Данілов про статтю в Time: Це нісенітниці. «Анонімами» з Офісу президента мають зайнятися органи

Данілов про статтю в Time: Це нісенітниці. «Анонімами» з Офісу президента мають зайнятися органи

31 Жовтня 2023
690
31 Жовтня 2023
23:08

Данілов про статтю в Time: Це нісенітниці. «Анонімами» з Офісу президента мають зайнятися органи

690
За словами Данілова, «нічого подібного, описаного в статті, в коридорах влади не відбувається». Він вважає, що автор статті користується російськими наративами щодо втрат України у війні, і сподівається, що такі публікації не нашкодять нашій країні.
Данілов про статтю в Time: Це нісенітниці. «Анонімами» з Офісу президента мають зайнятися органи
Данілов про статтю в Time: Це нісенітниці. «Анонімами» з Офісу президента мають зайнятися органи

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що «аноніми» з оточення президента Володимира Зеленського надали неправдиву інформацію для матеріалу у виданні Time, а правоохоронці мають з’ясувати, хто були ці люди. Про це він заявив в етері «УП live».

За словами Данілова, «нічого подібного, описаного в статті, в коридорах влади не відбувається». Зокрема, засідання Ставки головнокомандувача проходять зовсім не так, як описано в матеріалі.

«Я не розумію, звідки автор бере оці речі. У мене оця анонімність (неназваних джерел видання із Офісу президента. — Ред.) викликає багато питань», — сказав Данілов.

На його думку, правоохоронні органи мають дати відповідь, «що це за "аноніми" з Офісу президента, які не вірять у нашу перемогу і перебувають поруч із президентом».

«Якщо в тебе є якась позиція, якщо ти вважаєш, що наша країна не може здобути перемогу, то ти не маєш права перебувати біля нашого президента», — зазначив Данілов.

Крім того, Данілов вважає, що автор статті користується російськими наративами щодо втрат України у війні. «Я хочу сказати: ми розуміємо, які наші втрати, і те, що він там написав, не відповідає дійсності від слова зовсім», — додав він.

Він також зазначив, що вже були випадки корекції поданих матеріалів, уточнення позиції і так далі.

«Нам головне зараз зробити так, щоб такі публікації не шкодили нашій країні або цими меседжами могли маніпулювати вороги України», — додав він.

Нагадаємо, 30 жовтня американський журнал Time опублікував передовий матеріал авторства Саймона Шустера «Ніхто так не вірить у нашу перемогу, як я. Самотня боротьба Володимира Зеленського» та фото українського президента на обкладинці.

Як передає «Радіо Свобода», у статті автор аналізує ситуацію і перспективи для України, розмірковує про персональне ставлення Зеленського до ходу і розв’язки війни, про мобілізацію та контрнаступ, допомогу від партнерів, cтан енергосистеми, корупцію тощо. Зокрема, він використовує заяви Володимира Зеленського, озвучені після візиту до США у вересні, а також слова деяких неназваних осіб з Офісу президента.

Наприклад, один з анонімних співрозмовників Шустера «з оточення Зеленського» сказав, що Президент України «обманює себе». «У нас немає варіантів. Ми не виграємо. Але спробуйте йому це сказати», — наводить журналіст анонімну думку.

Інше анонімне джерело розповіло, мовляв на другому році війни у Зеленського вже не зберігся «звичний блиск його оптимізму, його почуття гумору, його схильність оживляти зустрічі у військовій кімнаті жартом або непристойним жартом». «Тепер він заходить, отримує останні новини, віддає накази і виходить», — стверджує буцімто один з давніх членів команди президента.

Крім того, у матеріалі є припущення, що в Україні можуть звільнити щонайменше одного міністра, а також генерала, який «відповідає за контрнаступ», через буцімто «повільний прогрес України на фронті». Ані Офіс президента, ні Міністерство оборони чи Генштаб ЗСУ наразі цього не коментували.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк 31 жовтня заявив, що матеріал Саймона Шустера в американському виданні Time, який спричинив бурхливе обговорення в Україні, є «суб’єктивною точкою зору конкретного журналіста».

«Не забуваймо, що це суб’єктивна точка зору конкретного журналіста, який має своє бачення того, що відбувається.

Друге, я зовсім не розумію, що таке анонімні джерела постійно. Тому що коли я з кимось розмовляю від імені Офісу президента, то я обов’язково кажу, що це я говорю... Подекуди ці анонімні джерела — це люди, які не мають доступу до певної інформації, але які десь там поряд перебувають і вони хочуть збільшити свою вагу і свої бачення видають за аксіоматичні знання», — сказав Подоляк.

Саймон Шустер — уродженець Москви, більше 15 років працював у Росії та Україні, роблячи репортажі з обох країн. Він живе в Нью-Йорку, але зараз багато часу проводить у Києві.

У квітні 2022 року він провів два тижні в Офісі президента, де спілкувався із Зеленським та його оточенням. Після цього написав статтю для травневого випуску Time, а фото Зеленського з’явилось на обкладинці.

У червні 2022 року повідомлялося, що Саймон Шустер планує випустити книгу про Володимира Зеленського. Вона планується на 2023 рік і матиме назву «Коли світ спостерігає: Володимир Зеленський і війна в Україні».

У 2019 році Володимир Зеленський став першим президентом України, чиє фото опублікували на міжнародній обкладинці американського журналу Time. Центральну статтю випуску також присвятили Зеленському, її автором також був Саймон Шустер.

Фото: ОП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
690
Читайте також
29.03.2024 21:57
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
942
01.11.2023 11:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
3 455
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Я
230 дн. тому
Верить в победу Украины и выход на границы 1991 года могу только оторванные от реальности зомби с промытым пропагандой мозгом
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду