Розслідування Суспільного: Пов'язаний із сектою «АллатРа» кандидат у президенти США Роббі Веллс поширює російську пропаганду

Розслідування Суспільного: Пов'язаний із сектою «АллатРа» кандидат у президенти США Роббі Веллс поширює російську пропаганду

14 Грудня 2023
846
14 Грудня 2023
19:15

Розслідування Суспільного: Пов'язаний із сектою «АллатРа» кандидат у президенти США Роббі Веллс поширює російську пропаганду

846
За даними Суспільного, після приєднання до «АллатРа» Роббі Веллс також регулярно виступає коментатором на російських телеканалах НТВ і РЕН ТВ. Після початку повномасштабного вторгнення Росії американець постійно критикує допомогу США і закликає до перемовин.
Розслідування Суспільного: Пов'язаний із сектою «АллатРа» кандидат у президенти США Роббі Веллс поширює російську пропаганду
Розслідування Суспільного: Пов'язаний із сектою «АллатРа» кандидат у президенти США Роббі Веллс поширює російську пропаганду

Кандидат у президенти США Роббі Веллс, пов'язаний із псевдорелігійною проросійською сектою «АллатРа», вихваляє російського президента Володимира Путіна і закликає до капітуляції України на російських пропагандистських телеканалах. Про це йдеться в розслідуванні Суспільного.

Як з'ясували журналісти, колишній футбольний тренер Роббі Веллс з 2011 року тричі балотувався на пост президента США. Під час останніх президентських виборів у 2020 році він брав участь у партійних виборах Демократичної партії в трьох штатах, де отримав менш ніж відсоток голосів. 

У січні 2023 року він заявив свою кандидатуру на пост президента, що підтверджує його заява на сайті Федеральної виборчої комісії США. 

Із 2019 року Веллс як один з ключових спікерів руху «АллатРа» в США агітує за себе на форумах секти. Наразі він продовжує робити це на ресурсах спорідненої з «АллатРа» організації «Благотворче суспільство», рекламу якої можна досі побачити в українських містах. 

У своїх виступах Роббі Веллс прихильно висловлюється про Путіна, зокрема кажучи, що разом з російським диктатором та очільником КНР Сі Цзіньпіном зможе «врятувати планету», якщо сам стане президентом.

«Щоб ви розуміли, в Америці люблять Путіна більше, ніж Трампа і Байдена. І, якби зараз Путін вийшов на вибори проти Байдена, Трампа і будь-кого іншого, я вам відкрито кажу, Путін виграв би з величезним результатом», — заявив Роббі Веллс в одному з роликів «Благотворчого суспільства». 

За даними Суспільного, після приєднання до «АллатРа» Роббі Веллс також регулярно виступає коментатором на російських телеканалах НТВ і РЕН ТВ. Пропагандисти позиціонують його як успішного американського політика й експерта з усіх питань у США. 

Окрім цього, у своїх соцмережах Роббі Веллс пише, що він також працює кореспондентом НТВ і міжнародним кореспондентом RT. 

У 2022 році Роббі Веллс почав коментувати пропагандистам війну Росії проти Україні, критикуючи допомогу США і закликаючи до перемовин. «США мають залишитися поза конфліктом, щоб не допустити Третьої світової», — сказав Веллс телеканалу «НТВ». Подібні тези він продовжує поширювати й у США.

У відповіді на запит журналістів Суспільного про коментар Роббі Веллс розповів, що засновниця некомерційної організації AllatRa IPM USA, директорка американської компанії AllatRa USA Llc і віцепрезидентка некомерційної організації Creative society Марина Овіс (Марина Овцинова) познайомила його з «Благотворчим суспільством» у 2019 році в Атланті.

У своїх соцмережах Овцинова й інші представники американської «АллатРа» не приховують своїх симпатій до Путіна, стверджують журналісти. 

Веллс стверджує, що не є частиною «АллатРа», однак не підтверджує і не заперечує свого членства в «Благотворчому суспільстві».

За його словами, з лютого 2020 року він давав інтерв'ю російському телеканалу НТВ приблизно 20 разів і ніколи не отримував за це коштів. Водночас Веллс не відповів, чи є російські телеканали його місцем роботи. 

Роббі Веллс також ухилився від запитань журналістів щодо фінансування його передвиборчої кампанії з російських джерел. 

Стосовно підтримки Путіна і висловлювань про те, що американці «люблять» російського диктатора, Роббі відповів: «Як колишній тренер, я люблю кидати виклик опонентам. Ця заява була радше викликом Трампу і Байдену, щоб протиставити їх Путіну. Я також сказав, що я — єдиний, хто може перемогти Путіна».

Як зазначили в Суспільному, Роббі не відповів на запитання, чи підтримує політику Росії та проєкти «АллатРа» і «Благотворче суспільство».

Нагадаємо, нещодавно Служба безпеки України та Нацполіція знешкодили та заблокували понад 20 осередків псевдорелігійної проросійської секти «АллатРа». Секта діяла по всій Україні і працювала на російські спецслужби. Вона запустила власні медіа та інтернет-ресурси, де просували наративи про «союз слов’янських народів», виправдовували агресію РФ.

Керівнику проросійської секти наразі повідомлено про підозру. Іншим її учасникам готується повідомлення про підозру. Їм усім інкримінують такі порушення відповідно до статей Кримінального кодексу України:

  • створення, керівництво та участь у злочинній організації (ст. 255);
  • державну зраду (ч. 1, ч. 2 ст. 111);
  • виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганду комуністичного тоталітарного режиму (ст. 436-1);
  • виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України (ч. 3 ст. 436-2).

У серпні кілька українських медіа опублікували на своїх сайтах звернення нібито вченого Егона Чолакяна про апокаліпсис, який начебто насувається на планету Земля. Чолакян закликав об’єднатися для протидії загрозі «світових лідерів, від яких залежить майбутнє людства»: Джо Байдена, Сі Цзіньпіна і Володимира Путіна.

Як встановив «Бабель», просували тези Чолакяна в соцмережах члени організації Creative society — колишньої проросійської секти «АллатРа». «АллатРа» з'явилася на початку 2010-х в Україні, а потім відкрила представництва в Росії, Казахстані, Молдові, США і країнах ЄС. «АллатРа» часто називають сектою і псевдонауковим синкретичним культом, ідеї якого схожі на вірування відомої секти «Біле братство». 

«АллатРа» часто звинувачують у підтримці російської пропаганди. У книзі однієї із засновниць організації Анастасії Нових біографія царя-спасителя людства нагадує біографію Володимира Путіна. Поки «АллатРа» діяла переважно в Східній Європі, вона пропагувала ідею об'єднання слов'янських народів.

Зараз під всесвітнім брендом Creative society організація говорить про важливість миру на всій планеті, критикує сучасну глобальну економіку і називає Путіна одним з лідерів світу. При цьому в самій Росії «АллатРа» заборонили 9 серпня 2023 року.

На світлині — кандидат у президенти США Роббі Веллс

Фото: скриншот з ютуб-каналу Creative society

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
846
Читайте також
13.06.2023 10:14
Віктор Шолудько, Анастасія Бродовська, Єлизавета Ткаченко, «VoxCheck»
1 195
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду