійської секти «АллатРа»: просувала наративи Кремля

673
Псевдорелігійна секта діяла по всій Україні і працювала на російські спецслужби. Вона запустила власні медіа та інтернет-ресурси, де просували наративи про «союз слов’янських народів», виправдовували агресію РФ.
СБУ заблокувала понад 20 осередків проросійської секти «АллатРа»: просувала наративи Кремля
СБУ заблокувала понад 20 осередків проросійської секти «АллатРа»: просувала наративи Кремля

Служба безпеки України та Нацполіція знешкодили та заблокували понад 20 осередків псевдорелігійної проросійської секти «АллатРа», яка діяла по всій Україні та виправдовувала російську агресію. Про це повідомляють пресслужби СБУ та ОГП.

Як пишуть правоохоронці, під виглядом «місіонерства» учасники релігійної секти виправдовували збройну агресію РФ та публічно просували кремлівську ідею про створення «союзу слов’янських народів» під керівництвом Москви.

Повідомляється, що секта працювала на користь російських спецслужб. Вона мала чітку ієрархічну структуру та осередки в кожному обласному центрі. Ці осередки масово закликали місцевих жителів приєднуватися до секти та розповсюджувати ідеї Кремля.

Також організатори «АллатРа» запустили мережу власних медіа та інтернет-ресурсів, сторінки в соцмережах, де публікували пропагандистські «дописи» та відео, просували прокремлівські наративи через ідеї так званого «благотворчого суспільства».

Серед іншого вони агітували за те, щоб російські окупанти здійснювали масовані ракетно-бомбові удари по цивільній інфраструктурі українських міст.

Також вони пропагували комуністичний режим, поширювали матеріали, в яких виправдовували, визнавали правомірною, заперечували збройну агресію Росії проти України, розпочату у 2014 році. Представляли збройну агресію як внутрішній громадянський конфлікт.

Крім того, встановлено, що за період свого існування проросійська секта створила власні «філії» на території Росії, Білорусі та ще декількох країн Європи, Центральної Азії та США.

За даними слідства, лідери угруповання незаконно виїхали за кордон ще навесні 2022 року, використовуючи підроблені документи про зняття з військового обліку. Але продовжували керувати своєю злочинною організацією в Україні дистанційно.

Під час обшуків в «осередках» секти та помешканнях фігурантів на Київщині, а також у Дніпропетровській, Кіровоградській, Волинській, Сумській та Харківській областях виявлено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, літературу, документи та інші докази незаконної діяльності.

Експертиза підтвердила факти підривної діяльності «АллатРа» на користь країни-агресора.

Керівнику проросійської секти наразі повідомлено про підозру. Іншим її учасникам готується повідомлення про підозру. Їм усім інкримінують так порушення відповідно до статей Кримінального кодексу України:

  • створення, керівництво та участь у злочинній організації (ст. 255);
  • державну зраду (ч. 1, ч. 2 ст. 111);
  • виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганду комуністичного тоталітарного режиму; (ст. 436-1)
  • виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України (ч. 3 ст. 436-2).

Зловмисникам загрожує до 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, у серпні кілька українських медіа опублікували на своїх сайтах звернення нібито вченого Егона Чолакяна про апокаліпсис, який начебто насувається на планету Земля. Чолакян закликав об’єднатися для протидії загрозі «світових лідерів, від яких залежить майбутнє людства»: Джо Байдена, Сі Цзіньпіна і Володимира Путіна.

Як встановив «Бабель», просували тези Чолакяна в соцмережах члени організації Creative society — колишньої проросійської секти «АллатРа». «АллатРа» з'явилася на початку 2010-х в Україні, а потім відкрила представництва в Росії, Казахстані, Молдові, США і країнах ЄС. «АллатРа» часто називають сектою і псевдонауковим синкретичним культом, ідеї якого схожі на вірування відомої секти «Біле братство». 

«АллатРа» часто звинувачують у підтримці російської пропаганди. У книзі однієї із засновниць організації Анастасії Нових біографія царя-спасителя людства нагадує біографію Володимира Путіна. Поки «АллатРа» діяла переважно в Східній Європі, вона пропагувала ідею об'єднання слов'янських народів.

Зараз під всесвітнім брендом Creative society організація говорить про важливість миру на всій планеті, критикує сучасну глобальну економіку і називає Путіна одним з лідерів світу. При цьому в самій Росії «АллатРа» заборонили 9 серпня 2023 року.

Натомість «Бабель» звертає увагу, що нещодавно у Києві з'явилася зовнішня реклама Creative society.

Фото та відео: СБУ, ОГП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
673
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду