Сьогодні в Києві попрощаються з дисидентом, політв’язнем Василем Овсієнком

Сьогодні в Києві попрощаються з дисидентом, політв’язнем Василем Овсієнком

21 Липня 2023
2508
21 Липня 2023
09:49

Сьогодні в Києві попрощаються з дисидентом, політв’язнем Василем Овсієнком

2508
Поховають багаторічного в’язня совісті в рідному селі Ставки на Житомирщині.
Сьогодні в Києві попрощаються з дисидентом, політв’язнем Василем Овсієнком
Сьогодні в Києві попрощаються з дисидентом, політв’язнем Василем Овсієнком

Сьогодні в Києві відбудеться прощання з дисидентом, радянським політв’язнем Василем Овсієнком, який помер на 75-му році життя. Про це у фейсбуці повідомила Олена Овсієнко.

Прощання відбудеться 21 липня в Церкві Різдва Пресвятої Богородиці на Совках, що в Солом'янському районі Києва, на вулиці Каменярів, 15.

Попрощатися з дисидентом можна буде з 8:00 до 10:00, а заупокійна відправа відбудеться о 10:00–12:00.

Похорон відбудеться в рідному селі Овсієнка — Ставках Радомишльського району на Житомирщині, де він і волів бути похованим.

Василь Овсієнко — український громадський діяч, розповсюджувач самвидаву, член Української Гельсінської групи, тричі політв'язень радянських концтаборів, філософ, публіцист, історик дисидентського руху, співробітник Харківської правозахисної групи.

Брав активну участь у розповсюдженні самвидаву, зокрема виготовив декілька фотовідбитків трактату Івана Дзюби «Інтернаціоналізм чи русифікація?». Долучився до випуску журналу «Український вісник».

5 березня 1973 року був заарештований за звинуваченням у проведенні антирадянської агітації та пропаганди. Отримав строк чотири роки позбавлення волі в таборах суворого режиму.

8 лютого 1979 року його знову засудили до трьох років позбавлення волі «за спротив міліції». Його текст «Замість останнього слова» поширився самвидавом і став відомим на Заході.

26 серпня 1981 року Василь Овсієнко був втретє засуджений за антирадянську агітацію і пропаганду. Звільнений з ув’язнення у 1988 році, сумарно пробув у неволі 13 років.

У вересні 1988 року ввійшов до Всеукраїнської координаційної ради Української Гельсінської спілки. Був обраний головою її Житомирської філії. З червня 1998 року — також координатор програми Харківської правозахисної групи.

У листопаді 1989 року був учасником експедиції у Пермські табори для перепоховання Василя Стуса, Олекси Тихого, Юрія Литвина. Організовував експедиції на Соловецькі острови та в урочище Сандармох на місце загибелі тисяч представників української інтелігенції. 

Нагороджений орденами «За заслуги» ІІІ ступеня, «За мужність» І ступеня та орденом Князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Василь Овсієнко помер 19 липня 2023 року в Києві на 75-му році життя.

Фото: Олена Овсієнко / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2508
Читайте також
12.07.2023 13:25
Роман Мельник
«Детектор медіа»
1 603
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду