Президент вніс до Ради законопроєкт про множинне громадянство: про що в ньому йдеться

Президент вніс до Ради законопроєкт про множинне громадянство: про що в ньому йдеться

23 Січня 2024
760
23 Січня 2024
14:06

Президент вніс до Ради законопроєкт про множинне громадянство: про що в ньому йдеться

760
Законопроєкт передбачає спрощену процедуру набуття громадянства України для громадян країн Заходу, унормовує правовий статус перебування в Україні іноземців, які залучені до її захисту, переглядає підстави для втрати громадянства й актуалізує категорії, які не можуть набути громадянства.
Президент вніс до Ради законопроєкт про множинне громадянство: про що в ньому йдеться
Президент вніс до Ради законопроєкт про множинне громадянство: про що в ньому йдеться

Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт про множинне громадянство. Картку законопроєкту створили на сайті Верховної Ради.

Законопроєкт має №10425 і назву «Про деякі питання у сфері міграції щодо підстав і порядку набуття та припинення громадянства України».

Його внесення на розгляд парламенту президент анонсував 22 січня у своєму зверненні з нагоди Дня Соборності. Президент зазначив, що цей проєкт закону має запровадити інститут множинного громадянства і «дасть змогу мати наше громадянство всім етнічним українцям та їхнім нащадкам із різних країн світу. Звісно, окрім громадян країни-агресора».

Як пише hromadske, законопроєкт передбачає низку змін щодо порядку втрати та набуття громадянства, щодо правого статусу іноземців в Україні. Також у ньому йдеться про певні зміни для людей з-за кордону, що захищають Україну.

Законопроєкт запроваджує декларацію про визнання себе громадянином України — документ, у якому іноземець, який має право набути громадянство у спрощеному порядку, засвідчує, що в разі набуття громадянства у правових відносинах з Україною визнає себе лише громадянином України. 

Такий спрощений порядок передбачений для іноземців з країн Євросоюзу, США, Великої Британії, Канади, Норвегії, Швейцарії та Японії. Як пише Zmina, під спрощеним порядком розуміють подання тими, хто претендує на громадянство, декларації про визнання себе громадянином України, а не зобов’язання припинити іноземне громадянство, як було раніше.

Натомість іноземці, які, зокрема, є громадянами держави, визнаної Верховною Радою державою-агресором або державою-окупантом, для набуття громадянства України мають подавати зобов’язання припинити іноземне громадянство.

Декларацію про відмову від іноземного громадянства, замість зобов’язання припинити його, подаватимуть люди, які:

  • проходять чи проходили військову службу за контрактом у ЗСУ, Державній спецслужбі транспорту, Нацгвардії, або є дитиною чи одним із подружжя такої людини;
  • є громадянами держави, визнаної Верховною Радою державою-агресором або державою-окупантом, та зазнали у країні своєї громадянської належності переслідувань, що підтверджується документом;
  • є біженцями чи людьми, яким надали притулок в Україні;
  • мають визначні заслуги перед Україною.

Законопроєкт має унормувати правовий статус перебування на території України іноземців та людей без громадянства, які були залучені до захисту України.

Так, іноземці, що протягом не менш ніж 6 місяців поспіль долучилися до оборони України, зможуть отримувати посвідки на тимчасове проживання на підставі подання Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ або висновку Міноборони щодо того, що ці люди брали участь у бойових чи службових завданнях. Їхнє перебування в Україні на основі посвідки вважатиметься законним, навіть якщо термін дії їхнього паспорта закінчився або він підлягає обміну.  

Законопроєкт також дозволяє імміграцію іноземця — одного з подружжя, якщо другий є загиблим громадянином України, військовослужбовцем ЗСУ та інших військових формувань, працівником правоохоронних органів спецпризначення, Державної спецслужби транспорту, Держспецзв'язку. Це можливо в разі звернення із заявою під час дії воєнного стану або протягом шести місяців з дня його скасування. 

Законопроєкт переглядає підстави для втрати громадянства України, зокрема це:

  • добровільне набуття громадянином України громадянства держави, визнаної Верховною Радою державою-агресором або державою-окупантом;
  • використання повнолітнім громадянином України, який має громадянство іноземної держави, паспорта іноземця, що створює загрози національній безпеці або національним інтересам України;
  • набуття громадянства України внаслідок подання неправдивих відомостей, підроблених документів, приховування будь-якого суттєвого факту, за наявності якого людина не здобула б громадянства;
  • проходження військової служби за контрактом у державі, визнаній Верховною Радою державою-агресором або державою-окупантом;
  • набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо людей, зокрема, засуджених в Україні за вчинення злочину проти нацбезпеки, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку;        
  • участь у збройній агресії проти України у складі збройних формувань держави, яку парламент визнав державою-агресором або державою-окупантом, або ж яка перебуває у війні чи сприяє вчиненню збройної агресії проти України.

Також проєкт закону актуалізує категорії, які не можуть набути громадянства. Так, це люди:

  • засуджені в Україні за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину з урахуванням рівня загрози для нацбезпеки держави;
  • які вчинили на території іншої держави діяння, що визнане Кримінальним кодексом України тяжким або особливо тяжким злочином; 
  • які створюють загрозу націнтересам, нацбезпеці, охороні громадського порядку, суверенітету і територіальній цілісності України. 

Окрім того, законопроєкт пропонує уточнити повноваження державних органів, які беруть участь у розв'язанні питань громадянства.

У пояснювальній записці Зеленський наголосив, що законопроєкт не матиме впливу на ринкове середовище, розвиток регіонів, підвищення чи зниження спроможності територіальних громад, ринок праці, рівень зайнятості населення та деякі інші сфери.

Нагадаємо, 21 квітня президент України Володимир Зеленський затвердив запровадження для отримання українського громадянства обов’язкових іспитів зі знання основ Конституції, історії України та мови. За новим законом, іноземець, який отримав українське громадянство, втратить його, якщо протягом двох років не складе цих трьох іспитів.

Заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук пояснила, що термін у два роки для складання іспитів передбачений для людей, які отримали громадянство України за прискореною процедурою. Решта ж складатимуть екзамени ще до отримання українського паспорта.

Фото з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
760
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду