СБУ затримала в Одесі навідницю ворожих «Шахедів»

СБУ затримала в Одесі навідницю ворожих «Шахедів»

28 Листопада 2023
645
28 Листопада 2023
13:37

СБУ затримала в Одесі навідницю ворожих «Шахедів»

645
Підприємиця була учасницею агентурної мережі російських спецслужб.
СБУ затримала в Одесі навідницю ворожих «Шахедів»
СБУ затримала в Одесі навідницю ворожих «Шахедів»

Співробітники Служби безпеки України затримали в Одесі учасницю агентурної мережі російських спецслужб, яка передала агресору координати розташування підрозділів ЗСУ. Про це повідомляє сайт СБУ. 

За даними слідства, ворожою поплічницею виявилася місцева підприємиця, яку російське ГРУ дистанційно завербувало в червні цього року. У поле зору окупантів жінка потрапила через активність у їхньому телеграм-каналі.

Перед тим, у серпні цього року, СБУ викрила та повідомила про підозру двом іншим учасникам цієї ж агентурної мережі. Серед них — агент з оперативним псевдонімом «Diezel» та його дружина, яка була «зв’язковою» російського ГРУ і зараз переховується від правосуддя у Санкт-Петербурзі.

Тепер затримано третю фігурантку. За її координатами окупанти завдавали прицільні повітряні удари, насамперед із застосуванням дронів-камікадзе типу «Шахед».

На фюзеляжах ворожих БПЛА загарбники робили підписи «від імені» прокремлівського телеграм-каналу, який воєнна розвідка РФ використовує для вербування та співпраці з агентами.

«Зловмисниця через анонімний чат у популярному месенджері підтримувала комунікацію з координатором агентурної мережі — кадровим співробітником 3-го оперативного відділу 316-го розвідцентру російського ГРУ Григорієм Івановим. Після ворожих ударів по Одесі фігурантка звітувала своєму “куратору” про наслідки “прильотів”. Крім того, вона проводила дорозвідку поблизу інфраструктурних об’єктів обласного центру, які викликали інтерес воєнної розвідки країни-агресора», — йдеться у повідомленні СБУ.

Співробітники відомства викрили розвідувально-підривну діяльність фігурантки і затримали її у власному помешканні.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманій про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув’язнення.

Раніше СБУ затримала головного спеціаліста відділу кібербезпеки Запорізької ОДА за підозрою у співпраці з ФСБ.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
645
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду