США висунули звинувачення росіянину, якого підозрюють у численних кіберзлочинах

США висунули звинувачення росіянину, якого підозрюють у численних кіберзлочинах

17 Травня 2023
892
17 Травня 2023
15:07

США висунули звинувачення росіянину, якого підозрюють у численних кіберзлочинах

892
Михайло Матвєєв відомий у мережі як «Вазавака».
США висунули звинувачення росіянину, якого підозрюють у численних кіберзлочинах
США висунули звинувачення росіянину, якого підозрюють у численних кіберзлочинах

Міністерство юстиції США висунуло звинувачення росіянину Михайлу Матвєєву за підозрою в участі у трьох кіберзлочинних групах, які вимагали від жертв 400 млн доларів, з яких половину отримали. Про це пише «Економічна правда» з посиланням на повідомлення Bloomberg.

Матвєєв, відомий у мережі як «Вазавака», за даними слідства був членом трьох угруповань: Lockbit, Babuk і Hive. Вони зламували комп'ютерні мережі і встановлювали шкідливе програмне забезпечення, що шифрує комп'ютери і робить їх непридатними для використання. Після цього вимагали викуп у криптовалюті та погрожували витоком викрадених даних у разі несплати.

Прокурор США в окрузі Нью-Джерсі Філіп Селлінґер в обвинувальному висновку охарактеризував ці угруповання як одні з «найбільш активних і руйнівних кіберзлочинних загроз у світі».

Разом з іншими членами угруповань Матвєєв атакував до 2800 жертв у США та по всьому світу, йдеться в обвинуваченні. Серед імовірних постраждалих — Департамент столичної поліції в окрузі Колумбія, який був атакований у 2021 році. Тоді кіберзлочинці опублікували десятки викрадених особистих справ співробітників. За даними Мін’юсту США, цілями були також церкви і некомерційні організації. 

Американський журналіст Браян Кребс у січні 2022 року повідомляв, що Матвєєв належить до групи вимагачів Darkside. Це угруповання взяло на себе відповідальність за кібератаку на одного з найбільших операторів трубопроводів у США Colonial Pipeline у травні 2021 року. 

Як заявив помічник генерального прокурора США Кеннет Політ-молодший, зі своєї бази в РФ Матвєєв, імовірно, використовував кілька різних програм-вимагачів для атак на об'єкти критичної інфраструктури по всьому світу.

Крім висунутих звинувачень, заявив Мін’юст США, Матвєєва також внесли до санкційного списку «за його роль у здійсненні атак з використанням програм-вимагачів на правоохоронні органи, підприємства та об'єкти критичної інфраструктури США». 

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв, що Служба безпеки України затримала в Харкові хакера, який прослуховував держорган і транслював панораму міста онлайн.

У Швейцарії затримали міжнародного хакера, що діяв на території України. Кіберзлочинець був учасником хакерського угруповання, що поширювало відомі віруси LockerGoga.

Програма винагород за справедливість Державного департаменту США пропонує до 10 мільйонів доларів за інформацію, яка допоможе ідентифікувати або визначити місцезнаходження будь-якої особи, яка бере участь у шкідливій кібердіяльності проти критичної інфраструктури США за вказівкою уряду іншої країни.

Фото: скриншот

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
892
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду