Оксана Линів написала пост-виправдання з приводу свого виступу в Дрездені з оперою Чайковського

Оксана Линів написала пост-виправдання з приводу свого виступу в Дрездені з оперою Чайковського

22 Березня 2024
6407
22 Березня 2024
15:53

Оксана Линів написала пост-виправдання з приводу свого виступу в Дрездені з оперою Чайковського

6407
Музикантка заявила, що твори Чайковського, Прокофʼєва, Шостаковича та Рахманінова належать до обовʼязкового репертуару кожного диригента, чия карʼєра розвивається на інтернаціональному рівні.
Оксана Линів написала пост-виправдання з приводу свого виступу в Дрездені з оперою Чайковського
Оксана Линів написала пост-виправдання з приводу свого виступу в Дрездені з оперою Чайковського

Українська диригентка Оксана Линів працює в Саксонській державній опері Дрездена над постановкою опери російського композитора Чайковського за твором Пушкіна «Євгеній Онєгін». Про це повідомляє сайт Саксонської опери.

Лібрето до опери, як відомо, написали Петро Чайковський та Костянтин Шиловський за романом у віршах Олександра Пушкіна. Показ твору відбудеться російською мовою з німецькими та англійськими субтитрами. Прем’єра «Євгенія Онєгіна» в Дрезденській опері очікується в липні 2025 року. Квитки почнуть продавати у квітні 2024 року.

Коментуючи обурення з цього приводу з боку українців, Оксана Линів написала у фейсбуку: «Від початку періоду військового стану на території України припинили виконувати музику Чайковського, Прокофʼєва, Шостаковича, Рахманінова, Стравінського та ін. Та все ж твори цих композиторів належать до обов’язкового репертуару кожного диригента, чия карʼєра розвивається на інтернаціональному рівні, так як ці твори належать до світової музичної спадщини».

За словами Линів, ці твори начебто є невіддільною частиною і стандартним репертуаром симфонічних оркестрів та оперних театрів цілого світу, і цей репертуар був сформований ще сотні років тому. 

Водночас диригентка зазначила, що завдяки співпраці з провідними оркестрами та оперними театрами українські диригенти можуть додавати до стандартного репертуару «маловідомих українських композиторів і додавати ці імена до світової класичної музичної традиції».

Оксана Линів закрила можливість коментувати її пост у соціальних мережах, адже вона неодноразово ставала об'єктом критики через виконання творів російських композиторів. Водночас видання NV звернуло увагу на те, що користувачі соцмереж досить гостро відреагували на виправдання диригентки.

«Головне не забути вийти з українським прапором на поклон. Диригуючи “Онєгіна”, можна одягнути вишиваночку і втиснути в програму твори (маловідомих, звісно) українських композиторів (за бажанням)», — написав один із користувачів.

А інший прокоментував: «Майстерність маніпуляцій пані Линів не перестає вражати. І які ж століття тому жили всі названі нею композитори. Чому не можна поруч з творами українських композиторів грати музику Брамса, Брукнера, Малера? Чому її постійно тягне на болота?».

Крім Оксани Линів над оперою також працює український баритон Данило Матвієнко. Родом з Донецька, він працював у Київському національному академічному театрі оперети та Київській національній опері. Він співатиме партію Євгенія Онєгіна. Співак похвалився своєю партією, але обмежив коментарі до допису.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що Віденський фестиваль скасував концерт російського диригента через позицію Оксани Линів, яка відмовилась виступати з ним на одному фестивалі.

Також ми писали про те, що українська диригентка Оксана Линів з’явилася на музичному фестивалі в Німеччині на честь композитора Ріхарда Вагнера у футболці з принтом «Wagner Power» («Сила Вагнера»). Фото з цим луком вона опублікувала у фейсбуці, однак, отримавши хвилю обурення з боку українських блогерів та користувачів соцмереж, видалила їх.

Перед тим, у квітні 2022 року, Оксана Линів потрапила у скандал, готуючи у Teatro Comunale в Болоньї прем’єру опери Петра Чайковського «Іоланта» російською мовою та за участі російських виконавців і музикантів. Тоді її розкритикували, а Мистецька платформа «Ковчег Україна» відмовилася від співпраці з диригенткою. Пізніше Линів і сама відмовилась від участі в постановці театру, в якому є головною диригенткою. Приводом для відмови стали погіршення здоров’я та болі у спині.

Фото: фейсбук Оксани Линів

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6407
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду