На Львівщині затримали блогера-«правозахисника», який цькував і обзивав військових та заперечував, що в країні війна

На Львівщині затримали блогера-«правозахисника», який цькував і обзивав військових та заперечував, що в країні війна

25 Липня 2023
3401
25 Липня 2023
14:33

На Львівщині затримали блогера-«правозахисника», який цькував і обзивав військових та заперечував, що в країні війна

3401
Мар'ян Чава з Дрогобича має ютуб- та телеграм-канали з сотнями тисяч підписників. Він «вчив» їх, як «розмовляти» з працівниками ТЦК, називав військових «шакалами», переконував, що в Україні не існує органів влади та немає поняття «громадянин».
На Львівщині затримали блогера-«правозахисника», який цькував і обзивав військових та заперечував, що в країні війна
На Львівщині затримали блогера-«правозахисника», який цькував і обзивав військових та заперечував, що в країні війна

Служба безпеки України затримала на Львівщині блогера, який публічно цькував Сили оборони, заперечував збройну агресію РФ та державну владу України. Про це повідомили Управління СБУ у Львівській області та Львівська обласна прокуратура.

За даними слідства, мешканець Дрогобича на Львівщині є місцевим блогером, який на своїх сторінках у соцмережах публічно дискредитував українських захисників. Зокрема, в одному із прямих ефірів підозрюваний називав представників ЗСУ злочинцями.

Як повідомляє ZAXID.NET з посиланням на джерела в правоохоронних органах, затриманим є 40-річний блогер Мар'ян Чава. Його затримали 24 липня та провели обшуки за місцем його проживання.

Блогер неодноразово перешкоджав врученню повісток представниками Територіального центру комплектування (ТЦК), проганяючи їх та називаючи «шакалами». Відомим Мар'ян Чава став після інциденту в червні в Дрогобичі, коли він на вулиці підійшов до представників ТЦК, коли ті роздавали повістки. Він стверджував, що військові, які отримали поранення на фронті й почали працювати у центрах комплектації, є злочинцями. Він закликав перешкоджати їхній діяльності та знімав цей конфлікт на відео, яке згодом опублікував у соціальній мережі.

Також підозрюваний публікував на своєму каналі низку відео, в яких стверджував, що вручення повісток громадянам України є незаконним та неконституційним. Він надав «поради», як будувати діалог з працівниками ТЦК та уникати вручення повісток, повідомила прокуратура. 

За даними Zaxid.net, затриманий називає себе правозахисником, адвокатом і блогером. Він має ютуб-канал «Знай свої права», де є понад 120 тисяч підписників. Крім цього, чоловік створив мережу телеграм-каналів, які називає «групами волевиявлення» в кожній з українських областей, які налічують десятки тисяч підписників. Їм він розповідає, як позбутися статусу ФОП, встановлювати в Україні «народовладдя» та створювати свої «територіальні громади».

«Блогер» публікує на ютубі десятки відео, де він цькує військових та поліцейських і заявляє, що захищає свої права та Конституцію України. У своїх відео він розповідає, що в Україні немає війни, не існує державних органів та органів місцевого самоврядування, немає поняття «громадянин». Крім цього, як пише видання, Чава є прихильником теорій змов та антивакцинатором.

Слідство стверджує, що на своєму ютуб-каналі блогер виправдовував збройну агресію Росії проти України, розпочату у 2014 році.

СБУ кваліфікує діяльність фігуранта як дії, спрямовані на розхитування внутрішньополітичної ситуації в регіоні на користь окупанта. Йому інкримінують дві статті Кримінального кодексу України: перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань (ч. 1 ст. 114-1) та виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників (ч. 2 ст. 436-2). Чоловіку загрожує до восьми років в'язниці.

До суду скеровано клопотання про обрання затриманому запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Нагадаємо, раніше Служба безпеки України викрила 41-річну мешканку Київщини, яка публічно розповсюджувала матеріали із закликами до насильницької зміни конституційного ладу та захоплення державної влади. 

Фото: lviv.media

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3401
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду