detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
23.08.2023 11:36
«Фатальна помилка»: Організатори музичного Easy Busy Fest у Варшаві скасували подію та перепросили через росіян серед спонсорів фестивалю
«Фатальна помилка»: Організатори музичного Easy Busy Fest у Варшаві скасували подію та перепросили через росіян серед спонсорів фестивалю
«Океан Ельзи», The Hard Kiss, Dantes та інші українські музиканти відмовились від участі у фестивалі, щойно стало відомо, що росіяни мають стосунок до фінансування події.

Організатори музичного Easy Busy Fest у Варшаві оголосили про скасування події, запланованої на 26 серпня. Вони також висловили свою солідарність з українськими музикантами, які відмовились від участі у фестивалі, щойно стало відомо, що росіяни мають стосунок до фінансування події.

«Передусім ми хочемо вибачитись за нашу фатальну помилку, а саме за не доскональну перевірку спонсорів. В жодному разі ми не знімаємо з себе відповідальності за цю ситуацію.

З першого дня повномасштабної війни організатори нашого фесту vpiska.pl підтримували Україну, відправляючи частину коштів з кожного концерту на допомогу ЗСУ, і цей фестиваль не був виключенням.

Ми просимо вибачення перед всіма артистами за цю ситуацію, а також хочемо наголосити, що вони не мали жодного відношення до спонсорів (Monolith, Mix Markt)», — йдеться в дописі на фейсбук-сторінці Easy Busy Fest.

Напередодні польсько-українська активістка Наталія Панченко звернула увагу громадськості на те, що серед спонсорів музичного фестивалю є росіяни.

«…мені стало цікаво, хто ж організовує цей фестиваль, я прогорнула далі і отетеріла. Бо інформації про організатора фестивалю на сайті взагалі не знайшла, а спонсори цього заходу — MixMаrkt та Monolith. Ці обидва бренди належать до одних власників. Вихідців із Росії та, здається, Казахстану, які зареєстрували бізнес у Німеччині і відомі тим, що мають у Європі мережу "Russian shops", яка цього року заходить у Польщу», — повідомила Панченко.

У своєму дописі на фейсбуці вона тегнула українських музикантів-учасників події, зокрема «Океан Ельзи», The Hard Kiss, Dantes, Velboi, Alyona Alyona та інших, сподіваючись, що ті зреагують на чутливу інформацію, яку вона оприлюднила. Панченко, у якої лише на фейсбуці понад 98 тисяч фоловерів, закликала свою аудиторію поширювати інформацію про росіян-спонсорів Easy Busy Fest у Варшаві.

«Це єдине, що у даній ситуації нам із вами залишається», — звернулась до своїх підписників активістка.

Невдовзі після цього на офіційній фейсбук-сторінці гурту «Океан Ельзи» з’явилось повідомлення про те, що вони скасовують свою участь у фестивалі.

«Перша і основна умова до будь-яких подій, в яких ми беремо участь — відсутність будь-чого, що має хоч найменший стосунок до країни-агресора росії. Це не просто проговорюється з усіма організаторами. Це є базовим для нас настільки, що у наших контрактах є окремий пункт щодо цього. Ми не виступаємо на будь-яких подіях, якщо там є хоч найменше залучення представників країни-агресора! Це наша позиція з 2014 року і вона не зміниться», — заявили музиканти «Океану Ельзи».

Слідом за ними від участі в Easy Busy Fest відмовились The Hard Kiss, Dantes, Yaktak та інші українські учасники, що й спонукало організаторів музичної події скасувати її проведення.

«Дякую українським виконавцям за свідомість і чітку позицію та організаторам за визнання помилки і адекватність», — підбила підсумки цього прецеденту Наталія Панченко.

Читайте також:

Проєкт «Історія питання»: чи можна скасувати Росію?

Що не так із «хорошими росіянами»

Усе російське зараз слід відправити на карантин — так, і Цоя теж

Українські документалісти: Україна взяла на себе роль бійця, а Росія претендує на роль жертви

Працюємо з росіянами, які засудили війну: організатори «фестивалю слов’янських народів» у Франції відповіли на звернення PromoUkraїna

Ткаченко: Після війни можлива співпраця з «корисними росіянами»

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» писав про те, що українська диригентка Оксана Линів опинилася в центрі скандалу через «Силу Вагнера» на футболці. Музикантку звинуватили в ігноруванні «сучасних контекстів». Першою на знімки Линів також звернула увагу Наталія Панченко.

У травні 2023-го стало відомо, що Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка відмовився від участі в Х Театральній Олімпіаді в Будапешті. Таке рішення адміністрація театру ухвалила після того, як стало відомо, що у програмі фестивалю братиме участь вистава «REX» у постановці художнього керівника одного з російських театрів.

Організатори літературного фестивалю Prima Vista в Естонії 8 травня 2023-го виключили з програми головну редакторку російського журналу ROAR, письменницю та перекладачку Лінор Ґоралік після протесту українських поетес. 

Фото: Easy Busy Fest / фейсбук

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY