СБУ затримала трьох агентів ФСБ, які допомагали окупантам бомбити житлові будинки в Херсоні (ВІДЕО)

СБУ затримала трьох агентів ФСБ, які допомагали окупантам бомбити житлові будинки в Херсоні (ВІДЕО)

23 Жовтня 2023
1041
23 Жовтня 2023
10:56

СБУ затримала трьох агентів ФСБ, які допомагали окупантам бомбити житлові будинки в Херсоні (ВІДЕО)

1041
Один із них під час захоплення міста брав участь у зйомках постановних сюжетів для пропагандистського «РИА Новости».
СБУ затримала трьох агентів ФСБ, які допомагали окупантам бомбити житлові будинки в Херсоні (ВІДЕО)
СБУ затримала трьох агентів ФСБ, які допомагали окупантам бомбити житлові будинки в Херсоні (ВІДЕО)

Внаслідок багатоетапної спецоперації Служби безпеки України в Херсоні нейтралізовано підпільний осередок російської ФСБ. Під час оперативних заходів затримано всіх трьох учасників ворожої групи, що коригували артилерійські та ракетно-бомбові удари по місту. Про це повідомила СБУ.

За координатами, які ці колаборанти надали ворогу, наприкінці вересня цього року окупанти вщент зруйнували в Херсоні два приватних житлових будинки та ще п’ять пошкодили. Внаслідок ворожого обстрілу близько десяти мирних жителів отримали травми різного ступеня тяжкості.

За даними слідства, організатором та керівником місцевого антиукраїнського підпілля був колишній підприємець, який після захоплення міста перейшов на бік ворога. Тоді він влаштувався «майстром» до окупаційної «Херсонської залізниці РФ», де і потрапив у поле зору російських спецслужб, які невдовзі завербували його.

Після звільнення міста зрадник на деякий час «заліг на дно», але згодом вийшов на дистанційний зв’язок зі своїм «куратором» з тимчасово окупованого лівобережжя Херсонщини і отримав від нього завдання.

За вказівкою агресора він створив власну групу інформаторів, до якої залучив двох проросійськи налаштованих мешканців обласного центру.

Один із них під час захоплення міста брав участь у зйомках постановних сюжетів для рупора кремля — «РИА Новости».

Після створення ворожої групи її учасники взялися до визначення координат компактної забудови та проживання громадян на території Херсона. Також їх цікавили основні пункти базування та маршрути переміщення Сил оборони у місті та на його околицях.

Отримані відомості передавали агресору через анонімні месенджери. Розвідінформація потрібна була загарбникам для здійснення масованих ударів по звільненому місту з використанням ракет, керованих авіабомб, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню.

Під час обшуку за місцями проживання затриманих виявлено біноклі, мобільні телефони та комп’ютери, які вони використовували у злочинній діяльності. Також у фігурантів вилучено прокремлівську символіку та російські рублі, які вони отримували за співпрацю з окупантами.

Наразі керівникові ворожої групи повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державного зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Йому загрожує довічне ув’язнення.

Два його спільники підозрюються за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань).

Усі вони перебувають під вартою. Триває розслідування.

Спецоперацію проводили співробітники СБУ в Херсонській області спільно з Держприкордонслужбою за процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури.

Нагадаємо, СБУ назвала імена зрадників, які допомогли здійснити ракетний удар по селу Гроза на Харківщині. Зловмисниками виявились двоє місцевих жителів.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1041
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
188 дн. тому
Таке враження що вся Україна складається з ворожих агентів та ухилянтів, які складаються з діток чиновників та олігархів. Не везе корумпованим КНДР-юдеям. Як сталось що всі прагнуть або з ворогом співробітничати або покинути цей концтабір? А потік навпаки, в Україну, можна на пальцях однієї руки перелічити.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду