Дуже цікаво, на що перетворюється інформпростір епохи Єдиного марафону

Дуже цікаво, на що перетворюється інформпростір епохи Єдиного марафону

10 Вересня 2023
760
10 Вересня 2023
10:00

Дуже цікаво, на що перетворюється інформпростір епохи Єдиного марафону

Тетяна Трощинська
головна редакторка «Громадського радіо»
760
Я маю guilty pleasure виходити зі своєї бульбашки — і що я там бачу?
Дуже цікаво, на що перетворюється інформпростір епохи Єдиного марафону
Дуже цікаво, на що перетворюється інформпростір епохи Єдиного марафону

1) Блогери з тупим нарцисичним пафосом, які перетворюють мізки аудиторії на кашу, відбиту молотом праведного пролетарського гніву.

Ось вам приклад: тема закритих декларацій. Сидять вони і виступають, що, мовляв, наш мудрий народ вимагає відкрити декларації, а депутати не хочуть. А хто їх обрав, депутатів? Хто цікавився хоча б їхніми прізвищами, не кажучи вже про біографію, коли ставив галочку на виборах? Хто готовий був повністю віддати власну суб'єктність, аби в їхньому житті все порішалось, як у серіалі? Не народ? Запитання риторичне.

Але людям ця споглядальна позиція подобається: знову дивишся блогосеріал, нічого робити не треба, просто обурюєшся і запльовуєш екран телефона сердитою слиною.

2) Цинічні уроди, частина з яких навіть не живе в Україні, які емоційно розхитують важливі, справді важливі для суспільства теми, перекручують їх і нахабно брешуть.

У ютубі і тіктоку це процвітає. Це всі ці «за що воюємо» — хоча він ні разу не воюює, а просто триндить, «мобілізація порушує права», або, наприклад, беруть і у своїх огидних відео порівнюють пенсії з утриманням російських полонених.

Хоча цілком очевидно, що держава Україна не може не виконувати свої зобов'язання щодо полонених згідно з міжнародним гуманітарним правом, що це обмінний фонд і т.д.

3) Адепти рептилоїдного світу, де всі продалися всім і нема на те ради.

Це усі ці «депутати не воюють», «влада домовилася з Америкою», «нада нам менше зброї давати, тоді війна припиниться» і т.д.

І все це аудиторія пожирає і вірить у це — хоча всі точно знають сусіда / племінника / брата жінки з роботи, який п'є воду в Трускавці другий рік і вважає себе найхитрішим.

Це я вже мовчу про хороших рускіх різних мастей, шаріїв, які завжди ненавиділи Україну, а тепер відкривають свого чорного рота, щоби здати свої аналізи з приводу того, хто так чи не так закуповує зброю — чи то держава, чи то волонтери.

І про решту дудів та іноагентів. Я вже уявляю заперечення, що з цим нічого неможливо зробити.

«Я нічого не можу зробити з дітьми / батьками / друзями, які це дивляться!»

Це дурня. Найменше, що можна зробити, — це сказати, що вам гидко з ним бути поруч, коли вони це дивляться.

Якщо гидко, звісно. З дітьми, які це дивляться, можна і треба сваритися. З батьками, які це дивляться, можна і треба сваритися. З друзями, які це дивляться, можна і треба сваритися.

Ну хай гнилого помідора з'їдять або просто лайна, чи що, а ми всі будемо стояти і мовчки дивитися. Тому найменше, що ми можемо робити, — це хоча б чесно називати це своїм іменем у побуті з близькими.

Я це час від часу дивлюся — як спеціалістка. Більше того, я переконана, що це треба вивчати у спеціальній лабораторії, щоправда, одягнувшись у гумаки і протичумний костюм.

Але звичайна людина, вона ж так береже свою цінну нервову систему, що не гляне професійну журналістську роботу на якомусь нормальному медіа.

Бо ще дізнається, що справді навколо відбувається, якою є ця війна, і впаде в кому від несподіванки.

І так, я з острахом думаю, що навибирають люди — продукти цього інформпростору, якщо колись у нас будуть вибори.

Тетяна Трощинська, головна редакторка «Громадського радіо»

Текст публікується з дозволу авторки, оригінал публікації за посиланням.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
760
Читайте також
28.12.2023 11:00
Тетяна Трощинська
для «Детектора медіа»
858
13.08.2023 10:00
Ярослав Зубченко
Олексій Півторак
Софія Скиба
Денис Шабанін
Вероніка Луцька
«Детектор медіа»
1 956
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду