Українські спецслужби затримали на Донеччині  інформатора, який «зливав» ворогу позиції ЗСУ

Українські спецслужби затримали на Донеччині інформатора, який «зливав» ворогу позиції ЗСУ

14 Серпня 2023
643
14 Серпня 2023
11:13

Українські спецслужби затримали на Донеччині інформатора, який «зливав» ворогу позиції ЗСУ

643
На гачок агресора житель Покровська потрапив через свої регулярні антиукраїнські дописи в забороненій соцмережі «Однокласники».
Українські спецслужби затримали на Донеччині  інформатора, який «зливав» ворогу позиції ЗСУ
Українські спецслужби затримали на Донеччині  інформатора, який «зливав» ворогу позиції ЗСУ

Служба безпеки України затримала ворожого інформатора, який збирав розвіддані про дислокацію та переміщення Сил оборони поблизу передової на Донеччині. Про це повідомляє сайт відомства.

Зловмисник контактував напряму з кадровим співробітником головного управління генерального штабу ЗС РФ.

На початку серпня цього року фігурант отримав від свого російського «куратора» перше завдання — виявити бойові позиції реактивної та ствольної артилерії ЗСУ на Авдіївському напрямку.

Також поплічник агресора приховано фіксував кількість та види важкої бронетехніки українських військ, яка рухалась на передню лінію східного фронту.

Крім того, він «зливав» російській спецслужбі інформацію про наявність захисних інженерних споруд поблизу місцевих залізничних станцій та мостів.

За наявними даними, розвідінформація потрібна була загарбникам для планування бойових операцій, у тому числі для вогневого ураження позицій української артилерії.

Співробітники СБУ затримали зловмисника «на гарячому», коли він здійснював дорозвідку місцевості поблизу одного з інфраструктурних об’єктів.

Як встановило слідство, ворожим інформатором виявився мешканець Покровська, якого російська воєнна розвідка дистанційно залучила до співпраці на користь РФ. У поле зору агресора він потрапив через свої регулярні антиукраїнські дописи у забороненій соцмережі «Однокласники».

Зв’язок з окупантами підтримував через власний акаунт, з якого реєструвався в російських пабліках.

У «звітах» російській спецслужбі її інформатор детально описував об’єкти спостереження та їхню геолокацію з прив’язкою до місцевості.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (надання збройним формуванням держави-агресора допомоги у веденні бойових дій проти Збройних сил України).

Наразі він перебуває під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 15 років тюрми.

Контрдиверсійні заходи проводили співробітники СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що в результаті спецоперації СБУ на Донеччині затримали «розконсервованого» інформатора ФСБ, який передавав агресору інформацію про маршрути, кількість та специфікацію техніки ЗСУ, що рухалася до Краматорська. 

Також ми писали про те, що з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну за матеріалами Служби безпеки повідомлено про підозру понад 200 фігурантам, що незаконно поширювали інформацію про Сили оборони України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
643
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду