Від «Бен-Гура» до «Секрету Розочки». У Києві розпочинається 52-й міжнародний кінофестиваль «Молодість»

Від «Бен-Гура» до «Секрету Розочки». У Києві розпочинається 52-й міжнародний кінофестиваль «Молодість»

21 Жовтня 2023
838
21 Жовтня 2023
10:28

Від «Бен-Гура» до «Секрету Розочки». У Києві розпочинається 52-й міжнародний кінофестиваль «Молодість»

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
838
Фестиваль триватиме до 29 жовтня.
Від «Бен-Гура» до «Секрету Розочки». У Києві розпочинається 52-й міжнародний кінофестиваль «Молодість»
Від «Бен-Гура» до «Секрету Розочки». У Києві розпочинається 52-й міжнародний кінофестиваль «Молодість»

Церемонія відкриття відбудеться цього вечора в культурному центрі «Кластер “Краків”».  Фільмом відкриття «Молодості» стане відреставрована копія стрічки італійського класика Франко Дзефіреллі «Ромео і Джульєтта» (1968): цьогоріч виповнюється 100 років від дня народження майстра. Церемонію відвідає надзвичайний і повноважний посол Іспанії в Україні Рікардо Лопес-Аранда Хаґу.

«Ромео і Джульєтта»

Важливо те, що цьогоріч фестиваль уперше від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну проходить у довоєнному форматі: міжнародний, національний і документальний конкурс, дитячий Molodist Teen Screen і насичена позаконкурсна програма. Основним фестивальним майданчиком слугуватиме кінотеатр «Жовтень». Покази Teen Screen відбуватимуться у «Кракові».

Втішна особливість «Молодості-52», надто з урахуванням обставин, — велика кількість українського кіно. Так, до національного конкурсу короткого метра ввійшли 25 робіт різних жанрів і форм. У міжнародному повнометражному конкурсі представлені драма Марини Вроди «Степне» і дебют Єви Стрєльнікової «Лишайся онлайн».

«Лишайся онлайн»

До позаконкурсної програми «Українські прем’єри» ввійшли дві документальні роботи. Дія «Року тигра» (режисер Олександр Назаров) розгортається у 2022 році в найбільш обстрілюваному районі Харкова — Північній Салтівці. Українсько-австрійська копродукція «Що далі?» (Дар’я Дрюченко) так само розповідає про Харків часів повномасштабного вторгнення. Варто відзначити світову прем’єру експериментального фільму Олексія-Нестора Науменка «50 горизонтів» у програмі Forma. Нарешті, в документальному конкурсі буде представлено повнометражний дебют Івана Сауткіна «Поема для маленьких людей» і низку іноземних фільмів, що торкаються теми України: «Переступаючи кордони» (Леся Кордонець, Швейцарія), «Проєкт Клезмер»  (Леонардо Кох, Палома Шахман, Аргентина — Австрія), «Ні, вся я не помру» (Йоанна Ґрудзінська, Франція — Польща).

Звісно, особливу увагу кіноманів привернуть позаконкурсні секції «Фестиваль фестивалів» і «Спеціальні події». У першій, зокрема, відбудуться українські прем’єри фільмів-призерів Каннського («Всередині жовтого кокону», В’єтнам — Франція), Карловарського («Уроки Благи», Болгарія) й Берлінського («Музика», Німеччина — Франція — Сербія) фестивалів та фестивалю «Санденс» («Повільно», Литва — Іспанія — Швеція; «Тисяча й один», США). А в «Спеціальних подіях» очікується справжній парад культових режисерів: Карлос Саура (Іспанія), Джузеппе Торнаторе (Італія), Ульріх Зайдель (Австрія), Дені Котé  (Канада), Лав Діаз (Філіппіни). Буде в цій секції й фільм про Україну: «Нотатки воєнного часу» (Барбара Купісті, Італія).

Для шанувальників кінокласики в програмі «Століття» покажуть «Чапліна» (Річард Аттенборо, США, 1992), «Бен-Гур» (Вільям Вайлер, США, 1959) і «Все про Єву» (Джозеф Манкевич, США, 1950).

А фільмом закриття кінофестивалю  стане «Секрет Розочки» польського режисера Яна Кідава-Блонського — драматична історія депутатки Європарламенту й доньки відомого письменника Йоанни Варчевської.

 «Секрет Розочки» 

«Молодість» триватиме до 29 жовтня.

Зазначимо, два фільми позаконкурсної програми фестивалю: «Рік тигра» та «Що далі?» —  представлятиме й модеруватиме директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко. Так, покази стрічки «Що далі?» відбудуться 25 жовтня о 17:30 у залі «Кіноман» та 29 жовтня о 18:15 у залі «Аншлаґ». Картину «Рік тигра» презентують 24 жовтня о 18:00 у залі «Кіноман» та 29 жовтня о 16:30 у залі «Аншлаґ».

Ілюстрація: Molodist Kyiv International Film Festival / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
838
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду