Програма «Іспанський фокус» на цьогорічному кінофестивалі «Молодість»: 9 стрічок та презентація каталонської кіношколи ESCAC

Програма «Іспанський фокус» на цьогорічному кінофестивалі «Молодість»: 9 стрічок та презентація каталонської кіношколи ESCAC

17 Жовтня 2023
639
17 Жовтня 2023
14:57

Програма «Іспанський фокус» на цьогорічному кінофестивалі «Молодість»: 9 стрічок та презентація каталонської кіношколи ESCAC

639
Серед іспанських картин, які організатори «Молодості» відібрали для участі, — лауреати цьогорічних кінофестивалів у Сан-Себастьяні, американському штаті Юта і Києві.
Програма «Іспанський фокус» на цьогорічному кінофестивалі «Молодість»: 9 стрічок та презентація каталонської кіношколи ESCAC
Програма «Іспанський фокус» на цьогорічному кінофестивалі «Молодість»: 9 стрічок та презентація каталонської кіношколи ESCAC

Національна програма «Іспанський фокус» — одна із родзинок 52-го Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість», який триватиме цьогоріч із 21 по 29 жовтня. Організатори фестивалю оголосили назви фільмів іспанського виробництва, які увійшли до різних секцій фестивалю, а також повідомили, що на «Молодості»-2023 відбудеться презентація іспанської кіношколи ESCAC (школи кінематографічних та аудіовізуальних мистецтв Каталонії). Про це організатори «Молодості» поінформували «Детектор медіа» пресрелізом.

Серед картин, які відібрали для участі, — лауреати цьогорічних кінофестивалів у Сан-Себастьяні, американському штаті Юта і Києві.

Фільми, представлені в межах «Іспанського фокусу»:

Повнометражний конкурс

20 тисяч видів бджіл / 20,000 Species of Bees, Estibaliz Urresola Solaguren / Естібаліc Урресола Солахурен, Spain / Іспанія, 2023, 128’

Восьмирічна дівчинка страждає через те, що люди постійно звертаються до неї не так, як їй цього хотілося б. Вони продовжують називати її на ім'я, надане їй при народженні, — Айтор. Прізвисько Коко, хоч воно й не так зачіпає, теж не надто їй підходить. Під час літніх канікул, які родина проводить у Країні Басків, дівчина досліджує свою особистість разом із жінками своєї родини, які водночас розмірковують про власне життя та бажання.

За роль у фільмі юна актриса Софія Отеро отримала «Срібного ведмедя» на Берлінале в цьому році.

Кадр із фільму «20 000 бджіл»

Студентський конкурс

На світанку / Crack of Dawn, Anna Llargués / Анна Льярґес, Spain / Іспанія, 2023, 29’

Рожевий голос / The Pink Voice, Marieke Dora Elzerman / Мар’єк Дора Елзерман, Spain / Іспанія, 2023, 26’

Спеціальні події

Полювання / The Hunt, Carlos Saura / Карлос Саура, Spain / Іспанія, 1966, 91’

Спеціальний показ класичного іспанського фільму. Відреставрована копія «Полювання» була представлена цьогоріч на Венеційському кінофестивалі. А свого часу Карлос Саура отримав за цей фільм нагороду за найкращу режисуру на Берлінале. 

Три чоловіки середнього віку вперше за багато років зустрічаються в рідному селищі в Кастилії. За чаркою вони згадують старі добрі часи, а також полюють на кроликів. Ініціатор полювання, Хосе, по вуха в боргах через розлучення, проте й надалі живе на широку ногу з молодшою від нього жінкою. Він має на меті взяти позику в Пако, умілого бізнесмена, якому також не щастить у коханні. Пако ж приводить із собою Луїса, який працює в нього на фабриці. Він слабка, безталанна людина, залежна від вина, жінок і наукової фантастики та цілком байдужа до спілкування й товариства загалом. Прагнучи гострих відчуттів, до них також приєднується юний Енріке, родич Пако. 

Показ присвячено пам’яті режисера Карлоса Саури, який пішов з життя цьоріч.

Кадр із фільму «Полювання»

Фестиваль Фестивалів

Житній ріг / The Rye Horn, Jaione Camborda / Хайонe Камборда, Spain, Portugal, Belgium / Іспанія, Португалія, Бельгія, 2023, 105’

А-Ілья-де-Ароуса, 1971 рік. Марія заробляє на життя ловлею молюсків, але місцеві знають її також як уважну й обережну повитуху. Непередбачувана подія змушує її тікати з рідного острова. Вона вирушає в небезпечну подорож, яка перетворюється на справжню боротьбу за виживання. Прагнучи свободи, Марія вирішує перетнути кордон одним із контрабандних маршрутів між Галісією та Португалією.

Ця картина стала переможцем на фестивалі в Сан-Себастьяні наприкінці вересня цього року. 

Моя порожнеча і я / My Emptiness and I, Adrian Silvestre / Адріан Сільвестре, Spain / Іспанія, 2022, 98’

Фільм Адріана Сільвестре переміг на першому в Україні ЛГБТК+ кінофестивалі Sunny Bunny, який заснувала команда КМКФ «Молодість». 

Француженка Рафі мріє про прекрасного принца, з яким побудує традиційну сім’ю. Проте в житті не все так просто. 

Вона працює в колцентрі в Барселоні й час від часу ходить на невдалі побачення. До того ж лікарі діагностують у Рафі ґендерну дисфорію. 

Ми спостерігаємо за складним, але надзвичайно значущим періодом гендерного переходу, а також за щоденними турботами цієї транс-жінки. Вона відверта зі своїми колегами, квір-друзями та чоловіками з додатків знайомств. Незважаючи на численні поради, які так щедро роздають усі навколо, тільки час і досвід допоможуть Рафі зрозуміти, хто вона насправді.

Повільно / Slow, Marija Kavtaradze / Марія Кавтарадзе, Lithuania, Spain, Sweden / Литва, Іспанія, Швеція, 2023, 108’

Режисерка Марія Кавтарадзе отримала за цей фільм нагороду за найкращу режисуру на цьогорічному кінофестивалі Sundance. 

Між танцівницею Еленою та перекладачем жестової мови Довидасом з першого ж погляду виникають ніжні почуття. Занурюючись у нові стосунки з головою, вони намагаються вивести власну формулу близькості.

FORMA

Приїдьте й подивіться / You Have to Come and See It, Jonás Trueba / Хонас Труеба, Spain / Іспанія, 2022, 64’

Зимовий вечір у Мадриді: Елена та Дані, обом за тридцять, вечеряють з друзями-однолітками Сузаною та Ґієрмо. Вони розповідають про свій новий будинок на околиці міста, куди вони нещодавно переїхали, а також повідомляють, що чекають на поповнення. Їхні друзі, здається, не розділяють радості, хоча й обіцяють відвідати їх незабаром. Вочевидь, щось віддаляє їх одне від одного. Лише через три місяці, уже навесні, Сузана та Ґієрмо нарешті навідуються до будинку друзів.

Самсара / Samsara, Lois Patiño / Луїс Патіньйо, Spain / Іспанія, 2023, 113’

«Самсара» — це дуальна історія, у якій фігурують два континенти, дві різні спільноти, дві відмінні системи вірувань, два життя, сповнені унікальним досвідом. Проте їх поєднує невидимий чуттєвий місток. У Лаосі молодий чоловік на ім'я Амід доглядає за невиліковно хворою жінкою. Він знайомиться з молодим монахом Бі Аном і розповідає йому про Бардо Тхедол – тибетську Книгу Мертвих, яку тобі має читати хтось. Коли жінка помирає, сюжет історії переноситься до Танзанії, де молода дівчина на ім'я Джувайрія прокидається від новини про народження козеняти. «Життя таке мінливе» — пояснює бабуся Джувайрії. У повітрі витає дух переродження.

Кадр із фільму «Самсара»

Нагадаємо, 52-ий фестиваль «Молодість» відбуватиметься із 21 по 29 жовтня. Покази проходитимуть у столичному кінотеатрі «Жовтень» (вул. Костянтинівська, 26).

Відкриття та церемонія нагородження переможців 52-ї «Молодості» проведуть у кінотеатрі «Краків» (Русанівська набережна, 12).

Раніше ми повідомляли про те, які фільми ввійшли до конкурсних програм цьогорічного фестивалю. До трьох секцій міжнародного конкурсу — повнометражні, короткометражні та студентські фільми — відібрали п’ять українських стрічок.

Також ми писали, які фільми ввійшли до позаконкурсної програми «Молодості»-2023.

Національний конкурс українських короткометражних і повнометражних фільмів Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» вдруге відбувся на Гамбурзькому кінофестивалі Filmfest Hamburg. Перемогу здобув дебютний фільм режисерки Христини Тинькевич «Як там Катя?».

Минулого року Гран-прі «Молодості» отримала стрічка «Памфір» українського режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука.

На фото — кадр із фільму «Моя порожнеча і я» / КМКФ «Молодість»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
639
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду