Черговий літсрач: Андрій Курков зібрався виступати разом із Машею Гессен в Канаді

Черговий літсрач: Андрій Курков зібрався виступати разом із Машею Гессен в Канаді

Сумували за літературними скандалами? Ось вам новенький. Один із найвідоміших українських письменників у світі Андрій Курков уже за кілька днів виступатиме в Торонто з американськ(ою/им) та російськ(ою/им) журналіст(кою/ом) Машею Гессен. З такими анонсами уникнути офігіння публіки просто неможливо.
Черговий літсрач: Андрій Курков зібрався виступати разом із Машею Гессен в Канаді
Черговий літсрач: Андрій Курков зібрався виступати разом із Машею Гессен в Канаді
21 Вер 2023
0
9144

Нагадаю, Маша Гессен у 2013 році переїхали з Росії до США, але продовжили писати російською також і бути зануреними в російський контекст та проблематику. Тобто вони хоч і живуть та працюють в Америці, утім навряд можуть заперечувати свою російськість. А це дуже популярна нині історія: типу, а я давно не живу в Росії, маю інше громадянство, тож чого ви до мене докопалися?

Коротка передісторія. Ім’я Маші Гессен у травні вивчили навіть ті українці, які не надто й цікавилися літературним життям. Уся справа у скандалі з авторами Іриною Цілик, Артемом Чехом та Артемом Чапаєм, які приїхали виступати на фестиваль у Нью-Йорку і з’ясували, що у програмі будуть також росіяни. Хоча організатори пообіцяли, що не запрошуватимуть їх.

З’ясувалося, що це просто непорозуміння, організатори перепросили та скасували російську панель. І на цьому все й скінчилося б. Проте Гессен, які повинні були модерувати виступи колишніх співвітчизників, дали гнівний коментар виданню The Atlantic, у якому назвали таке рішення зрадою демократичних цінностей та наступом на свободу слова. А в самому матеріалі трьом українським авторам закидають жорстокість щодо російських колег.

Маша Гессен (фото: Getty Images)

Тоді ж у медіа з’явилося кілька досліджень риторики Маші Гессен і (не може бути!) з’ясувалося, що вона переповнена найпопулярнішими кремлівськими посилами, загорнутими в антипутінську обгортку. Приміром, на «Детекторі медіа» такий розбір робила Наста Захаревич. Тоді ж стався черговий етап у глобальній дискусії: чи можуть виступати українці на одному майданчику з росіянами? І в літтусовці начебто сяк-так дійшли консенсусу. Принаймні щоразу, коли письменники та письменниці погоджуються на такі діалоги, то миттю потрапляють під серйозну критику. 

Утім, Андрій Курков вирішив, напевне, ризикнути і пройтися по лезу. На 24 вересня запланований його виступ разом із Машею Гессен, письменницею Маргарет Етвуд та журналісткою Налою Аєд. Усе відбудеться в Harbourfront Center в Торонто.

На це швидко зреагував письменник Артем Чех дописом у фейсбуку, під яким активно почали висловлюватися люди з літтусовки і не тільки. Переважну більшість рішення пана Андрія засмутило. Артем Чех згадав історію з Нью-Йоркським фестивалем, Гессен і здивувався, що Курков вирішив бути не солідарним із колегами: 

«Тоді наша позиція була такою. Вона була для нас важливою. Вона була непохитною. І Андрій Курков не міг не знати про цей скандал. Знав, звісно. І навряд чи забув. Але це не заважає йому зараз сісти за один стіл з Гессен. Напевно він розповідатиме багато правильних і банальних речей про Україну.

 

Напевно навіть це принесе якусь користь. Але все це трохи смердітиме російським контекстом і болотною муттю. Можливо, є якісь сподівання на те, що Етвуд, яка сидітиме за тим самим столом, дещо нейтралізує той сморід, але не певен. Просто відтепер все, що говоритиме Андрій Юрійович з міжнародних майданчиків, видаватиметься мені нечесним і неправильним.

 

І отака маленька маніпуляція від мене. Після того нью-йоркського фестивалю я одразу поїхав здихати в Бахмут. Добре, що не здох.

Курков поїде на інші важливі та великі майданчики, дискутуватиме про глобальне, забуваючи про те, що деталі часом важливіші. З них складається людина і мислитель. Але що вже… сірі бджоли не гудуть. Пане Андрію, я просто не можу не висловитися. Не задля шакалячого експресу (не мій шлях), просто промовчати — проковтнути. Так, обурює і наповнює люттю».

У коментарях нині переважно одностайність.
Режисерка Ірина Цілик пригадала, як письменниця Вікторія Амеліна потролила думку про «жорстоких українських письменників» фотографією у футболці з аналогічним написом. Через півтора місяця вона загинула від поранень, які отримала під час ракетного обстрілу Краматорська Росією. 
Між тим, у коментарі прийшов і сам Курков. Якщо чесно, то мені інколи здається, що велика частина наших інтелектуалів реагує на закиди так само, як зірки шоубізнесу — займають позицію жертви, яку несправедливо цькують.

Артем Чех наголошує, що не вважає свій допис хейтерським. Це слово, напевне, треба вже вносити до списку визначень, якими спекулюють на кожному кроці. Нагадаю, походить воно від слова hate, яке перекладається як «ненависть». І напевне, варто, зрештою, вже почати відрізняти, коли тебе ненавидять, а коли критикують.

Проте трапляються в коментарях також і захисники Куркова, наприклад письменниця Євгенія Чуприна. 

Багатьом людям здається, що питання виступів / не виступів українців на одних майданчиках із росіянами давно вичерпане. Ну звісно ж, відповідь одна — жодних діалогів з росіянами і присутності з ними на одних заходах. Проте це далеко не так, бо дискусія триває. Зрештою, як і досить абсурдна реальність: на одних подіях ця присутність толерується, на інших — викликає скандал. Tvorchi були на одній сцені «Євробачення» з росіянкою, учасницею гурту Vesna. На Каннському кінофестивалі було повно росіян, але це взагалі не мало значення. Як і їхня присутність на багатьох інших кіноподіях, на які їздять наші представники. Тому проблема аж ніяк не є вирішеною. 

Вочевидь, найкращим виходом поки є розглядати кожну ситуацію окремо. І, можливо, варто глибше обговорити це питання із МЗС, наприклад. Усе ж, маю надію, у дипломатів знайдуться аргументи, які в мистецьких колах поки не проговорювалися.

Фото «Української правди», Politico

«Медіа Лайф»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
855
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 367
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 107
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 363
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
478
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
737
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду