«Я маю ліквідовувати міжнародних злочинців із маминого саду»: музикант і захисник Андрій Хливнюк став гостем програми HARDtalk на ВВС

«Я маю ліквідовувати міжнародних злочинців із маминого саду»: музикант і захисник Андрій Хливнюк став гостем програми HARDtalk на ВВС

9 Серпня 2023
2216
9 Серпня 2023
17:38

«Я маю ліквідовувати міжнародних злочинців із маминого саду»: музикант і захисник Андрій Хливнюк став гостем програми HARDtalk на ВВС

2216
Гурт «Бумбокс» взяв участь у благодійному матчі на стадіоні «Челсі» в Лондоні, куди Хливнюк приїхав з фронту.
«Я маю ліквідовувати міжнародних злочинців із маминого саду»: музикант і захисник Андрій Хливнюк став гостем програми HARDtalk на ВВС
«Я маю ліквідовувати міжнародних злочинців із маминого саду»: музикант і захисник Андрій Хливнюк став гостем програми HARDtalk на ВВС

Андрій Хливнюк, соліст гурту «Бумбокс», а після початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну — військовослужбовець, став гостем програми HARDtalk, повідомляє «BBC Україна».

Візит музиканта до лондонської студії BBC став можливим у межах візиту членів гурту «Бумбокс» у Лондон, де вони взяли участь у благодійному матчі на стадіоні «Челсі».

У розмові з ведучим телепрограми Стівеном Сакуром Хливнюк розповів про свій досвід проживання війни, а також поділився тим, як це — бути водночас музикантом і вояком.

Серед іншого, ведучий запитав у героя своєї програми, чи має він відчуття провини, коли на якийсь час залишає фронт і своїх побратимів.

«Так, ти почуваєшся винним. Кажеш собі, що це дуже важлива робота, що ти збереш якісь пожертви, принесеш новини, щоб розповісти людям у всьому світі про те, що відбувається і яка допомога нам потрібна. Але ти почуваєшся винним, бо залишаєш там свій екіпаж. І дуже хвилюєшся за людей, бо їм бракує одного або двох із вас. Я маю невеликий загін бойових безпілотників, я знаю, що через брак пілота вони виконуватимуть іншу роботу, можливо, більш небезпечну. Ти розумієш, що хочеш повернутися якомога швидше», — сказав Андрій Хливнюк.

Він також зізнався у бесіді з британським ведучим, що недовго розмірковував, що йому робити, коли Росія розпочала вторгнення в Україну.

«Наших дітей обстрілювали, мою колишню дружину, моїх маленьких дітей, мою маму. Я дорослий сильний чоловік віком за 40 років, і є люди, яким потрібна моя допомога, тому що вони опинилися під вогнем. Їхні будинки ось-ось будуть зруйновані, і, на жаль, людей пограбують, а деяких зґвалтують, — відповів музикант. — Так що ти не думаєш багато про це. Ти просто ідеш захищати, тому що це відбувається у тебе вдома. Я думаю, ви б вчинили так само. Насправді ви не маєте вибору».

У цій розмові також ішлося, зокрема, про те, чи засуджує Хливнюк тих українських виконавців, які на відміну від нього продовжили гастролювати в РФ після 2014 року, коли росіяни анексували Крим і розпочали воєнну агресію на Донбасі; чи відчуває він ненависть до тих, хто любив його пісні, але взяв до рук зброю і пішов убивати українців; про те, як війна впливає на його творчість.  

Стівен Сакур також згадав, як 24 лютого, у перший день вторгнення росіян, Хливнюк зі зброєю вийшов на Софійську площу в Києві і без жодного акомпанементу заспівав «Ой, у лузі червона калина». Відео із цим співом стало вірусним, його побачили мільйони людей у всьому світі, зокрема засновник Pink Floyd Дейв Гілмор. Його так зворушив учинок Хливнюка і його спів, що він включив вокал лідера «Бумбокса» в новий реліз Pink Floyd. Це був їхній перший новий реліз із 1994 року.

«Я був поранений, лежав у лікарні, і він мені подзвонив та сказав: "Привіт, Андрію, ти не проти, якщо я використаю твій вокал у релізі Pink Floyd?" І я такий: "Жартуєте? Як я був би проти? Це ж мрія кожного музиканта у світі, молодого, я не знаю. Ви легенда, звичайно, я за. Звичайно". Усі кошти від релізу сер Девід та його команда направили на благодійність в Україні», — згадав той епізод Хливнюк.

У кінці розмови ведучий HARDtalk сказав: «…Путін, схоже, рішуче налаштований вести цю війну стільки, скільки йому потрібно, щоб досягти того, що він назвав би перемогою. Росія має масштаби, розміри, людей, зброю, з якими Україна в чистих цифрах не може зрівнятися».

«Якщо ми всі погодимося, що цей хлопець є воєнним злочинцем, то ми повинні взяти його мертвим або живим. І це стане кінцем цієї війни. Це легко», — запевнив музикант.

Нагадаємо, влітку 2022-го ведучий ВВС Стівен Сакур у програмі HARDtalk жорстко поспілкувався з представником Росії в ООН Василем Небензею та звинуватив його у брехні.

У березні 2022-го в Росії почали блокувати сайти російської служби «Радіо Свобода», BBC та Deutsche Welle.

Британський мовник ВВС опублікував статтю про головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, яка вийшла з різними заголовками залежно від локації редакцій. Зокрема, російська служба ВВС порівняла українського генерала з головним лиходієм із серії книг про Гаррі Поттера Волдемортом. 

Фото: «BBC Україна», фейсбук-сторінка гурту «Бумбокс»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2216
Читайте також
21.02.2023 18:23
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду