Підозру від СБУ отримали понад 200 поширювачів інформації про Сили оборони України

Підозру від СБУ отримали понад 200 поширювачів інформації про Сили оборони України

29 Червня 2023
893
29 Червня 2023
15:43

Підозру від СБУ отримали понад 200 поширювачів інформації про Сили оборони України

893
Правопорушникам загрожує до 12 років позбавлення волі.
Підозру від СБУ отримали понад 200 поширювачів інформації про Сили оборони України
Підозру від СБУ отримали понад 200 поширювачів інформації про Сили оборони України

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну за матеріалами Служби безпеки повідомлено про підозру понад 200 фігурантам, що незаконно поширювали інформацію про Сили оборони України. Про це йдеться на сайті СБУ

«Фактично ці особи допомагали ворогу готувати, здійснювати та коригувати повітряні удари по нашій території, у тому числі з використанням крилатих ракет і дронів-камікадзе», — стверджують у відомстві.

У повідомленні зазначається, що підозра оголошена за статтею 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, Збройних сил України чи інших військових формувань).

Щодо 190 із цих фігурантів обвинувальні акти скеровано до суду. Зловмисникам загрожує до 12 років тюремного ув’язнення.

За даними слідства, у більшості випадків громадяни цілеспрямовано передавали агресору інформацію про місця базування та переміщення підрозділів ЗСУ, Держприкордонслужби та Національної гвардії.

Передусім ворога цікавили координати пунктів тимчасової дислокації, маршрутів руху та фортифікаційних споруд українських захисників. Також рашисти намагалися виявити вогневі позиції української артилерії та систем ППО.

Наприклад, наприкінці травня цього року співробітники СБУ затримали на Донеччині інформатора головного управління Генштабу ЗС РФ (більш відомого як ГРУ). Фігурант намагався приховано зафіксувати рух українських військових колон, які переправлялись через р. Сіверський Донець у напрямку Бахмута.

Крім того, співробітники Служби безпеки оперативно встановили особи шістьох мешканців столиці, які незаконно поширювали інформацію про роботу сил ППО під час масованої атаки РФ на Київ у ніч на 16 травня.

Чотирьом фігурантам уже повідомлено про підозру у вчиненні злочину. Щодо двох із них обвинувальні акти скеровано до суду. Стосовно інших триває розслідування.

Служба безпеки України вкотре наголосила на забороні знімати та оприлюднювати відео- і фотоматеріали про діяльність Сил оборони і наслідки російських обстрілів.

Їх поширення (свідоме чи несвідоме) розцінюється як корегування ворожого вогню і є злочином, що карається відповідно до закону.

Також СБУ закликала власників вуличних вебкамер вимкнути онлайн-трансляцію, щоб не допомагати РФ «наводити» ракети, а громадян — повідомляти про виявлені стрими з таких камер на офіційний чатбот: t.me/stop_russian_war_bot.

Напередодні СБУ затримала агента спецслужб РФ, який 27 червня скорегував російський ракетний удар по кафе в центрі Краматорська. Ворожим агентом виявився житель Краматорська, який працював на місцевому газотранспортному підприємстві.

Також співробітники СБУ затримали російського агента, який готував новий удар росіян по аеродромах на Кіровоградщині. За даними слідства, затриманим є мешканець Кропивницького, якого спецслужба РФ завербувала на початку цього року.

На фронтових територіях Донеччини контррозвідка Служби безпеки затримала адміністратора власного телеграм-каналу, який публікував позиції Сил оборони, наслідки російських обстрілів та наративи російської пропаганди.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
893
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду