Розслідування: ЄС за час війни імпортував із Росії сировини на 13,7 млрд євро

Розслідування: ЄС за час війни імпортував із Росії сировини на 13,7 млрд євро

25 Жовтня 2023
686
25 Жовтня 2023
10:46

Розслідування: ЄС за час війни імпортував із Росії сировини на 13,7 млрд євро

686
Журналісти пишуть: ЄС украй потребує російського титану та нікелю для електроніки, сонячних панелей, аерокосмічної і оборонної промисловості. Замістити їх поставки з інших джерел не вдається через глобальний дефіцит, а різке запровадження санкцій може призвести до стрибка цін, що допоможе Росії заробити ще більше.
Розслідування: ЄС за час війни імпортував із Росії сировини на 13,7 млрд євро
Розслідування: ЄС за час війни імпортував із Росії сировини на 13,7 млрд євро

Європейський Союз із лютого 2022 року імпортував з Росії «критично важливу» сировину, як-то титан і нікель, на загальну суму 13,7 мільярда євро, причому в компаній, пов’язаних із Кремлем.

Це з’ясував портал Investigate Europe у розслідуванні на основі даних Євростату та Об’єднаного дослідницького центру при Єврокомісії, передає «Європейська правда».

В одинадцятьох пакетах санкцій проти Росії Євросоюз передбачив винятки для 34 видів «критично важливої» сировини, замістити поставки якої з інших джерел не вдається через швидкість, дороговизну або глобальний дефіцит.

При цьому ЄС украй потребує цих ресурсів, оскільки вони відіграють важливу роль для електроніки, сонячних панелей та електромобілів, а також для традиційних галузей промисловості, таких як аерокосмічна та оборонна.

Згідно з аналізом Investigate Europe, з березня 2022-го по липень 2023 року ЄС імпортував із Росії «критично важливої сировини» на 13,7 мільярда євро, причому із січня по липень цього року сума поставок становить понад 3,7 мільярда євро.

Ці кошти йдуть не лише до бюджету РФ, а й до компаній, пов’язаних із Кремлем. Це, наприклад, найбільший у світі виробник титану із Росії «ВСПМО-Ависма», пов’язаний із наближеним до Путіна олігархом Сергієм Чемезовим, російський «Норникель» — світовий лідер з виробництва паладію та високоякісного нікелю, та російський алюмінієвий гігант «Русал», який володіє найбільшим у ЄС глиноземним заводом в Ірландії та металургійним комбінатом у Швеції.

У ЄС непублічно визнають проблему й намагаються зменшити залежність від російських критично важливих мінеральних ресурсів. Європейське джерело пояснило Investigate Europe, що різке запровадження санкцій може призвести до стрибка цін, зашкодивши ЄС і натомість допомігши Росії заробити більше.

Фото ілюстративне: Getty Images 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
686
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду