detector.media
22.09.2023 11:58
Андрій Курков заявив, що не відмовиться від спільного виступу з Машею Гессен у Канаді
Андрій Курков заявив, що не відмовиться від спільного виступу з Машею Гессен у Канаді
За словами письменника, він «залишатиметься індивідуалістом, який сам приймає рішення про свої дії».

Український письменник Андрій Курков заявив, що не відмовляється від дискусій із вихідцями з Росії на міжнародних майданчиках, оскільки «про Україну без українців говорити не можна». Таким чином він відреагував на скандал, що спалахнув через його намір взяти участь у дискусії з письменни(цею/ком) російського походження Машею Гессен, котра має відбутися в рамках Міжнародного фестивалю авторів у Торонто. Тема зустрічі, яку анонсував PEN Canada, — «Нотатки про вторгнення: Маша Гессен та Андрій Курков у розмові про війну Росії в Україні». 

Анонсом цієї події обурився український письменник та військовий Артем Чех. Він пригадав, як у травні він, його дружина Ірина Цілик та Артем Чапай відмовилися брати участь у подібному фестивалі в Нью-Йорку, який проводив американський PEN, саме через подію, в якій паралельно в рамках фестивалю брали участь Маша Гессен й «інші хороші руські (російський контекст, жертви тоталітаризму, оця вся болотна муть)». 

Допис у фейсбуку Чеха спровокував палку дискусію в соцмережах довкола цієї ситуації і теми участі українських журналістів, літераторів, спортсменів тощо в заходах разом з росіянами взагалі. Як повідомляв «Детектор медіа», під постом Артема Чеха активно почали висловлюватися люди з літтусовки і не тільки. Переважна більшість рішення Андрія Куркова критикувала, розділяючи здивування Чеха, що Курков вирішив бути не солідарним із колегами. «Тоді наша позиція була такою. Вона була для нас важливою. Вона була непохитною. І Андрій Курков не міг не знати про цей скандал. Знав, звісно. І навряд чи забув. Але це не заважає йому зараз сісти за один стіл з Гессен. Напевно, він розповідатиме багато правильних і банальних речей про Україну», — написав Артем Чех.

Андрій Курков відповів: «Кожен у нас сам вирішує, що і як він робить для перемоги. Комусь подобається, що українських письменників не запросили на початку вересня взяти участь у Берлінському міжнародному літературному фестивалі, але запросили трьох російських емігрантів, щоб говорити про війну в Україні. Мені це не подобається. Про Україну без українців говорити не можна. Саме тому я і буду говорити з Машею Гессен, про яку ви можете дізнатися з Гугла. До речі, українським режисерам, що регулярно беруть участь у кінофестивалях, куди також запрошують росіян, претензії у нас ніхто не виставляє».

Письменни(ця/к) Маша Гессен народилися в Москві, у 2012–2013 роках нетривалий час були директор(кою/ом) російської служби «Радіо Свобода», а згодом з міркувань безпеки емігрували до США. З 2014 року Гессен публікувалися в журналі The New Yorker. З 2017 року вони стали його штатн(ою/им) авторк(ою/ом). Також ведуть викладацьку діяльність. Є критик(инею/ом) російського режиму, активно виступають на захист прав ЛГБТ-спільноти.

Читайте також:

Фото: «Українська правда», Politico

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY