Бюджет культури на наступний рік у 150 разів менший за оборонний, але на 2,3 мільярди більший за цьогорічний

Бюджет культури на наступний рік у 150 разів менший за оборонний, але на 2,3 мільярди більший за цьогорічний

15 Вересня 2023
1304
15 Вересня 2023
19:23

Бюджет культури на наступний рік у 150 разів менший за оборонний, але на 2,3 мільярди більший за цьогорічний

1304
Уряд планує збільшити фінансування, зокрема, Українського інституту книги, Українського культурного фонду, національних театрів та музеїв.
Бюджет культури на наступний рік у 150 разів менший за оборонний, але на 2,3 мільярди більший за цьогорічний
Бюджет культури на наступний рік у 150 разів менший за оборонний, але на 2,3 мільярди більший за цьогорічний

Фінансування культури та інформаційної політики в наступному році збільшиться. Про це свідчить проєкт Закону про Державний бюджет України на 2024 рік, зареєстрований 15 вересня у парламенті під номером 1000 та оприлюднений на сайті Верховної Ради.

Загалом держава в наступному році планує витратити на гуманітарно-інформаційну сферу 10,7 млрд грн. Для порівняння: на безпеку і оборону у 2024 році в проєкті Держбюджету закладено 1 трильйон 685 млрд грн, тобто в 150 разів більше.

«Безумовно, всі доходи, які генерує Україна, спрямовуються на безпеку і оборону, адже це – пріоритет. А ось кошти на соціальну сферу, медицину, культуру ми отримуємо як гранти чи довгострокові кредити від наших партнерів», — прокоментувала це заступниця голови парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

За її словами, чимале посилення фінансової спроможності у 2024 році відчує Український інститут книги. На його фінансування передбачено 466,03 млн грн (це на 379,08 млн більше у порівнянні з минулим роком).

«Ми з колегами з Наглядової ради УІК адвокатували за це і дуже раді, що наші аргументи були почуті. Сподіваємося, що у 2024 році нарешті реалізуємо передбачені вже чинним законом заходи з підтримки книжкової сфери, а саме ініціативу з надання сертифікатів на придбання книг. З якої категорії отримувачів починати — обговоримо з колегами в межах комітету (нагадаю, що отримання сертифікатів передбачалося для батьків новонароджених та для 18-річних українців)», — написала Кравчук у фейсбуку.

Суспільне, за її оцінками, отримає хоч і не повне фінансування, але з урахуванням необхідного збільшення (щоб Україна могла транслювати Олімпіаду, провести конкурси і закрити борги за минулорічне «Євробачення»). Це 1,85 млрд грн, що на 346 млн грн більше, ніж у 2023 році.

На рівні 2023 року залишається фінансування охорони культурної спадщини (вивезення, ввезення, повернення культурних цінностей та інше) — 50,18 млн грн.

Український культурний фонд, який здійснює грантову підтримку галузі, отримає 215,68 млн грн, тобто на 8,96 млн грн більше, ніж у 2023 році.

Збільшення передбачається і державної фінансової підтримки національних театрів: 1,31 млрд грн, що на 9 млн грн більше, ніж у 2023 році.

На національні музеї державна казна у 2024 році витратить 1,09 млрд грн — на 183 млн грн більше, ніж у 2023 році.

«Український інститут національної пам’яті матиме 74,29 млн грн (на 20 млн грн більше). Заплановані кошти і на інформаційну політику. Будемо чекати від МКІП конкретики щодо статей фінансування. Сподіваюся побачити, зокрема, належну підтримку української документалістики про воєнні злочини. Детальніше бюджет обговоримо на засіданні комітету гуманітарної та інформаційної політики», — пообіцяла народна депутатка, заступниця голови фракції «Слуги народу».

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що уряд заклав у проєкті бюджету на 2024 рік 1,7 млрд грн на фінансування іномовлення, каналу «Рада» та «Голосу України».

Також ми писали про те, що на телеканалі «Суспільне Культура» експерти обговорили державне фінансування культури під час війни, дійшовши висновку, що воно необхідне, але в ухваленні рішень потрібно виходити з чіткої візії культурної політики.

Фото: Національний банк України / Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1304
Читайте також
09.11.2023 13:51
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 085
16.09.2023 19:00
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
1 914
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду