«Як футболісти після тривалої травми». Під час National Media Talk-2022 ішлося про психічне здоров'я медійників

«Як футболісти після тривалої травми». Під час National Media Talk-2022 ішлося про психічне здоров'я медійників

30 Вересня 2022
1679
30 Вересня 2022
18:39

«Як футболісти після тривалої травми». Під час National Media Talk-2022 ішлося про психічне здоров'я медійників

1679
Час створювати національний медіахаб стійкості. Таке питання підняв керівник програм психічного здоров'я для журналістів фундації «Суспільність».
«Як футболісти після тривалої травми». Під час National Media Talk-2022 ішлося про психічне здоров'я медійників
«Як футболісти після тривалої травми». Під час National Media Talk-2022 ішлося про психічне здоров'я медійників

97 відсотків журналістів, за статистикою Інституту масової інформації, відчувають ті чи інші симптоми стресу. про цю ситуацію нагадав керівник програм психічного здоров'я для журналістів Фундації «Суспільність» Андрій Сидоренко під час свого виступу на National Media Talk - 2022.

Його презентація називалася «Життєстійкість журналістів у часи війни». «Я уявляю журналіста як футболіста після тривалої травми: він вийшов на поле ще не відновившись, але він не хоче підвести тренера і хоче дати надію глядачам, показавши, що ми разом і ми переможемо», — сказав Андрій Сидоренко. Лише, відзначив він, журналісту складніше: в якому б стані не перебувала його психіка, треба продовжувати працювати з травматичним контентом і подіями,дбати про психічне здоров'я героїв, а також зважати на психологічну реакцію аудиторії, яка споживатиме вироблений ним контент.

Ресурсів для цього журналісти часто не мають. «За 7 місяців війни сталося майже 450 злочинів проти журналістів і медіа. Рівень професійних вимог зростає: журналіст має бути ще більш універсальним, має дотримуватися етичних вимог, вимог Генштабу... Ціна правди, правильної подачі інформації для безпеки і збереження життів зросла в рази. Ціна помилки є надзвичайно великою», — продовжив Сидоренко. На його думку, 20-25 відсотків свідків травматичних подій матимуть посттравматичний стресовий розлад. Зростає рівень тривожних розладів, зловживань і депресивних станів. Фактично кожен четвертий може мати довгий і болісний шлейф травми.

Сидоренко навів чотири аспекти, що сприятимуть розв'язанню проблеми. Це раннє втручання й ранньої допомоги, наявність науково доведених методів такої допомоги, технології та доступність до допомоги, а також українська життєстійкість.

За словами Андрія Сидоренка, зараз необхідна добра діагностика та національні дослідження феномену психічної травми у журналістів, доступ до якісної психологічної підтримки для медійників, просвітницькі ініціативи турботи про психічне здоров'я на рівні країни та окремої редакції, навчальні програми про те, як висвітлювати біль, взаємодіяти з героями. «Добре психічне здоров'я та стійкість лежать в основі видатної журналістики», — навів цитату Андрій Сидоренко, пропонуючи для розв'язання цих проблем створити національний медіахаб стійкості.

Нагадаємо, в кінці тижня онлайн пройшла конференція National Media Talk-2022. Метою заходу для медійників був діалог щодо контенту, журналістських стандартів, професійних викликів в умовах війни та в епоху постправди.

У липні на сайті Національної ради з питань телебачення і радіомовлення опубліковано Рекомендації щодо забезпечення психологічної допомоги журналістам у період воєнної психотравматизації (з профілактики посттравматичних стресових розладів). Їх підготувала Громадська рада, що діє при регуляторі. Тепер журналістам доступна база контактів фахівців і онлайн-ресурсів, які допоможуть пережити наслідки воєнної травми, відновитися після вигорання чи підтримати дітей.

Фото: «Відкритий простір»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1679
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду