Помер польський журналіст і письменник, «друг України» Павел Смоленський

Помер польський журналіст і письменник, «друг України» Павел Смоленський

4 Травня 2023
790

Помер польський журналіст і письменник, «друг України» Павел Смоленський

790
Смоленський був автором трьох книг на українську тематику і адептом польсько-українського примирення.
Помер польський журналіст і письменник, «друг України» Павел Смоленський
Помер польський журналіст і письменник, «друг України» Павел Смоленський

2 травня у віці 63 років помер польський репортер, письменник і журналіст Павел Смоленський. Від 1989 року працював у виданні Gazeta Wyborcza, до того публікувався у самвидаві. Був автором трьох книг про польсько-українські відносини.

Про смерть репортажиста повідомила його дружина Марія Фредро-Смоленська.

Павел Смоленський народився 1959 року у Варшаві. З 1989 року став журналістом Gazeta Wyborcza — головного незалежного видання тогочасної Польщі, з яким був пов’язаний до самої смерті. До того дописував у польський «самвидав» на теми зовнішньої і внутрішньої політики, його репортажі друкували в паризькому часописі Kultura за редакцією Єжи Ґедройця. 

Деякі його книжки присвячені українській тематиці, зокрема «Похорон для різуна», «Сироп з полину. Вигнані з операції "Вісла"» та «Ще не вмерла і не вмре» (розмови з Юрієм Андруховичем).

За книгу «Похорон для різуна» (2003 р.) про польсько-український конфлікт часів Другої світової війни отримав нагороду Польсько-українського примирення. 2006 року ця книжка з'явилася в українському перекладі.

У 2017 році «за мужню громадянську позицію, самопожертву та активну участь у формуванні громадянського суспільства як в Польщі, так і в Україні» Смоленського номінували орденом «За інтелектуальну відвагу» Капітули незалежного культурологічного часопису «Ї».

Також Смоленський був нагороджений премією ім. Курта Шока за репортажі з Іраку. У Польщі Павел Смоленський отримав дві нагороди від Асоціації польських журналістів та премію імені Єжи Зелінського за збірки репортажів «Покоління кризи» (1989) і «Робітники '88». 

«Передчасна смерть Павла Смоленського означає не лише велику втрату для польської журналістики. У польському громадянському суспільстві, в групі тих, хто вірить у свободу, демократію, толерантність і Європу, утворилася вирва, яку неможливо заповнити», — пише Gazeta Wyborcza.

«Можна додати, що ця вирва утворила величезну прогалину в колі найвірніших друзів українців у Польщі. Павел Смоленський був великим другом України, послідовно відстоював її інтереси в Польщі у часи, коли це зовсім не було загальним трендом», — пише в некролозі репортеру видання Zbruc.

«Він не боявся по-справжньому складних тем. Був одним із тих, що розуміли: взаємні історичні травми неможливо вилікувати пластирем гарних, гладеньких слів. Рани треба відкрити, роз'ятрити, щоб очистити і дозволити їм загоїтися. Тому його репортажі читати непросто, іноді вони злять, але відтак приходить спокійне розуміння: все ще може бути добре. Між українцями і поляками, наприклад», — написав про Павела український есеїст і перекладач Остап Сливинський.

Фото: Gazeta Wyborcza

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
790
Читайте також
29.01.2023 21:46
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
2 638
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду