На Полтавщині затримали соратника Киви, який наводив російські «гради» на бойові позиції ЗСУ

На Полтавщині затримали соратника Киви, який наводив російські «гради» на бойові позиції ЗСУ

4 Серпня 2023
11165
4 Серпня 2023
10:47

На Полтавщині затримали соратника Киви, який наводив російські «гради» на бойові позиції ЗСУ

11165
Крім того, затриманий робив дописи в соцмережах, які «підхоплювали» російські телеканали для підготовки фейкових сюжетів про війну в Україні.
На Полтавщині затримали соратника Киви, який наводив російські «гради» на бойові позиції ЗСУ
На Полтавщині затримали соратника Киви, який наводив російські «гради» на бойові позиції ЗСУ

Служба безпеки України затримала депутата однієї із селищних рад Полтавської області, який коригував російські обстріли по передових позиціях Сил оборони на східному фронті. Про це повідомляє сайт відомства.

За даними СБУ, затриманий входив до близького оточення екснардепа від забороненої партії «ОПЗЖ» Іллі Киви і до 24 лютого 2022 року неодноразово звертався до нього щодо вирішення бізнесових справ.

Для отримання розвідданих про дислокацію українських військ депутат селищної ради «в темну» використовував своїх знайомих, які виконували бойові завдання на Донецькому напрямку. Під час дистанційного спілкування з військовими він випитував у них детальну інформацію про місця їхнього базування та можливого переміщення на лінії фронту.

Потім отримані відомості позначав на електронних картах і публікував їх на власній сторінці у фейсбуці, яку активно «моніторили» представники російських спецслужб.

«Таку інформацію агресор у подальшому використовував для коригування обстрілів позицій українських захисників, у тому числі зі ствольної та реактивної артилерії (зокрема, “градів”). Крім того, фігурант викладав у соцмережі власні коментарі, в яких намагався дискредитувати командний склад підрозділів ЗСУ», — розповіли в СБУ.

Провокаційні дописи посадовця неодноразово «підхоплювали» російські телеканали для підготовки фейкових сюжетів про війну в Україні.

Коригувальнику повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань).

Суд обрав йому запобіжний захід у виді тримання під вартою без права внесення застави. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Депутату загрожує до 8 років позбавлення волі.

Перевіряється інформація про можливу співпрацю фігуранта з нардепом-утікачем Кивою після початку повномасштабного вторгнення РФ.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Полтавській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що СБУ затримала на Запоріжжі викладача інформатики, який передавав росіянам дані про пересування ЗСУ.

Також ми писали про те, що СБУ викрила в Херсоні агентурну мережу ФСБ і затримала її керівника.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11165
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду