СБУ затримала російського агента, який навів ракети на Київський університет у переддень Нового року

СБУ затримала російського агента, який навів ракети на Київський університет у переддень Нового року

4 Грудня 2023
982
4 Грудня 2023
12:44

СБУ затримала російського агента, який навів ракети на Київський університет у переддень Нового року

982
Зрадником виявився 40-річний киянин із Житомирщини. Сповідуючи прокремлівські погляди, він сам виїхав до Росії і запропонував співпрацю ФСБ. Йому загрожує довічне ув'язнення.
СБУ затримала російського агента, який навів ракети на Київський університет у переддень Нового року
СБУ затримала російського агента, який навів ракети на Київський університет у переддень Нового року

Служба безпеки України затримала агента ФСБ, який надав російським військам координати для ракетного удару по одному з корпусів Київського національного університету імені Тараса Шевченка 31 грудня 2022 року. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Як пише спецслужба, агента ФСБ завербували в Росії і відправили в Україну для розвідувально-підривної діяльності.

Саме за його координатами 31 грудня 2022 року росіяни завдали ракетного удару по одному з корпусів університету імені Тараса Шевченка.

Тоді, як пише hromadske, унаслідок ракетної атаки було пошкоджено будівлі Виставкового кампусу університету. Також значних пошкоджень зазнали корпуси ще 9 центрів, факультетів та інститутів, спорткомплекс, Український фізико-математичний ліцей та деякі гуртожитки студмістечка КНУ.

За даними СБУ, також ворожий агент розвідував локації штабів та місця найбільшого зосередження особового складу і військової техніки ЗСУ в Києві та на Житомирщині.

За даними слідства, ворожим поплічником виявився 40-річний мешканець Києва, який сповідував прокремлівські погляди. Наприкінці минулого року він оформив статус «волонтера» та виїхав до Росії через треті країни.

Під час перетину кордону з РФ чоловік з власної ініціативи заявив кадровому співробітнику ФСБ про готовність співпрацювати з російською спецслужбою.

Щоб підтвердити свою «відданість» окупантам, киянин одразу передав їм координати, за якими нібито дислокується один із підрозділів Сил оборони в столичному регіоні. І вже за кілька днів загарбники здійснили по цій «локації» повітряну атаку.

Після цього представники ФСБ доставили свого агента до Москви, де його детально проінструктували щодо методів роботи, конспірації та пріоритетних завдань. Потім зрадника відправили в Україну для збору розвідданих.

Взамін йому пообіцяли допомогу в отриманні російського громадянства та своєчасну «евакуацію» до Росії.

Для отримання розвідінформації на Житомирщині зловмисник «втемну» використовував своїх родичів, які там проживали, випитуючи «потрібні» відомості через побутові розмови.

У Києві він самостійно проводив візуальне спостереження та фотофіксацію українських об’єктів під час прогулянок містом.

Працівники СБУ в результаті спецоперації викрили агента, встановили його місцеперебування і затримали у власному помешканні в Києві. У ході обшуків у фігуранта вилучено російську символіку, нотаріально засвідчені в Росії особисті документи, необхідні для оформлення громадянства РФ, а також мобільний телефон, у якому містилось його листування з московським «куратором» з ФСБ.

Слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, нещодавно Служба безпеки затримала в Одесі учасницю агентурної мережі російських спецслужб, яка передала агресору координати розташування підрозділів ЗСУ.

Фото: наслідки російської атаки по корпусу КНУ, 31 грудня 2022 року / hromadske

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
982
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду