Помер дисидент Василь Овсієнко

Помер дисидент Василь Овсієнко

19 Липня 2023
8796
19 Липня 2023
23:33

Помер дисидент Василь Овсієнко

8796
Василь Овсієнко — український громадський діяч, член Української Гельсінської Групи, політв'язень радянських концтаборів, філософ, публіцист, історик дисидентського руху, співробітник Харківської правозахисної групи.
Помер дисидент Василь Овсієнко
Помер дисидент Василь Овсієнко

Про смерть Василя Овсієнка повідомив народний депутат Володимир В'ятрович на своїй фейсбук-сторінці.

«Помер Василь Овсієнко. Дисидент, політвʼязень, літописець дисидентського руху. Вічна памʼять Герою», — написав В'ятрович.

Про те, що Василь Овсієнко відійшов у Вічність, написав у фейсбуці і редактор сайту «Історична правда» Вахтанг Кіпіані, який був близько знайомий з ним. Кіпіані повідомив, що останні роки пан Василь хворів.

«Не стало Василя Овсієнка — людини численних чеснот, християнина, українського філолога, редактора, літописця руху опору, популяризатора життя і творчості Василя Стуса та інших дисидентів, політв'язня брєжнєвсько-горбачовських таборів. Ми були дуже близькі. Останні роки пан Василь хворів. На цьому тижні ми обговорювали з його племінниками переведення в краще місце для реабілітації та лікування. Це була велика і дуже скромна людина, подвижник, яких одиниці на мільйони», — написав Вахтанг Кіпіані.

Василь Васильович Овсієнко — український громадський діяч, розповсюджувач самвидаву, член Української Гельсінської групи, політв'язень радянських концтаборів, філософ, публіцист, історик дисидентського руху, співробітник Харківської правозахисної групи.

Народився 8 квітня 1949 року в селі Ставки Радомишльського району Житомирської області.

5 березня 1973 року був заарештований за звинуваченням у проведенні антирадянської агітації та пропаганди. Отримав строк чотири роки позбавлення волі в таборах суворого режиму.

8 лютого 1979 року його засудили до трьох років позбавлення волі «за спротив міліції». Його текст «Замість останнього слова» поширився самвидавом і став відомим на Заході.

26 серпня 1981 року Василь Овсієнко був засуджений за антирадянську агітацію і пропаганду.

У листопаді 1989 року був учасником експедиції у Пермські табори для перепоховання Василя Стуса, Олекси Тихого, Юрія Литвина.

З червня 1998 року — координатор програми Харківської правозахисної групи.

Нагороджений орденами «За заслуги» ІІІ ступеня, «За мужність» І ступеня та орденом «Князя Ярослава Мудрого» V ступеня.

 

 Фото: «Новинарня»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8796
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду