Соцопитування: Майже 90% українців пишаються своїм громадянством

Соцопитування: Майже 90% українців пишаються своїм громадянством

22 Серпня 2023
875
22 Серпня 2023
15:41

Соцопитування: Майже 90% українців пишаються своїм громадянством

875
Якби референдум про державну незалежність України проходив зараз, 82% громадян висловилися б за неї.
Соцопитування: Майже 90% українців пишаються своїм громадянством
Соцопитування: Майже 90% українців пишаються своїм громадянством

Абсолютна більшість українців — 88,5% —  пишаються своїм громадянством. Таких висновків дійшли соціологи Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, отримавши результати опитування, яке провели напередодні Дня Незалежності. 

Це найвищий показник за всі роки незалежності, стверджують соціологи. «Якщо у 2000-х роках було близько половини тих, хто рішуче підтримав би незалежність України, після російської агресії 2014 року ці показники зросли до близько 65–70%, то зараз це понад 80%», — повідомив старший аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» Сергій Шаповалов, презентуючи результати дослідження «День Незалежності України: шлях до перемоги, ідентичність та цінність держави на тлі війни» в «Укрінформі».

Найбільше тих, хто пишається бути громадянином України, у західних областях країни —  95%. В центральних областях таких 90% серед опитаних, на півдні країни — 89%. Дещо менше респондентів, які пишаються українським громадянством, виявилось на сході України — там цей показник становить 76%.

Як зазначають соціологи, гордість за своє громадянство наразі є найвищою за всі роки незалежності України.

Якби референдум про державну незалежність України відбувався сьогодні, то 82% громадян, опитаних соціологами, підтримали б незалежність України. Найбільше прихильників незалежності на заході нашої країни (94%), на півдні та сході — 68% і 70% відповідно. 

Серед опитаних виявилось близько 15% тих, хто не визначився з цим питанням або не брав би участі в референдумі. «Результати і виборів, і референдумів визначаються з розрахунку громадян, які б прийшли на дільниці і дали б відповідь, тож у реальному житті цей результат значно перевищив би 90%. Але попри позитивний результат, у мене викликає стурбованість кількість тих, хто не визначився», — прокоментував експерт.

Проти незалежності держави висловились 3% респондентів, причому на сході таких — близько 7%.

Крім того, близько 40% опитаних українців вважають, що за роки незалежності України відбулося більше позитивних подій. Ще 40% переконані, що позитивного відбулося скільки ж, стільки й негативного.

Соціологи зазначають, що повномасштабна війна та зростання цінності держави в очах громадян зумовили переосмислення свого минулого життя в незалежній Україні, відповідно значно зросла кількість тих, хто вважає, що за роки незалежності було більше позитивного. Також переважна більшість опитаних (69%) зазначили, що розпад СРСР є позитивною історичною подією.

Опитування проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова за підтримки програми MATRA з 9 по 15 серпня 2023 року. Методом face-to-face опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що, згідно з результатами соціологічного дослідження КМІС, 89% українців хочуть, щоб Україна стала членом НАТО.

Також ми писали про те, що відсоток українців, для яких українська є рідною мовою, досяг 78%. За останні 15 років цей показник виріс у півтора раза. Розмовляють вдома лише або переважно українською 68% опитаних, за межами дому — 65%. 74% респондентів вважають, що українською престижно спілкуватися серед друзів та колег. Про це свідчать результати опитування, проведеного Центром Разумкова.

Читайте також:

Фото: Olga Strachna / Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
875
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду