СБУ затримала двох киянок, які щодня «розганяли» в соцмережах до 70 фейків про війну

СБУ затримала двох киянок, які щодня «розганяли» в соцмережах до 70 фейків про війну

14 Серпня 2023
1147
14 Серпня 2023
16:00

СБУ затримала двох киянок, які щодня «розганяли» в соцмережах до 70 фейків про війну

1147
Жінки шукали роботу копірайтера і пішли на співпрацю з російськими спецслужбами та редактором російського порталу.
СБУ затримала двох киянок, які щодня «розганяли» в соцмережах до 70 фейків про війну
СБУ затримала двох киянок, які щодня «розганяли» в соцмережах до 70 фейків про війну

Кіберфахівці Служби безпеки затримали в столиці двох киянок, які за вказівкою росіянина, головного редактора прокремлівського порталу «Вся Тверь» Олександра Зеніна, поширювали щодня в соцмережах десятки фейкових повідомлень про війну. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За його вказівками обидві жінки щодня поширювали в українському сегменті соцмереж і телеграм-каналів до 70 фейкових повідомлень про війну в Україні. Насамперед зловмисниці масово «розганяли» дезінформацію про хід бойових дій на фронті та намагалися дискредитувати Сили оборони.

Для цього вони створили і самостійно адміністрували мережу проросійських телеграм-каналів та спільнот у фейсбуці, яка охоплювала аудиторію у понад 10 тисяч користувачів.

Матеріали для деструктивного контенту вони отримували у вигляді електронних «методичок». За успішно виконані завдання російський пропагандист надсилав своїм підопічним до 10 тисяч у гривневому еквіваленті.

За наявними даними, Зенін координував свої дії з російськими спецслужбами і через публікації фігуранток намагався поширювати панічні настрої в українському суспільстві.

За даними слідства, колаборантками виявились дві безробітні мешканки Києва, які шукали роботу копірайтера на фриланс-біржах. Таким чином вони потрапили в поле зору Зеніна, який за щомісячні «гонорари» залучив їх до співпраці у війні проти України.

Ініційована СБУ лінгвістична експертиза підтвердила незаконність дій колаборанток.

Під час обшуків за місцями проживання зловмисниць вилучили комп’ютерну техніку, яку вони використовували для адміністрування ворожих інтернет-ресурсів. Також виявили електронний поштовий архів із доказами листування з російським пропагандистом.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили обом фігуранткам про підозру за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисницям загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадаємо, Служба безпеки України повідомила про підозру в колабораціонізмі колишньому головному редактору газети «Новини Сватівщини», яка виходила у Сватовому на Луганщині, Сергію Кривоносу. 

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1147
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду