Кабмін планує до червня розробити дорожню карту для відновлення плюралістичного медіапростору

Кабмін планує до червня розробити дорожню карту для відновлення плюралістичного медіапростору

19 Лютого 2024
649
19 Лютого 2024
15:52

Кабмін планує до червня розробити дорожню карту для відновлення плюралістичного медіапростору

649
Річний План пріоритетних дій уряду передбачає також підвищення медіаграмотності населення, розбудову міжнародної співпраці для протидії інформаційним загрозам, просування в міжнародному інформпросторі українських наративів, а також розвиток Центру резервування держінфоресурсів.
Кабмін планує до червня розробити дорожню карту для відновлення плюралістичного медіапростору
Кабмін планує до червня розробити дорожню карту для відновлення плюралістичного медіапростору

Кабінет Міністрів України затвердив План пріоритетних дій на 2024 рік. Відповідне розпорядження від 16 лютого опубліковане на сайті Кабміну.

Серед іншого, План містить низку пунктів в інформаційній сфері.

Зокрема, план дій уряду передбачає «Розроблення проєкту дорожньої карти для підтримки відновлення плюралістичного, прозорого та незалежного післявоєнного медіапростору».

Відповідальним за виконання є Міністерство культури та інформаційної політики. Дорожня карта має бути складена до червня 2024 року.

Очікуваним результатом буде «запровадження умов та правил для відновлення плюралістичного, прозорого та незалежного післявоєнного медіапростору».

Цього планується досягнути через:

  • комплексне оновлення та адаптацію законодавства України у медійній сфері до положень права ЄС;
  • дотримання гарантій фінансування суспільного мовника в повному обсязі;
  • створення сприятливого середовища для інвестицій у розвиток культурних аудіовізуальних продуктів;
  • розбудову спроможності медіарегулятора забезпечити ефективні засоби боротьби з монополізацією та приховуванням реальних власників медіа;
  • ефективний захист медіаринку від недобросовісного впливу та протидії дезінформації;
  • широку інтеграцію медіаграмотності в комунікаційні та освітні програми;
  • реформу професійної освіти журналістів.

Також річний План дій уряду передбачає підвищення рівня медіаграмотності населення через використання Національного проєкту з медіаграмотності «Фільтр». Відповідальним за це теж є МКІП.

Планується провести не менше 10 просвітницьких, інформаційних та комунікаційних кампаній з медіаграмотності із застосуванням цифрової платформи «Фільтр» та не менше 10 публічних заходів для привернення уваги українців до теми критичного мислення та медіаграмотності.

Уряд також ставить завдання МКІП протягом року організувати і провести не менше 10 публічних заходів інформаційно-комунікаційних кампаній та не менше 100 заходів, спрямованих на протидію дезінформації, захист національного інформаційного простору від маніпулятивної інформації.

Крім того, у планах уряду є «розбудова міжнародного співробітництва для підвищення ефективності протидії інформаційним загрозам та боротьби з дезінформацією і російською пропагандою». Відповідальним за її реалізацію є Міністерство закордонних справ.

Очікуваними результатами цього пункту буде «мінімізація впливу антиукраїнської риторики на сприйняття України іноземною аудиторією, підвищення залученості іноземних партнерів до протидії інформаційним загрозам для України, утримання міжнародного авторитету України як лідера у боротьбі з дезінформацією і російською пропагандою».

За індикатор виконання цього пункту слугуватиме те, що МЗС реалізує заходи та проєкти у сфері протидії поширенню дезінформації і російської пропаганди, зокрема у країнах Глобального Півдня. Ці заходи планується реалізувати у взаємодії з партнерами із Великої Британії, Литви, Польщі, Франції та Німеччини.

Крім того, планується в рамках взаємодії країн Люблінського трикутника підготувати і презентувати для закордонного політичного, експертного і медійного середовищ спільну доповідь щодо російської дезінформації та пропаганди.

Також план дій уряду передбачає «просування у міжнародному інформаційному просторі наративів, що відповідають актуальним зовнішньополітичним цілям і завданням України та спрямовані на консолідацію міжнародної підтримки України».

В рамках цих заходів МЗС має розробити та використати у зовнішній комунікації з іноземними аудиторіями стратегічні наративи, інші комунікаційні та цифрові продукти, за допомогою яких доносити до широких кіл іноземної громадськості правдиву інформацію щодо ключових для інтересів України питань.

Очікуваним результатом є «підвищення обізнаності світової спільноти про Україну і збільшення кількості проукраїнського контенту в іноземному медіапросторі; формування сприятливого інформаційного середовища для ухвалення іноземними партнерами важливих для інтересів України рішень».

Крім усього, уряд планує також забезпечити функціонування та розвиток Національного центру резервування державних інформаційних ресурсів. До листопада 2024 року адміністрація Держспецзв’язку має закупити обладнання для модернізації цього Центру.

Очікуваним результатом є забезпечити безперервність роботи національних електронних інформаційних ресурсів, можливість відновлення інформації, що міститься в цих ресурсах, у разі її пошкодження або видалення, а також сприяти усуненню можливих наслідків кіберінцидентів та кібератак через збільшення потужностей Наццентру.

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
649
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду