BBC: Полковник СБУ Кулініч, підозрюваний у держзраді, не фігурує у справі про окупацію півдня України. Лише військові, які мали замінувати мости

BBC: Полковник СБУ Кулініч, підозрюваний у держзраді, не фігурує у справі про окупацію півдня України. Лише військові, які мали замінувати мости

24 Липня 2023
4660
24 Липня 2023
13:29

BBC: Полковник СБУ Кулініч, підозрюваний у держзраді, не фігурує у справі про окупацію півдня України. Лише військові, які мали замінувати мости

4660
Джерела журналістів стверджують, що слідчі жодного разу не викликали ексголову СБУ Івана Баканова на допит, хоча його свідчення могли б пролити світло на справу Кулініча.
BBC: Полковник СБУ Кулініч, підозрюваний у держзраді, не фігурує у справі про окупацію півдня України. Лише військові, які мали замінувати мости
BBC: Полковник СБУ Кулініч, підозрюваний у держзраді, не фігурує у справі про окупацію півдня України. Лише військові, які мали замінувати мости

Колишній начальник ГУ СБУ в Криму Олег Кулініч не фігурує у справі про окупацію Херсонської області. У цій справі фігурують виключно військовослужбовці Збройних сил, у компетенції яких було замінування і розмінування мостів та підготовка до оборони. Ексголову СБУ Івана Баканова у справі Кулініча та окупації півдня України слідчі не допитували. Про це йдеться у матеріалі «BBC News Україна».

Журналісти намагались дізнатися, які докази за рік зібрало слідство стосовно причетності начальника СБУ в Криму до швидкого захоплення росіянами півдня України, і з’ясували, що Кулініч не фігурує у справі про окупацію Херсонської області. Про це відповіло Державне бюро розслідувань на запит ВВС.

«На сьогодні колишній начальник ГУ СБУ в Автономній Республіці Крим Кулініч О. М. не фігурує у кримінальному провадженні…, в якому досліджуються обставини неналежної оборони Херсонської області, що призвело до швидкої окупації цієї території російськими військами», — написали в ДБР.

За даними джерел BBC у правоохоронних органах, у цій справі фігурують виключно військовослужбовці Збройних сил, в компетенції яких було замінування і розмінування мостів та підготовка до оборони.

Також, за даними BBC, слідчі жодного разу не викликали ексголову СБУ Івана Баканова, хоча його свідчення, як пишуть журналісти, могли б пролити світло на справу Кулініча — зокрема на те, як він працював, яку інформацію передавав керівництву СБУ, чи справді 24 лютого 2022 року без наказу поїхав із Херсона до Києва.

Сам Баканов відмовився коментувати цю справу на запит BBC. Джерела BBC в його оточенні кажуть, що до призначення Кулініча в СБУ вони спілкувалися дуже зрідка і не про спецслужбу.

Натомість в СБУ стверджують, що Кулініч спілкувався з Бакановим ще до призначення і «мав вплив на прийняття головою служби важливих рішень».

Крім того, журналісти з'ясували, що у справі Кулініча про державну зраду не фігурує колишній голова управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов. У відповіді на запит ДБР сказало, що також не розслідує справу про державну зраду самого Наумова. 

Наумов покинув Україну напередодні повномасштабного вторгнення, 23 лютого 2022 року. 7 червня 2022-го його затримали в Сербії при спробі перетину кордону. Він є фігурантом низки журналістських розслідувань про контрабандний імпорт та корупційні схеми на митниці. За даними «Схем», на нього відкрили справу за статтею про державну зраду.

За даними BBC, слідство за рік не знайшло доказів причетності Наумова до співпраці з Росією. Джерела у правоохоронних органах стверджують, що версія про «зрадника» Наумова була поспішною. За їхніми словами, «Наумов — це чиста економіка, а не державна зрада». У слідчих також з’явилися сумніви, що «Охотник» із записів Кулініча—Сівковича, на якого покладали надії в РФ, — це Наумов.

Адвокати Кулініча переконані, що справа проти нього вже «розсипається, адже всі докази формуються виключно на записах телефонних розмов, походження яких невідоме». Сам Кулініч заперечує, що розмовляв із Сівковичем, а його захист стверджує, що «записи змультипліковані та нарізані і, ймовірно, створені із застосуванням сучасного програмного забезпечення».

У СБУ натомість не сумніваються в автентичності розмов, кажуть, що записи підтверджені експертизами, а оприлюднені файли — лише частина великого масиву записів.

У слідстві повідомили, що писав ці розмови нібито сам Сівкович для звітів перед російською спецслужбою, а дістати їх вдалося завдяки проникненню всередину ФСБ «своєї людини». Захист Кулініча каже, що в матеріалах слідства слідчі вказали, що знайшли флешку з аудіо, текстовими та графічними файлами під час обшуків на одній із київських квартир у рамках розслідування іншої справи.

Записи Кулініча—Сівковича, які оприлюднили слідчі, датуються 2019-м і початком 2020 року. Кулініч тоді ще не був у СБУ. Його призначили начальником Кримського управління 21 жовтня 2020 року. 

Нагадаємо, колишнього начальника Головного управління СБУ в Криму Олега Кулініча затримали 16 липня 2022 року під час спецоперації ДБР та Служби безпеки України. З того часу він перебуває під вартою. 3 липня правоохоронці скерували обвинувальний акт щодо Кулініча а статтею про державну зраду до суду.

За даними слідства, Кулініч співпрацював із ФСБ Росії під оперативним псевдонімом «Котигорошко». Його діяльність курував так званий «політичний офіс» у Москві, який організували за завданням ФСБ ексзаступник секретаря РНБО України Володимир Сівкович і колишній голова Адміністрації президента України Андрій Клюєв.

За даними правоохоронців, Кулініч умисно приховав плани Росії здійснити напад з окупованого Криму на материкову частину України, від Центрального управління СБУ і в перші години повномасштабного вторгнення свідомо блокував будь-які спроби повідомити керівництво СБУ і суспільство про реальну ситуацію в регіоні.

Торік у грудні глава Служби безпеки України Василь Малюк повідомив, що у межах провадження щодо Кулініча розслідують питання, чому не відбулися відповідні вибухи на замінованих місцях у Чонгарі Херсонської області.

При цьому в ДБР повідомили, що фактів причетності до цієї справи голови СБУ Івана Баканова не виявили. Речник спецслужби Артем Дехтяренко нагадав, що СБУ провела службову перевірку щодо Баканова, її результати засекречено.

Фото: затриманий Олег Кулініч / ДБР

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4660
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду