Атака ХАМАСу на Ізраїль: The Guardian зібрало огляд перших шпальт світових газет (ФОТО)

Атака ХАМАСу на Ізраїль: The Guardian зібрало огляд перших шпальт світових газет (ФОТО)

8 Жовтня 2023
2148
8 Жовтня 2023
10:26

Атака ХАМАСу на Ізраїль: The Guardian зібрало огляд перших шпальт світових газет (ФОТО)

2148
Світлини з Ізраїлю та Гази опублікували ЗМІ у всьому світі після того, як 7 жовтня бойовики угруповання ХАМАС атакували країну тисячами ракет.
Атака ХАМАСу на Ізраїль: The Guardian зібрало огляд перших шпальт світових газет (ФОТО)
Атака ХАМАСу на Ізраїль: The Guardian зібрало огляд перших шпальт світових газет (ФОТО)

Вранці 7 жовтня бойовики терористичної організації ХАМАС атакували Ізраїль тисячами ракет. Видання The Guardian зібрало огляд перших шпальт світових газет, які написали про ескалацію конфлікту.

Так, газета Observer опублікувала матеріал із заголовком «Сотні загиблих і заручників, захоплених у результаті нападу ХАМАСу, шокують Ізраїль». Його супроводжує світлина палестинців, які позують на танку біля паркану Сектора Гази. Кореспондент Бетан Маккернан повідомляє з Єрусалиму, що ніхто з обох сторін не передбачав масштабів і жорстокості того, що ХАМАС назвав операцією «Шторм Аль-Акса». Він зазначив, що це безпрецедентний морський, повітряний і наземний наступ угруповання, яке відкрило нову страшну главу в конфлікті, що триває десятиліттями.

Заголовок газети Sunday Times: «Заручників витягують із будинків в Ізраїлі, коли сім'ї рятуються від бійні». Над ним розміщено фото бійців Сил оборони Ізраїлю, які допомагають цивільній жінці з дитиною. У статті на першій шпальті репортери в Тель-Авіві описують захоплення ХАМАСом ізраїльських заручників як «сцени, вирвані з нічного кошмару».

Англомовна газета Arab News, яка базується в Саудівській Аравії і висвітлює новини Близького Сходу, провела аналогію з війною Судного дня у 1973 році між Ізраїлем і коаліцією арабських держав на чолі з Саудівською Аравією та Єгиптом. Над заголовком «50 років потому, ще одна війна Судного дня приголомшує Ізраїль» розміщене зображення знищеного танка 1973-го поруч із фото палестинців, які 7 жовтня 2023-го святкують на палаючій ізраїльській військовій машині.

Перша шпальта Arab News також містить матеріал головного редактора видання Фейсала Аббаса під заголовком: «ХАМАС перейшов Рубікон. Що далі?» На його думку, незалежно від результатів, ХАМАС оголосить про перемогу, однак це, ймовірно, не змінить реальність у Газі, і палестинці потерпатимуть від рук ізраїльської армії.

Independent на своїй першій шпальті розмістила світлини чоловіка, який тікає від нападу ХАМАСу, удару у відповідь з боку Ізраїлю по Газі та палестинських бойовиків біля ізраїльського танку. Заголовок: «ХАМАС "захопив до 50 заручників", як заявляє Ізраїль: "Ми перебуваємо в стані війни"».

Sunday Telegraph опублікувала матеріал під заголовком «Терористи ХАМАС вбивають мирних жителів, а приголомшений Ізраїль переживає "момент 9/11"». Журналісти  також розмістили розповідь 43-річного ізраїльського перукаря, який разом із сім'єю переховувався у своєму будинку в Єші неподалік від ізраїльського кордону з Газою.

На першій шпальті Sunday Express із заголовком «Жах живого щита» можна побачити фото бойовиків ХАМАСу на ізраїльському танку з підписом: «Терористи ХАМАСу викрадають бабусь і дітей, яких сотнями вбивають під час жорстокого нападу на Ізраїль».

Присвятила частину своєї першої сторінки новинам про ескалацію й австралійська газета Sun Herald. Під світлиною ракет, випущених у бік Ізраїлю з Гази, розмістили заголовок «Ізраїль "оголошує війну" після ракетних атак ХАМАСу».

 

Нагадаємо, вранці 7 жовтня терористична організація ХАМАС завдала масованого ракетного удару по центральних та південних районах Ізраїлю. Водночас на ізраїльську територію зайшли мобільні групи бойовиків, які захопили військову базу і взяли під свій контроль декілька ізраїльських міст. Ракетна атака терористів тривала весь день.

Ізраїльська армія завдала удару у відповідь по Сектору Гази та  змогла вибити ХАМАС із більшості захоплених населених пунктів. 

Кореспондентка Al Jazeera Юма Аль-Сайєд була у прямому ефірі, коли ракета влучила в будівлю «Палестинська вежа» позаду неї, у якій, імовірно, засідав штаб ХАМАСу.

Станом на ніч із 7 на 8 жовтня кількість загиблих в Ізраїлі внаслідок масованої атаки угруповання ХАМАС становила понад 200, поранених — до 1,1 тис. людей. Водночас кількість загиблих унаслідок ізраїльських ударів по Сектору Гази налічувала 232 людини, постраждалих — до 1,7 тис.

Колаж: «Дзеркало тижня»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2148
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду